Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Uguns, ūdens, gaiss un zeme vienā istabā

Ikdienas trenažieris! - raitā ritmā kāpdama uz sesto stāvu, priecīgi uzsauc Sarma Freiberga, daudziem palīdzīgu roku sniegusī labdarības pasākumu rīkotāja, Festivālu fonda vadītāja. Brīvības ielas daudzdzīvokļu namā lifta nav. Toties ir kas labāks - kāpjot zaudēto enerģijas lādiņu ciemiņiem atjaunot palīdz Pika, ļaujot pabužināt viņas balto kažoku. "Solīda vecuma dāma, bet skraida un rotaļājas kā kaķēns," Sarma noglauda Piku. Kaķene ir pilntiesīga ģimenes locekle - kopā ar Sarmu un viņas meitu šajā dzīvoklī rit jau septītais gads.

Pika ņaudot vedina uz virtuvi izrādīt katra kaķa sapni. "Meistars teica - zini, es visādiem biezajiem esmu daudzko taisījis, bet nu kaut ko šitādu gan pirmo reizi," uz kaķenes tualeti - ēdamistabu rāda Sarma. Tas ir saimnieces fantāzijas radīts, orģināli iekārtots virtuves plauktiņš. Kad izšķīries tā liktenis - atvēlēt vietu dvieļiem vai kaķim - Sarma deva priekšroku Pikai. "Un tā virtuvē man nav, kur likt dvieļus," viņa nosmej.

Dzīvoklis kā pašapliecināšanās

Virtuves izejā, palūkojoties uz augšu, var pamanīt vēl vienu Sarmas interjera knifu. Strādniekam bijis ko nopūlēties, lai virs izejas ievietotu neregulāra četrstūra formas stikla plauktiņu. "Televizoru maz skatos, bet no rīta gribas redzēt ziņas. Kā tu dzersi kafiju virtuvē un skriesi ziņas skatīties istabā?" neuzkrītošā televizora plaukta vajadzību pamato Sarma.

Gan virtuvē, gan gaitenī un istabā daudzviet iemājojuši suvenīri no dažādām valstīm. "Man ir svarīgi, lai mājās būtu ērti, bet lai ir arī skaistas, estētiskas lietas," Sarma rāda vāzi ar lielām niedrēm, kuras no ceļojuma Francijā atvedusi meita. Nereti franciskas un džeza skaņas piepilda šo istabu.

Turklāt vienā istabā apvienojušās visas četras stihijas. "Uguns - kamīnā, ūdens - akvārijā pie sama, gaiss ienāk pa lielo logu ar skatu uz Brīvības ielu no balkona, zeme - puķu podos," sirsnīgi stāsta Sarma. Saimniece šeit jūtas tieši tā, it kā viss apkārtesošais radīts īpaši viņai: "Man svarīgi visur pašapliecināties, pati varu kaut ko izdomāt, pati radīt!"

Ne viena stunda vien radošas domāšanas vajadzīga, lai jau vienpadsmito gadu Sarma uz Ziemassvētkiem īstenotu vērienīgu labdarības akciju, kuru rīko Festivālu fonds. Tajā iesaistīti vairāki simti bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām, bērnunamu, internātskolu, aprūpes centru audzēkņu. Sarma aicina visus 13.decembrī uz Kongresu namu, kur notiks lielais labdarības akcijas koncerts - uzstāsies gan festivāla Nāc, līdzās laureāti, gan populāri mūziķi.

Cīņa par centimetriem

Dzīvokļa iekārtošanas procesā ne reizi vien ar strādniekiem notikusi kaulēšanās par centimetriem. Kāds sienā iebūvēts plauktiņš izveidots par puscentimetru platāks, un tas vairs neesot izskatījies skaisti. Dūmakainajām stikla durvīm sākumā bijušas nevis, kā runāts, milimetru, bet centimetru platas caurspīdīgas maliņas, bet tieši milimetrs šobrīd rada gaisīguma atmosfēru! - neatkāpjas Sarma.

Nekāda lielā pieredze interjera veidošanā gan Sarmai nav bijusi, kad pirms septiņiem gadiem atstājusi iepriekšējo dzīvokli Pārdaugavā. Mājokļa meklējumos būtiska bija apkārtējā kultūrvide un apziņa, ka tā ir ārpus standarta, ka "neesi iespiests būrī". Tomēr par vissvarīgāko stimulu radoši rosīties Sarma nosauc saimnieka apziņu: "Zinu, ka dzīvoklis ir tiešām mans, ka īpašnieks neteiks - ziniet, jums īres līgums beidzas."

Dzīvokļa pārbūves process, Sarmas fantāzijas vadīts, mainījis gan iepriekšējo sienu izvietojumu, gan durvju vietas. Sarma smej, ka šajā dzīvoklī nevar jau ieejot atminēt, kur tualete, kur vannas istaba… "Te Jaungada naktī pavisam noteikti nevarētu risināties filmas Likteņa ironija notikumi," lepnumu pauž saimniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko