Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Somijas brīnums

Augot ornitologu ģimenē, man ir bijusi iespēja klausīties stāstu par reiz sastaptiem brīnumainiem putniem - ziemeļu svilpjiem. Putniem, kas, noķerti un apgredzenoti, nelaidās prom, bet iekārtojās plaukstā un mierīgi kārtoja spalvas. Kad tiem blakus zarā iekāra pīlādžu ķekarus, rāmi mielojās ar ogām. Var jau teikt - stulbi putni. Taču ko gan tas liecina par mums, ja tā domājam par tiem, kas negaida no mums neko ļaunu?

Ziemeļu svilpji ir biezi apspalvoti, krāšņi - karmīnsarkani, oranždzelteni, brūngani un olīvzaļi - dziedātājstrazda lieluma putni. Tie ligzdo taigā pie mežatundras robežas un barojas ar sēklām un pumpuriem. Krāsainā apspalvojuma dēļ tie saukti arī par Somijas papagailīšiem. Parasti arī ziemu svilpji pavada savās ligzdošanas vietās. Līdz Dienvidskandināvijai un Baltijai barības meklējumos tie atklīst reti - sliktas sēklu ražas gados. XX gadsimtā ziemeļu svilpji pie mums lielākā skaitā (vairāk par vienu līdz pieciem) sastapti tikai dažas ziemas, pēdējoreiz 1976.gadā.

Stāstu par ziemeļu svilpjiem atsauca atmiņā ziņa, ka Ziemassvētkos Ērģemē novēroti seši šie lēnīgie ziemeļnieki. Dažas dienas vēlāk svilpji bija redzēti arī Cēsīs, pēc tam citur Vidzemē. Kļuva skaidrs, ka šogad, apmēram pēc 30 gadiem, šie putni atkal ir klāt. Pavisam jau šoziem redzēti 52 ziemeļu svilpji.

Iecienīta šo putnu barība ir pīlādžu sēklas, taču tās šoziem jau ir citu putnu apēstas. Ziemeļu svilpju pievilināšanai šobrīd ļoti noderētu kaltētas pīlādžogas… Bet tautas gudrība, ka ragavas taisa vasarā, diemžēl ne vienmēr ir prātā. Ja ogu krājumā nav, atliek vien doties turp, kur aug lapegles - visi svilpji šoziem novēroti barojamies ar lapegļu pumpuriem.

Izmantosim iespēju, kāda var būt tikai dažreiz mūžā - ieraudzīt šos skaistos putnus. Ejot garām lapeglēm, pavērojiet - varbūt tās ir izrotātas ar krāšņiem putniem?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko