Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Smēķēšanas sociālā daba

"Kas var šķist vientuļāks par smēķēšanas atmešanu?" jautā ASV zinātnieki, šonedēļ iepazistinot pētījumu, kas apgalvo pretējo - cilvēki kaitīgo ieradumu atmet grupā. Tā pati amerikāņu ekspertu grupa no Hārvarda Medicīnas skolas un Čikāgas universitātes, kas atklāja aptaukošanās sociāli lipīgo dabu, nākuši klajā ar paziņojumu, ka arī smēķētāju sociālās saites darbojas līdzīgi, cilvēkiem ietekmējot ctam citu gan ģimenes, gan draugu un kolēģu vidū.

"Šis pētījums parāda, ka sociālajām saitēm ir ļoti būtiska nozīme veselīga dzīvesveida paradumu veidošanā un lēmumu pieņemšanā. Cilvēki ļoti ietekmējas no tiem, kas atrodas viņu sociālajā sfērā," ziņu aģentūrai Reuters teica Dr. Ričards Hodes no ASV Nacionālā Novecošanas institūta (National Institute on Aging).


Pētījuma autori analizēja 12 tūkstošu cilvēku ikdienas paradumus Masačusetsas štatā ASV pēdējo 32 gadu laikā, kas nozīmē, - viņu paveiktais jāvērtē nopietni, jo tas nav kārtējais pilotpētījums ar mazu dalībnieku skaitu un īsu laika nogriezni. Jāņem vērā, ka pētījums notika ASV, kur laikā no 1966.gadam līdz mūsdienām smēķētāju īpatsvars ir jūtami mazinājies - no 42 līdz 20 % (ASV Slimību kontroles un novēršanas centra dati). Minētā pētījuma autori sekoja cilvēku atmešanas paradumiem šajā laika periodā, un izrādījās, ka draugi vai ģimenes locekļi mēģināja kopā tikt vaļā no plaušu vēža iecienītā sabiedrotā. Šo trīsdesmit gadu laikā smēķētāju grupu jeb sociālo tīklu izmēri neesot īpaši mainījušies. Vienkārši šo tīklu kļūst mazāk. Tā kā pētījums ir visnotaļ apjomīgs, pētnieku secinājumus ierosinājusi pamatīga matemātiska analīze. Pieņemsim, ka ir trīs cilvēki A, B un C (būsim cilvēcīgi un dosim šiem anonīmajiem arī vārdus, piemēram, Jānis, Juris un Mārtiņš). Jānis ir draugos ar Juri, un Juris ir draugos ar Mārtiņu, bet Jānis un Mārtiņš nav savstarpēji pazīstami. Ja Mārtiņš atmet smēķēšanu, Jāņa iespējas tikt vaļā no kaitīgā ieraduma palielinās par 30%, neatkarīgi no tā, vai atmet arī Juris. Īpaši lielas izredzes atmest ir tiem, kura dzīvesbiedrs stingri pieņēmis veselībai draudzīgo lēmumu - izredzes palielinās par 67%. Brāļiem un māsām ir 25% liela ietekme, bet draugiem - 36%. Arī kolēģu ietekme ir vērā ņemama - mazos uzņēmumos kolēģu "nākšana pie prāta" jums dod 34% lielāku iespēju atmest. Interesanti, ka ģeogrāfijai nav lielas nozīmes smēķēšanas tīklu ietekmēšanā, daudz svarīgāka bija attiecīgā cilvēka nozīme sociālajā tīklā jeb tas, cik daudz jums šis cilvēks nozīmē. Pētnieki uzskata, ka viņu atklājums ļaus radīt stiprākus ieročus cīņā ar neveselīgu dzīvesveidu, koncentrējot attiecīgās kampaņas uz salīdzinoši mazām sociālajām grupām un indivīdiem. Kamēr Hārvarda vēl domās, kā šīs kampaņas veidot, mums ir ierosinājums - ja nespējat tikt vaļā no smēķēšanas pašu spēkiem, mēģiniet vismaz pārliecināt savu dzīvesbiedru/eni, kolēģus un draugus par nepieciešamību atmest. Beigās jums pašam nekas cits neatliks, kā pievienoties viņam, citādi "izlidosiet" no sava sociālā tīkla. Un to jau mēs negribētu, vai ne?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko