Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vai, neēdot pēc sešiem, no liekā svara iespējams tikt vaļā ātrāk?

Jau kuro reizi nosolāmies sev pēc sešiem vakarā neēst. Un dzīvojam ar vainas sajūtu, jo, protams, šo sev doto solījumu nespējam izpildīt. Nav arī vērts! Eksperti saka - ēdot normālās devās un pēc vajadzības, to var darīt pat naktī. Viņi uzskata - labāk vienreiz vakarā paēst normālu maltīti, kas var būt arī pēc sešiem, nevis našķoties ar kaut ko nelielu un attapties jau pārēdies. Jo, pārēdoties jebkurā diennakts laikā, kilogrami nāks klāt.

Inga Pūce, Svara vērotāju vadītāja

Var atbildēt gan jā, gan nē

Jā - tāpēc, ka, izslēdzot no ēdienreizēm vienu maltīti, uzņemam mazāk kaloriju un svars samazināsies. Bet ilgtermiņā tā darīt nevar, un cilvēks tāpat sāks ēst.

Nē - jo, iespējams, cilvēks līdz sešiem jau ir apēdis ļoti daudz, un tas, ka viņš vairs neēd pēc sešiem, neko neietekmē. Tādējādi ne vienmēr teiciens "pusdienas dali ar draugu, vakariņas atdod ienaidniekam" darbojas. Zaudēt svaru nav vienkārši. Tad jau visi būtu tievi, ja tik viegli vārētu tikt vaļā no svara - neēdot pēc sešiem. Tas, kā mēs pieņemamies svarā, ir lēns un patīkams process, kurā ar baudu tiek uzņemts ēdiens. Tāpat jānoris arī tievēšanai - patīkamā veidā, nevis ar spēku, izdzenot savu ķermeni fizkultūrā un ēdot burkāniņus. Ja cilvēks visu dienu nav ēdis normālu maltīti, dabiski, ka vakarā ir jāpaēd. Cits jautājums, vai ēšana vakarā ir našķošanās bez īpaša izsalkuma. Un tad rodas sirdsapziņas pārmetumi un sevis žēlošana.

Anatols Danilāns, gastroenterologs

Tā nav taisnība

Šeit ir drīzāk jārunā par citu risku - apaļīgiem cilvēkiem pēc sešiem vakarā ir tendence pārēsties, jo viņiem izdalās speciāls hormons, kas veicina ēšanu. Savukārt no rītiem viņiem ēst gribas mazāk. Šādā gadījumā tad arī vajadzētu neēst tik daudz no rītiem, ja negribas, bet ēst tad, kad gribas - vakarā. Taču, ēdot vakarā vai jebkurā citā diennakts laikā, svarīgi nepārēsties. Ja cilvēks apēd par daudz, liekā ķermeņa masa nāks klāt, un nav nozīmes, vai pārēdās vakarā vai no rīta. Var pat naktī ēst, ja tikai ievēro to, ka nepārēdas. Lai atbrīvotos no liekā svara drīzāk nevis jācenšas neēst pēc sešiem, bet jāievēro četri pamatprincipi: vairāk kustēties, uzņemt mazāk kaloriju un nepārēsties, salt, nevis tuntuļoties ar pārāk daudz drēbēm, labi izgulēties, bet ne gulšņāt pie televizora, jo tie, kas vairāk guļ, tie būs tievāki.

Lolita Neimane, dietoloģe

Ātrāk notievēs vai nē - tas atkarīgs no tā, ko kopumā cilvēks pa dienu ir apēdis. Pulksten seši - tas ir laiks, kad cilvēks ir atnācis mājās pēc darba, un, ja nedrīkst ēst, tad tā apetīte pieņemas spēkā. Vispirms sāk ar našķi - kādu ābolīti vai konfektīti - un domā: es jau tikai nedaudz uzēdīšu. Tad vēl tiek iedzerta kāda glāze vīna, un apetīte rodas aizvien lielāka, un rezultātā cilvēks pieēdas. Tad jau labāk vakarā paēst normālu maltīti, un nebūs lieki jānašķojas. Ēšana vakarā jāpiemēro laikam, kad cilvēks iet gulēt, - pēdējai maltītei vajadzētu būt divas stundas pirms gulētiešanas. Aizejot gulēt ar pilnu kuņģi, cilvēks jau miegā neizbauda to, ko ir apēdis. Ja pēc sešiem neēstu, tas nozīmētu, ka gulēt jāiet astoņos, bet reti kurš cilvēks iet gulēt ātrāk par vienpadsmitiem. Vēl jo vairāk - ir cilvēki, kas vispār iet gulēt divos trijos naktī vai ceļas agri no rīta, tāpēc visiem pateikt vienu recepti nav iespējams. Grūti pateikt, kā šāds mīts par ēšanu pēc sešiem vakarā radies, bet ir daudzas sievietes, kas šādu mītu dēļ jau iedzīvojušās ēšanas traucējumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko