Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Slavenais murkšķis Fils kārtējo reizi paredz ziemas turpināšanos

Saskaņā ar Murkšķa dienas tradīciju, kas atsevišķos ASV štatos ir populārs notikums, ik gadu 2.februārī murkšķis ir sinoptiķa lomā, proti, "paredz", vai pavasaris atnāks drīz, vai arī ziema turpināsies vēl sešas nedēļas. Šogad slavenākais no ASV laika pareģotājiem - Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētas murkšķis Fils - paredzēja, ka ziema turpināsies, taču šoreiz zvēriņa pareģojums bija kļūdains, vēl pirms viņš tika uzmodināts no ziemas miega, jo arī ASV daudzviet janvāris aizvadīts ar vairāk pavasarim, ne ziemai raksturīgiem laika apstākļiem, vēsta The Washington Post.

Fils tūkstošiem cilvēku liela pūļa priekšā, uzmodināts no ziemas miega, redzēja savu ēnu, tātad, saskaņā ar ticējumu, ziema turpināsies vēl sešas nedēļas. Kaut Panksatonijā vēl brīžiem snieg un temperatūra ir zem nulles pēc Celsija skalas, citviet ASV augiem pumpuri uzplaukuši pat teju mēnesi pirms ierastā laika. 

Piemēram, Vašingtonā janvāra otra puse bija rekordsilta - 19 dienas pēc kārtas temperatūra nenoslīdēja zem nulles, kas šajā reģionā ir rekords. Aizvadītais janvāris Vašingtonā bijis otrs siltākais kopš 2000.gada.

Tiesa, Fils nekad nav bijis pārāk labs sinoptiķis. Piemēram, 2013.gadā viņš pareģoja ātru pavasara atnākšanu, taču toreiz ASV austrumu daļa līdz pat martam bija sniegota. Turklāt nospiedošā vairākumā gadījumu kopš pirmā pareģojuma 1887.gadā murkšķis savu ēnu ir ieraudzījis, proti, 102 gadījumos pret 17.

Jāatgādina, ka Murkšķa diena ir tradicionāli svētki, ko atzīmē laikā starp ziemas saulgriežiem un pavasara ekvinokciju (laiku, kad nakts un diena ir vienādā garumā). Savi murkšķi-sinoptiķi ir arī citās ASV pilsētās, piemēram, Atlantā un Ņujorkā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko