Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uz veselības procedūrām pie Svētā Gellerta

Šodien tūristi uz Budapeštu dodas ne tikai, lai tuvplānā aplūkotu slaveno parlamenta ēku, neoklasicisma stilā būvēto Ķēžu tiltu pār zilo Donavu, Budas pili, bīskapa Svētā Gellerta pieminekli un ūdenskritumu zem tā, Zvejnieku bastiona fragmentus un citus arhitektūras brīnumus, bet arī, lai izmēģinātu kādu no tik izslavētajām pirtīm un baseiniem, kas tur patiešām, īpaši kalnainajā pilsētas daļā Donavas krastā jeb Budā, ir lielā skaitā.

Ceļā

Lai arī Ungārijas galvaspilsēta ar apmēram diviem miljoniem iedzīvotāju uzskatāma par vienu no Viduseiropas metropolēm, no Baltijas valstīm turp nokļūt ar lidmašīnu ir nedaudz sarežģīti. Budapeštā atrodas starptautiskā lidosta ar trim lieliem termināliem un ļoti dzīvu satiksmi, taču ne ungāru nacionālā aviosabiedrība Malev, ne arī Baltijas lidsabiedrības pasažieriem tiešos reisus nepiedāvā. Ir iespējams lidot vai nu ar pārsēšanos, vai arī no Rīgas aizlidot līdz Austrijas galvaspilsētas Vīnes starptautiskajai lidostai un tālāk doties ar vilcienu, autobusu vai auto. Ja izvēlēsieties pēdējo variantu, jāpiebilst, ka no Vīnes līdz Budapeštai pirms 15 gadiem tika uzbūvēta perfekta automaģistrāle ar trim joslām katrā virzienā, kur parasti sastrēgumu nav.

Savukārt, ja izvēlēsieties uz Budapeštu doties ar vilcienu, jārēķinās ar to, ka pēdējā laikā Ungārijas dzelzceļa darbinieki samērā bieži organizē plaša mēroga streikus, kas skar visu valsti un paralizē satiksmi. Tas nozīmē — var gadīties, ka jūsu izvēlētajā braukšanas dienā līdz mērķim tā arī varat nenokļūt. Nesen, kad dzelzceļnieku streika laikā uz Budapeštu devāmies ar mašīnu, labi izjūtām transporta problēmas galvaspilsētā— lielus sastrēgumus galvenajās ielās, jo ne jau mēs bijām vienīgie, kas parasti izmanto vilcienu, bet, apstākļu spiesti, streika laikā uz darbu dodas ar personīgo transportu. Turklāt ir vēl viena, ne mazāk aktuāla problēma — vairāki no skaistajiem tiltiem pār Donavu pašlaik remonta dēļ ir slēgti. Piemēram, lai tiktu no Budas uz Peštu, ir pierasts braukt pār Brīvības tiltu, jo tā ir visērtāk un pilsētas centru ar visu nepieciešamo (universitātes ēkas, muzejus, centrālo tirgu, tūristu iecienīto Vācas ielu, kas ir īsta iepirkšanās un kafejnīcu paradīze) tā var sasniegt visātrāk. Taču tagad jau ilgāku laiku Brīvības tilts tiek restaurēts, tādēļ izmantojiet vai nu Elizabetes, Petēfi vai arī Ķēžu tiltu. Protams, tā var zaudēt daudz laika, taču citas iespējas pagaidām nav.

Krāšņums un posts

Lai nu kas, taču publiskās pirtis, termālie baseini un dažnedažādas veselību atjaunojošas un uzlabojošas procedūras Ungārijas galvaspilsētā ir lielā skaitā. Budapeštas termālo ūdeņu un pirts kultūrai ir pat vairāk nekā 2000 gadu sena vēsture. Te dziedinošajā ūdenī veselību uzlabot braukuši pat romieši.

Visvairāk termālie baseini un pirtis atrodas Budā un Obudā jeb vecajā Budā pašā Donavas krastmalā. Arī cenas ir apmēram līdzīgas. Labi zinot, ka Ungārijā var rasties gluži vai komiskas komunikācijas problēmas cilvēkiem, kas neprot šīs valsts valodu, jo ungāri ir viena no retajām monolingvālajām tautām Eiropā, izvēlējāmies vietu, kas tūristu vidū ir viena no visiecienītākajiem, proti, Svētā Gellerta termālo baseinu.

Tas atrodas tāda paša nosaukuma četru zvaigžņu viesnīcā Donavas krastā pavisam netālu no Brīvības tilta. Lai arī bija svētdiena, gribētāju netrūka. Tikai tuvojoties skaistajai jūgendstila viesnīcai vien, pamanījām cilvēkus, kas lielām somām vai maisiņiem dodas tajā pašā virzienā vai nāk pretī. Taču, ja, braucot uz Budapeštu, par pirts lietām esat aizmirsuši, arī tas nekas, jo šajā viesnīcā, blakus ieejai un biļešu kasēm, atrodas neliels veikaliņš, kurā itin visu nepieciešamo varat iegādāties uz vietas: dvieļus, peldkostīmu, baseina čībiņas un pirts atribūtus. Jāpiebilst, šajā vietā apkalpojošais personāls labāk vai sliktāk, taču runā vācu un angļu valodā. Savukārt klientus informējošos uzrakstos pie kasēm, kur četrās valodās uzskaitīts, kādas papildus procedūras, izņemot saunu un termālos baseinus, tiek piedāvātas, tulkošanas un gramatikas kļūdu ir ka biezs.

Izstāvot rindu un saņemot savu apmeklētāja karti, noteikti uzreiz pajautājiet, kurā virzienā jums tagad jādodas. Tas tādēļ, lai ietaupītu laiku un nebūtu nevajadzīgi jāklīst pa viesnīcas skaisto foajē, meklējot īstās ieejas durvis uz ģērbtuvēm. Runājot par pārģērbšanos, neesiet pārsteigti un arī pārlieku kautrīgi — Sv.Gellerta valstībā atsevišķu ģērbtuvju, kur pirms došanās baseinā varētu pārģērbties, nemaz nav! Mēs, dāmas, kas gatavojāmies baudīt ūdens procedūras, pārģērbāmies visas vienā garā koridorā! Pie koridora vienas sienas atrodas garš koka sols, kur pārģērbjoties var apsēsties, bet tam pretējā pusē mazi skapīši no aizvēsturiskiem laikiem, turklāt visi slēdzami ar vienu atslēgu. Kad esi pārģērbies, sastūķē savas somas, drēbes un apavus skapītī un pasauc darbinieci, kas sēž pie galdiņa koridora otrā galā, lai viņa skapīti aizslēdz. Bet, kad pēc peldes esi atgriezies, pasauc viņu atkal, lai skapīti atslēdz, un vari doties uz dušām.

Taču neliels pārsteigums mūs sagaidīja arī tur! Ir pieņemts, ka parasti dušu telpās ir kāds plauktiņš vai skapītis, kur var nolikt dvieļus un drēbes, kamēr mazgājies, bet šeit nekā! Vai nu turi rokā, vai arī atstāj uz palodzes vai radiatora, kas apšūts ar metāla režģi. Turklāt, ja nēsājat brilles, ar kurām jau nu gluži dušā vis neiesiet, tās atliek vien atstāt kopā ar drēbēm uz režģa, jo citur vienkārši nav kur. Savukārt, beidzot mazgāties, liekas, ka no lielā karstuma, kas plūst no radiatora, drēbes drīz varētu aizdegties un briļļu rāmji sākt kust. Tādēļ ieteicams mazgāties ātri! Jāpiebilst, ka vīriešus gaida tieši tādas pat "ekstras", tikai foajē pretējā pusē.

Ievēro virzienu!

Svētā Gellerta viesnīcas vienā telpā blakus atrodas divi termālie baseini. Viens jeb lielākais no tiem ir domāts izturīgākiem cilvēkiem, jo tas ir dziļāks un ar stipri vēsāku ūdeni, kur reāli var peldēt, bet otrs — mazākais — paredzēts "siltummīļiem". Tajā ūdens temperatūra ir apmēram 29 grādi, bet mazās platības un sekluma dēļ peldēt nav iespējams. Taču varat apsēsties vai atgulties uz soliņa, kas, šķiet, veidots no māla un speciāli šim mērķim baseinā iebūvēts nedaudz zem ūdens, vai arī nostāties baseina malā zem milzu māla lauvas, no kura mutes nāk spēcīga ūdens šalts. Tā ir patīkama procedūra, jo spēcīgā ūdens strūkla gandrīz ar spēku izmasē muguru un plecus.

Kā jau ziņkārīgi ļaudis, nolēmām izmēģināt abus baseinus. Vispirms, lai kārtīgi izpeldētos, iegājām lielajā baseinā ar vēso ūdeni. Turklāt, manuprāt, daudz patīkamāk un arī vieglāk no vēsa ūdens ir pāriet siltā, un nevis otrādi. Savukārt pats neparastākais, kas mūs lielajā baseinā patiešām pārsteidza, bija vairākas marmora plāksnes gar tā malām, uz kurām norādīta bulta ar peldēšanas virzienu!

Tātad — Svētā Gellerta ūdeņos jāpeld pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Ja šo noteikumu neievēro vai arī ja, ieejot ūdenī, marmora plāksni uzreiz nepamana, viesnīcas apkalpojošā personāla darbinieks, kurš nepārtraukti baltā halātā dežurē lielā baseina malā, gluži kā peldēšanas treneris skaļi pūš svilpītē un dod instrukcijas ungāru valodā! Diez ko viņš teiktu, ja vajadzētu rūpēties par kārtību kādā no Latvijas publiskajām slidotavām? Labi vismaz, ka par peldēšanas ātrumu nebija nekādu ierobežojumu!

Savukārt mazajā baseinā pavisam cits ritms un rosība. Tur cilvēki, kā zvirbuļi sasēduši uz soliņa, bauda silto ūdeni. Nedaudz neparasti šķita, ka, salīdzinot ar vairākiem termālo ūdeņu baseiniem Vācijā, kur vienmēr bija norādes, ka ilgāk par 20 minūtēm baudīt ūdens procedūras nebūtu vēlams, jo tā ir papildus slodze sirdij, šeit nebija rakstīts nekas. Lielākā daļa apmeklētāju, arī mēs, ūdenī pavadījām stundu vai divas.

***

Pirtis

Sv.Gellerta viesnīca atrodas no 1911.—1918.g. celtā jūgendstila ēkā Sv.Gellerta laukumā 1

Par vienu apmeklējumu Sv.Gellerta viesnīcas termālā baseinā jāmaksā 2800 forintu jeb 7,84 lati. Par katru nākamo izvēlēto procedūru jāpiemaksā atsevišķi apmeklējuma beigās pie kases. Pārsvarā tiek piedāvātas dažādas ārstnieciskas masāžas, manikīrs, pedikīrs, kā arī citas skaistumu kopjošas procedūras

Slavena un tūristu apmeklēta ir ap 1570.gadu pēc Sokollu Mustafa pasūtījuma celtā Karaliskā pirts ar lielu baseinu, kas uzskatāma par turku pirts arhitektūras paraugu. Arī tā atrodas Donavas krastā Budā, un tās zaļie jumti manāmi jau pa lielu gabalu

Savukārt, ja vēlaties vienlaikus baudīt gan termālo ūdeņu dziedinošo spēku, gan arī baseinā uzspēlēt šahu, jums jādodas uz Sečēņi pirti un baseinu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko