Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Spēcīgi un aromātiski vīni

Strauji tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads. Veikalos ievērojami palielināsies dzirkstošo vīnu noiets. Katram ir savi kritēriji to izvēlē. Vieniem galvenais ir cena, citiem atpazīstams zīmols, bet citiem - laba kvalitāte par saprātīgāku cenu. Šoreiz par tiem ne vārda. Gan jau mani kolēģi uzrakstīs un ieteiks kaut ko skaistu.

Es gribētu pievērst uzmanību kādam citam vīna stilam, kas, manuprāt, lieliski iederas tieši Ziemassvētkos. Runa ir par stiprinātiem deserta vīniem. Te man jānorāda, ka normālam stiprinātam vīnam nav nekā kopīga ar slaveno Agdam, Taizels vai slavenais Volgas strūdzinieks. Labs stiprināts vīns ir pavisam savādāks - spēcīgs, aromātisks. Spirta garša tajā nemaz nav jūtama.

Slavenākais no šāda veida vīniem neapšaubāmi būs portvīns. Par to jāsaka paldies angļiem. XVII gadsimtā Anglijas karalis sastrīdējās ar Francijas karali un aizliedza ievest vīnus no Bordo. Vīnu tirgotājiem, kas, protams, nevelējās bankrotēt, ar steigu nācās meklēt alternatīvus piegādātājus. Tā Portugāles vīndariem radās iespēja iepazīstināt ar saviem vīniem plašus angļu publikas slāņus jeb precīzāk - tās vēderus. Jāsaka godīgi, viņiem vīni ne visai patika. Šie vīni, pavadot ilgu laiku ceļā, bojājās. Angļu tirgotājiem nekas cits neatlika, kā eksperimentēt un censties šo vīnu uzlabot uz vietas Portugālē. Nostāsti vēsta, ka tirgotāji kādā tālā Portugāles klosterī nejauši esot ieraudzījuši, ka mūki vīnam vēl rūgšanas procesā pievieno vīnogu spirtu. Šis saldais un stiprais vīns viņiem esot tā iepaticies, ka nosprieduši, ka turpmāk vīns no Portugāles ir jāved šādā veidā. Tā esot radies portvīns. Jāmin, ka paši portugāļi sākotnēji to uztvēra, kā milzīgu krāpšanu, taču vēlāk ar to samierinājās, un šāda vīnu stiprināšana kļuva par respektējamu tradīciju.

Nesen pagaršoju kādu interesantu portvīnu par kuru biju sajūsmā. Tas ir Rozes White Port. Diemžēl, lai arī Rozes portvīni pie mums ir nopērkami, konkrēti šis portvīns pagaidām vēl nav. To meklējiet kaimiņvalstīs vai vislabāk Ziemeļvalstu lidostās, kur tas maksā ap 7,5 latiem. Rozes White Port ir mans mēneša pārsteigums. Šis nav klasisks, biezais un smagnējais portvīns. Rozes White Port ir fantastiski viegls, maigs un salds vīns. Aromātā - žāvētas rozīnes, plūmes. Tas man nedaudz atgādina mājas vīnu, tikai Rozes White Port ir daudz elegantāks un niansēm bagātāks. Vīns viegli dzeras, tomēr nevajag aizmirst, ka tas ir portvīns. Tieši tā, jo šos 20 alkohola grādus garšā absolūti nejūt.

Jāpiemin, ka angļu tirgotājiem mēs esam parādā arī par kādu citu stiprinātu vīnu - marsala. Jaunu tirgu meklējumos viņi nonāca pašos Itālijas dienvidos Sicīlijā. Pirmā marsala tika radīta 1773.gadā. Labu laiku pēc tādu populāru stiprināto vīnu kā portvīns, heres, madeira parādīšanās tirgū. Šajā gadījumā angļu tirgotāji gribēja saviem patērētājiem tirgot lētāku preci. Iespējams, ka sākumā marsala tika tirgota ar kādu citu populāru nosaukumu. Tomēr īstus panākumus tā guva pēc tam, kad 1800.gadā no Sicīlijas Anglijā atgriezās admirāļa Nelsona ekspedīcija. Pellegrino Marsala Fine Ruby, kas veikalā maksā ap 7 latiem. Šis dzēriens ir pavisam nedaudz mazāk saldens par portvīnu. Aromātā dominē ķirši, kazenes, kaut kas no maigiem sacukurotiem augļiem ar melno balzāmu. Garšā tie paši pārgatavojušies augļi. Ķirši, kazenes. Mani kolēģi, kas to ir pagaršojuši, ir bijuši stāvā sajūsmā.

Jāpiezīmē, ka bieži vien marsalu izmanto, kulinārijā. Piemēram, kā vienu no itāļu deserta - tiramisu komponentiem.

***

Rozes White Port

Ls 7,5

Pellegrino Marsala

Ls 7.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko