Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Uz Latgali iepazīt tējas zāles, bruņurupučus un latgaliešu sētas gardumus

Skatoties, kā pa Dridža ezeru melleņkrāsas saulrietā klusi airējas bebrs, atliek vien klusi nopūsties un izdvest — cik skaisti. Krāšņas baznīcas un milzīgi ezeri, protams, ir Latgales CV pamatīgākais punkts, taču ir arī citas jaukas atpūtas iespējas: nobaudīt pamatīgu latgaliešu maltīti, tējas zāļu smaržas un apskatīt unikālus kustoņus, piemēram, krupi, kurš māk taisīt tiltiņu un rādīt koši oranžu vēderu.

Nē, mani nē!

Vispirms uz Daugavpili, uz Latgales zoodārzu. Kāds prieks, tas nevējo kā Rīgas zoodārzs, jo te mīt tikai mazi dzīvnieki: čūskas, kukaiņi, iguānas, zivis, bruņurupuči, pa šinšilai, pērtiķi, hameleoni, tropu skudras, zirnekļi, putni. Zoodārzs ir dubultunikāls. Pirmām kārtām, ar savu tropu džungļu iekārtojumu — mākslīgi veidotājā liānā ir spraugas, pie kurām pieliekot aci, var redzēt, kā guļ, piemēram, skorpions. Citā spraugā mīt krupji. "Nu, bučosiet? Varbūt par princi pārvēršas," Mihails Pupiņš, Latgales zoodārza vadītājs, sniedz man jūras krupi. Es atsakos tam pat pieskarties. Kad tiek apelēts pie profesijas, kurā visu vajag pārbaudīt, saņemos un krupi paglāstu. Tēviņam ir raupja āda, mātītei — gluda. Bet kādi plakstiņi! Gar pašu plaksta maliņu kā ar otiņu novilkta zelta strīpiņa. Mani tomēr visvairāk pārsteidz pērtiķis. Vispirms viņš mūs izbiedē, pielecot pie stikla sienas ļoti tuvu, un tad atdarina mūsu atplestās mutes, rādīšanu ar pirkstu, acu valbīšanu. Cik mēs tomēr esam smieklīgi.

Otra unikālā lieta ir pētījumi dabā, lai tiktu saglabātas aizsargājamās sugas. Mihails pēta Latvijas purva bruņurupučus, viņa sieva Aija — sarkanvēdera ugunskrupjus jeb Bombina bombina. Abi kopā — plato ūdensvaboli. Mūsu pašu bruņurupuči zoodārzā nav apskatāmi, viņiem patīk sauļoties pie Latgales ūdeņiem. Mūsējie no citiem savvaļas bruņurupučiem atšķiras ar to, ka dzīvo vistālāk uz ziemeļiem. Ja redzat viņus, ziņojiet par to Latgales vai Rīgas zoodārzam. Tāpat arī par ugunskrupjiem. Ja dzirdat sērīgu "pūū — pūū", tā ir krupju mīlas dziesma. Tādējādi gan viņi riskē, ka sadzirdēs arī ienaidnieks. Tam viņi pretojas, kā māk: taisa tiltiņu un rāda vēderu — tas ir koši sarkaniem vai oranžiem plankumiem. "Nē, mani nē! Neaiztieciet, es esmu aizsargājams," Aija stāsta, kā krupji lūdz viņus atstāt mierā.

Varenā gurķu mētra

Saasinātās izjūtas mierināt dodamies uz zemnieku saimniecību Kurmīši, netālu no vietas, kur Dvina pārtop Daugavā. Saimnieks Ivars Geiba iepazīstina ar tējas zālēm. Gurķu mētra, kaķpēdiņas, izops, raudene un citas tējas kuplo lielos tīrumos — zilos, zaļos, dzeltenos. Kas tā gurķu mētra? Nomierinoša zāle, kuru senie romieši esot dzēruši pirms kaujas, lai mazinātu baiļu sajūtu. Savukārt kaķiem tā rada pretēju efektu, tāpēc tiek ievietota kaķu mantiņās. Bet kā pašiem mājās uztaisīt tik gardu tēju, ka nevar just neviena konkrēta laksta garšu? Nevajagot forsēt ar pelašķiem, maksimālais — ap 10% no tējas maisījuma. Kopā sader asinszāle, piparmētra, kumelīte, ehinācija, kliņģerīte, melisa.

Tēja labi garšo ar asuškām. Seno latgaliešu ēdienu gatavo Andrupenes lauku sētā, kas latgaliešu XX gs. sākuma iedzīvi aicina iepazīt jau septīto gadu. Asuškas ir mazi, apaļi rauga pīrādziņi. Tikko ceptus, tos apviļā skābā krējumā un cukurā. Karstums krējumu izkausē, iesūcot iekšā asuškās. Tās ir gardas. Ļoti, ļoti. Jo īpaši, ja tiek ēstas no māla bļodas un pie galda, kas apklāts ar linu galdautu. Ja iepriekš piesakās, asuškas var cept kopīgi ar gidi, kā arī kurināt plīti, mīcīt maizi, kult sviestu. Pirms tam gan jāuzzina, kā lauku darbus veica senie latvieši. Gids izvadās pa pirtiņu, klētiņu, riju un izrādīs sviesta kuļamo, siera nospiežamo, abras jeb, kā saka Latgalē, kvašņeicas vai nacaukas.

Ja dodaties uz Latgali, pie reizes iebrauciet arī Krāslavā. Tā ir ļoti gleznaina vieta. Ir kāds kalns, no kura izskatās, ka zilais Dridža ezera līkums kā upe saplūst kopā ar baltu ceļu.

***

Informācija

- Latgales zoodārzs

Vienības iela 27, Daugavpils

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem Ls 0,40, skolēniem Ls 0,20

Darba laiks: T., C., Pt., S., Sv. no 10.00 līdz 18.00

Ekskursiju pieteikšana pa tālruni: 65426789, 29713005

Mājaslapa: www.zoo.dpunet.lv

- Z/s Kurmīši

Ūdrīšu pagasts, Krāslavas rajons

Maksa par apmeklējumu: ekskursijas grupām līdz 10 cilvēkiem Ls 5, līdz 20 cilvēkiem Ls 10

Darba laiks: no 10.00 līdz 18.00 (apmeklējumu iepriekš pieteikt pa tālruni 26538824)

- Andrupenes lauku sēta

Andrupenes pagasts, Krāslavas rajons

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem Ls 0,60, bērniem, studentiem, pensionāriem Ls 0,30. Degustācijas pieaugušajiem Ls 2, bērniem Ls 1. Degustācijas iepriekš pieteikt pa tālruni 26458876

Darba laiks: katru dienu no 10.00 līdz 18.00

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko