Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vasaras garša ar dzelonīti

Ogu un augļu laikā speciālisti iesaka uzmanīties no lapseņu, iršu un bišu kodieniem, lai gan kukaiņi parasti nekad neuzbrūk un bez iemesla nedzeļ


Augusts ir ogu, augļu un ievārījumu mēnesis, kad gaisā virmo saldā smarža, kas pievilina lapsenes, bites un citus lidoņus. Speciālisti atgādina, ka no kukaiņu kodumiem īpaši jāsargājas alerģiskiem cilvēkiem. Bet arī nealerģiskajiem ēdot obligāti jāpārliecinās, ka ar ābolu, bumbieru vai smalkmaizīti jau nemielojas kāda lapsene.

Ar biti kabatā


"Bites dzēla visur, kur vien varēja. Atceros tikai to, ka ap mani lidoja vesels mākonis," stāsta 21 gadu vecā Liene Strokša, kura jau vairāk nekā divus gadus mazdārziņā pie Jelgavas aprūpē divus bišu stropus. Lai gan viņa savas mīlules baro ar cukurūdeni un citādi ar viņām čubinās, pēc šā gada maija notikumiem meitene zina, ka ar bitēm tā pa īstam sadraudzēties nav iespējams. Tā kā mazā māsa bija saaukstējusies, Liene gribēja no stropa izņemt mazliet medus, taču bites satrakojās un metās virsū. "Neatceros, kā aiztaisīju stropu. Zināju tikai to, ka mute jātur ciet un vienīgais veids, kā sevi pasargāt, ir skriet uz tuvējo upi," tā Liene. Pēc atgriešanās no piespiedu peldes viņu mašīnā jau gaidīja mamma, kura pēc iespējas ātrāk meitu nogādāja Jelgavas pilsētas slimnīcā

"Visvairāk man bija sadzelta galva, kakls un seja," Liene saka noskurinoties. Nakti pavadījusi slimnīcā, nākamajā dienā meitene jau tika ārā. Ārsti gan nav gribējuši laist uz mājām tik ātri, taču, tā kā bija sesijas laiks, apžēlojās par studenti. "Ģērbjoties ieliku roku kabatā un izvilku vēl vienu pusdzīvu biti. Vēl nedēļu, ķemmējot matus, izvilku pa kādam dzelonim," atceras Liene. Viņa priecājas, ka viņai nav alerģiska reakcija uz bišu kodumiem, jo tad šis piedzīvojums viņai varēja beigties pavisam bēdīgi. Lieni bija sadzēlušas vairāk nekā piecdesmit bišu. Tieši lielais dzēlienu skaits izraisījis lielas sāpes.

Bīstamais pampums


Tikai desmitajai daļai cilvēku ir alerģiska reakcija uz bišu, lapseņu vai iršu kodumiem, stāsta Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics. Viņš piebilst, ka īpaši jāuzmanās tiem cilvēkiem, kuriem jau ir kāda alerģija, savukārt pārējiem kodumu sāpīgumu un bīstamību nosaka kodienu skaits un vietas. Jo tuvāk galvai, kaklam un sejai, jo bīstamāk, it īpaši, ja kodums ir mutes dobumā. Koduma vietai piepampstot, cilvēks var nosmakt. Viņš atgādina, ka neatliekamā palīdzība šādos gadījumos ir jāsauc uzreiz un līdz mediķu atbraukšanai cietušajam ir jādod dzert auksts ūdens vai jādod sūkāt ledus. Ļoti svarīgi ir sakosto vietu dzesēt no ārpuses, liekot pie kakla aukstas kompreses. Tas mazinās pietūkumu.

Latvijas Astmas un alerģijas biedrībā skaidro, ka alerģija ir saasināta imūnsistēmas reakcija uz kādu vielu, piemēram, kukaiņu indi. Taču pret lapsenes, bites vai irša kodumu reaģē ikviena cilvēka organisms, jo tās sastāvā ir vielas, kas bojā audus. Alerģisku reakciju no parastas imūnsistēmas atbildes uz kukaiņa indi var atšķirt ikviens, jo tā izpaužas kā stipras sāpes un pamatīgs piepampums koduma vietā. Smagākos gadījumos kukaiņa kodums izraisa pat elpas trūkumu un anafilaktisko šoku un bezsamaņu.

M.Šics stāsta, ka ogu un ābolu laikā pēc palīdzības visbiežāk vēršas tie cilvēki, kuri, ēdot dārzā pacelto augli, nav tajā pamanījuši lapseni vai biti. Kopā ar nokosto kumosu kukainis mutes dobumā tiek saspiests un aizsargājoties dzeļ. Būt piesardzīgiem, ēdot saldumus un augļus, aicina arī Latvijas Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis, kurš uzsver, ka kukaiņi paši nekad neuzbrūk un bez iemesla nedzeļ.

Pievilina saldumi


Viens no veidiem, kā pasargāt sevi no lapseņu un iršu uzmācības vasarā, ir iznīcināt to pūžņus jau pavasarī, stāsta J.Dreimanis. Vasarā atklāta pūžņa iznīdēšana būtu neprāts, jo tajā atrodas simtiem un pat tūkstošiem kukaiņu, kuri aizsargās savu mājvietu, dzeļot, kur vien pagadās.

"Ir aplami domāt, ka lapsenes un citi kukaiņi tā vienkārši ņem un kož. Tā ir dzīvnieka aizsargreakcija, ja viņš tiek saspiests, piemēram, uzsēžoties virsū," piebilst entomologs. Tā kā lapsenes, iršus un citus lidoņus pievilina salda smarža, jāuzmanās ne tikai ēdot, bet arī dzerot saldus dzērienus, jo krūzē var būt iekritis kāds lidonis, kurš, būdams pusdzīvs, vēl paspēs iedzelt. Ja lapsene pielido, kad tiek ēsts kaut kas salds, vislabāk kukaini atgaiņāt ar avīzi, nevis pliku roku. J.Dreimanis atgādina, ka obligāti jāskatās, cik lapseņu apkārt lido, jo, atgaiņājot vienu, var nepamanīt otru.

Vecākiem īpaši jāuzmana bērni, kad tie ēd kaut ko saldu, jo drupatas paliek ap muti un saldā smarža pievilina kukaiņus. Tādēļ tie viegli var iekļūt mutē un iedzelt. "Visvairāk jāuzmanās no lapsenēm, jo tās ir mazas un grūti pamanāmas, kamēr neievērot irsi ir praktiski neiespējami," saka J.Dreimanis. Viņš atgādina, ka iršu inde cilvēkam ir visbīstamākā, tādēļ no šiem kukaiņiem ir jāuzmanās it īpaši, jo pat nealerģiskiem cilvēkiem daži iršu kodumi var būt nāvējoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko