Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Slepena filozofija: vieglums ir elegance

Es nevaru ciest stīvus, pretenciozus restorānus, kas veido savos apmeklētājos pienākuma sajūtu. Pietiek ar vienu skatu uz pustukšu zāli, baltiem, bezpersoniski dārgiem galdautiem un snobiskām viesmīļu sejām, un man var rasties vēlme aiziet pameklēt citu vietu. Tāpēc, lai ietaupītu sev nervus un arī naudu, ceļojumos bieži izvēlos pusdienas kafejnīcās, nevis restorānos.

Cita lieta, ka ne katrā pilsētā var atrast tādu kafejnīcu, kur var baudīt pusdienas. Dažās kultūrās kafejnīcas ir vietas, kur var tikai dzert kafiju vai ēst saldumus. Ir arī vietas, kur ar vārdu café apzīmē jebkuru lētāku ēstuvi - neatkarīgi no piedāvājuma un interjera. Bet ir vismaz dažas pilsētas, kur labā kafejnīcā var atrast trīs lietas bez labas kafijas (kafija, pats par sevi, un tai jābūt lieliskai): vieglus ēdienus, elegantu atmosfēru un vēstures piegaršu.

Studiju gados, kad es vēl domāju, ka mana dzīves pamatnodarbošanās būs septiņpadsmitā gadsimta politiskās komunikācijas izpēte, darba vadītājs Kembridžā pavaicāja: kā tad jūs pētīsiet, neizmantojot arhīvus? Arhīvs, kurš man bija nepieciešams, atradās Austrijā. Es joprojām atceros stereotipiski putekļainas mapes ar ziloņkaula krāsas papīra čupām (papīrs bija labs!), uz kurām grūti lasāmos rokrakstos ar aizraujošām pareizrakstības variācijām bija sarakstīti dažnedažādi vēstījumi (arī man) no Vīnes galma sekretāriem. Kseroksa izmantošana bija ierobežota, tāpēc stundām ilgi pierakstīju būtiskāko informāciju ar zīmuli. Un tad dažreiz devos pusdienās uz kādu Vīnes centra kafejnīcu. Nē, tā nebija viesnīcas Sacher kafejnīca - šī vieta man asociējas tikai ar kūkām un tortēm. Vislabāk es atceros stundas, ko pavadīju, lasot vai baudot pusdienas vēsturiskajā Café Central. Un tas nevis tāpēc, ka tur savā laikā viesojās Freids, Trockis un mans iecienītākais austriešu rakstnieks Hugo fon Hofmanstāls, bet tāpēc, ka tur varēja un var justies brīvi un nepiespiesti, baudot smalku atmosfēru.

Līdzīgas asociācijas man izraisa Budapeštas kafejnīca Gerbaud ar izciliem desertiem un veciem marmora galdiņiem un pēdējā laikā - Venēcijas vēsturiskā institūcija Florian Svētā Marka laukumā. Savā vietā tā atrodas jau kopš astoņpadsmitā gadsimta 20. gadiem. Zālēs ar apgleznotām sienām laiks rit nemanāmi, un garneļu sviestmaizes pie tējas garšo labāk nekā jebkur pasaulē. Turklāt nevis vienkārši pie tējas, bet gan pie vienas no Florian tējām, ko var nopirkt turpat (vai arī internetā - www.caffeflorian.com). Man garšo Rosa Venexiana tēja - melna ar rožu lapām un bergamotu.

Kas, izņemot vēstures pārbaudi, apvieno nosauktās vietas? Iespējams, to nerakstītā filozofija, ko var izjust, vienkārši atrodoties jebkurā no tām. Es formulētu to tā - mums ir vienalga, vai tu esi šodien daudz staigājis pa pilsētu vējā vai strādājis arhīvā, vai tev mugurā ir operas tērps vai tūrista jaka. Mēs esam redzējuši ļoti daudz cilvēku, visādu cilvēku, bet daudziem no viņiem pie mums patika, un viņi atgriezās. Pie mums tu vari justies viegli. Vai vieglums nav tas pats, kas elegance?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko