Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Uz Āraišiem cept maizi no jaunajiem rudziem, uz Igaunijas pierobežu pie seskiem un pērties

Oranžs kombains Āraišos pirmo rudzu druvu jau nogāzis, tāpēc šosvētdien dodamies cept maizi uz Āraišu vējdzirnavām. Tikai atpakaļceļā, jo vispirms dosimies uz pašu Latvijas galu, uz Veclaiceni. Vietu, kur ir tik slikti telefonsakari un tik kluss, ka dzirdami vien zivju deju plunkšķi un kazu blēšana Mauriņu mazajā zoodārzā. Tur mīt arī medus seski un savvaļas zirgi. Pie reizes kāpsim arī Kornetu kalnos un pamāsim Igaunijai.

Sesks kā medus

Mauriņu saimniece Gunita Virka ir zināma kā pirtslietu un tējas zāļu eksperte. Man ir bijis tas prieks tapt ieziestai ar medu un sāli, esmu pērta ar koka karoti un smaržīgām bērza slotiņām. Bauda! Un ja vēl var nosnausties siena blāķi! Tomēr jādomā plašāk — vidējais latvietis brīvdienās, visticamāk, dodas ar bērniem, tāpēc ceļotāju uzmanību vēršu uz Mauriņu zoodārzu. Te ir pīles, zosis, kazas, aitas, kaķi, nutrijas, suņi, jūrascūkas, susliki un daiļie seski. "Gribat redzēt?" saimniece nozūd un pēc brīža kā klēpi veļas no kūts iznes kaudzi medus sesku. Garenie, lunkanie zvēriņi īdēdami tinas man ap kājām un meklē siltumu. Kažoks mīksts un smaržo pēc medus rāmja, kas tikko izņemts no stropa. Ja seskam kaut kas nepatīk, medus smaržu viņš mēdz arī "izslēgt".

Tālāk dodamies pie Mauriņu savvaļas zirgiem. Jācer, ka visi 50 hektāri nebūs jāizstaigā, lai ieraudzītu. Ejam un ejam, nav un nav. Skaista mežābele, sārtas avenes, tumšas korintes, taču ne miņas no zirgiem. Zirgābolu čupa! Tātad tepat jābūt. Tas tāpēc, ka ērzeļi cīnās par ietekmi — kurš pēdējais uz čupas uzliek, tas arī galvenais! Teju 20 minūtes nostaigātas, taču zirgu nav. Tomēr pļavā pavīd kaut kas gaišs. Jā! Gaiši pelēki, bālganām krēpēm un skaidrām acīm. Mugurkauls iezīmēts ar melnu strīpiņu. Neizsakāmi skaisti. Nebēg. Jo tuvāk zirgiem, jo vairāk man sirds dauzās. Zirgi sastājušies cits citam blakus un skatās uz mani. Acis platas un mirdzošas. Kā no pasaku grāmatām, kur zirgu acis izzīmētas neticami dzidras un lielām skropstām. Gribas zirdziņus paburzīt un samīļot, taču nedrīkst. Viņi ir savvaļas zirgi. Tieši nedabūnot pataustīt, kumeliņi šķiet vēl apbrīnojamāki un skaistāki.

Horvuss un maize

Man pietuvojas ērzelis Horvuss. Saimniece teic, ka vecos zirgus glāstīt drīkst, ja viņi paši tuvojas. Paglāstu — spalva bieza kā sunim. Skrep, skrep — ērzeļa lūpas sāk čabināt manas sarkanās krelles. Kut! Stāvu un gaidu, kas notiks. Saimniece smej, ka drīz zirgs rimsies un kāroto mantu labāk neatņemt — sadusmosies. Horvuss krelles atlaiž un papurina galvu. Neņems mani savā harēmā. Atvadāmies un dodamies uz Drusku pilskalnu, augstāko pilskalnu Latvijā — 247 metri virs jūras līmeņa. Kāpiens prasa jaudīgus muskuļus, toties tiekam apbalvoti ar skatu! Zils gaiss, zili mežu gali, plašums. Pamalē izspiedies zils puns — Munameģis. Igaunija ir aptuveni piecu kilometru attālumā no Kornetu un Peļļu pauguraines, kurā atrodamies. Korneti kopumā sastāv no 27 subglaciālajām vagām, un te čum un mudž ezeri. Uz Latvijas un Igaunijas robežas tie ir pieci. Piemēram, Mazais Baltiņš ir mežu ieskauts, gludu krastu un tik dzidru un zilzaļu ūdeni kā Vidusjūrā. Jāmēģina iepeldēt Igaunijā. Aizpeldu līdz pusei un krastā ieraugu robežstabu. Labāk apģērbta Latvijā nekā Igaunijā kaila un bez pases. Kuļos krastā.

Atpakaļceļš. Iegriežam Āraišu ezerpilī un vējdzirnavās. Norāde ir, pabraukt garām nevar. Cauri mazam mežiņam, un būs redzams ezers, pa kuru peld mazas mājiņas. Te ap IX—X gs. bijusi nocietināta seno latgaļu apmetne. Mājiņā ieiet var tikai ar pieliektu galvu — latvieši ir bijuši sasodīti īsi. Turpat netālu ir XIX gs. vidū celtā holandiešu tipa vējdzirnavas. Šosvētdien pulksten 12—15 tur notiks Maizes dienas. No jaunajiem rudzu graudiem jebkurš dalībnieks par pliku velti varēs malt miltus, mīcīt maizi, veidot kukulīšus, ar pirkstu uzvilkt kādu zīmi un vest uz tuvējās skolas krāsni cepties. Tiem, kuriem patīk aktīvākas nodarbes, varēs skriet pa Kukulīšu taku — minēt mīklas, no koka veidot paši savas vējdzirnavas un vēl, un vēl. Visi būs pelnījuši arī svētku mielastu — putru no liela grāpja un karstas pankūkas ar jauno aveņu zapti.

***

Informācija

- Z/s Mauriņi mazais zoodārzs

Atrašanās vieta: Rīgas—Veclaicenes šosejas 192.kilometra labajā pusē jāmeklē norāde

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem, bērniem Ls 1, bērnu grupām — katram Ls 0,50, pirts procedūra divām personām Ls 25

Informācija un ekskursiju pieteikšana pa tālruni 29488925

Darba laiks: katru dienu, ekskursijas pieteikt iepriekš

- Āraišu ezerpils

Atrašanās vieta: Āraiši, Drabešu pagasts, Cēsu rajons – 7 km no Cēsīm

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem Ls 2

Skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 1

Ekskursija gida pavadībā: Ls 5

Informācija un ekskursiju pieteikšana pa tālruni 64197288

Darba laiks: katru dienu no 08.00 līdz 21.00

- Āraišu vējdzirnavas

Atrašanās vieta: Drabešu pagasts, Cēsu rajons – 7 km no Cēsīm

Maksa par vējdzirnavu apskati: pieaugušajiem Ls 0,40, bērniem un pensionāriem Ls 0,20

Informācija: 29238208

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko