Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vecrīgā notiks Maizes svētki

Lai Rīgas svētkos izbaudītu īstas, veselīgas maizes smaržu un garšu, kā arī gūtu ieskatu maiznieku amatā un ikdienā Latvijas Maiznieku biedrība un maiznieki aicina apmeklēt Maizes Svētkus Vecrīgā, kas notiks 20.augustā. Maiznieku cunfti pavisam kopā pārstāvēt būs sabraukušas 10 Latvijas beķerejas: Iļģuciema maiznīca konditoreja, Roga - Agro, Fazer maiznīcas, Saldus maiznieks, Lāči, Hanzas Maiznīcas, Matss, Dona, Liepkalni un Lielezers.

Maizes Svētki Vecrīgā - Šķūņu ielā - notiks visas dienas garumā no plkst.12:00 līdz 18:00, kur Rīgas svētku apmeklētāji varēs gan nobaudīt, gan iegādāties gardāko un labāko meistarstiķi, gan kopīgi darboties visdažādākos maiznieku uzdevumos - tās būs maiznieku rīkotas atrakcijas, konkursi, viktorīnas un sacensības.

Raudzētu maizi Latvijā sāka cept 12. gadsimtā. Rīgas pievārtē šajā laikā darbojās sešas dzirnavas. Dzirnavās maltos miltus sākotnēji izmantoja Doma baznīcas dievmaizīšu cepšanai, bet 14. -15. gs. Rīgā radās strādājošas maiznīcas - ceptuves. Lai rīdzinieki atcerētos, ka "neba maize pati nāca" Maiznieku cunfte apmeklētājus aicinās iepazīt maizes tapšanas ceļu un piedalīties miltu malšanā. Līdz ar to maiznieku vidū būs Rīgas dzirnavnieks ar dzirnakmeņiem, kurš stāstīs un rādīs, kā graudi pārtop miltos, aicinās griezt dzirnakmeņus un ļaus izjust, kāds spēks tiek maizītē ielikts. No visiem samaltajiem miltiem maiznieki ir apņēmušies izcept lielu maizes kukuli jaunās Rīgas atslēgas kalējiem, lai viņiem pietiktu spēks savu darbu paveikt un Rīga tiktu pie savas jaunās atslēgas. Tāpēc visiem kopā būs jāsamaļ tik daudz miltu, lai sanāktu lielajam Rīgas maizes klaipam.

Savukārt maiznieki ir parūpējušies, lai gana jautri būtu gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem. Kā zināms maizes cepšanas darbs ir smags un to sākotnēji veica tikai kungi, tādēļ ar āmura palīdzību varēs noteikt spēcīgāko kungu, bet ar roku un domu spēku - "Lāču" maizes klaipa svaru. Lai izceptu maizīti, ar spēku vien nepietiek, svarīgas ir arī zināšanas. Līdz ar to būs iespēja iepazīties ar maiznieka darba rīkiem - abru, lizi u.c., kā arī ar cepšanas procesu un izejvielām. Būs iespēja pārbaudīt savas spējas, veidojot gan klaipiņus, gan jautrākās un interesantākās sviestmaizes. Būs vēl daudz citu atrakciju, kā, piemēram, "Ragainais Bruņinieks", "Monētu kalšana" "Veiklības un gudrības pārbaude" "Beķerejas burtu juceklis" u.c.

Maizei tiek piešķirts arī maģisks spēks - tā ziedota, dedzinot mājas svētībai, tā dota kā ceļa maize ceļiniekiem. Maiznieku maizes gleznas būs kā dāvana Rīgai, un tā tiks izcepta gan kā Rīgas nams, gan pilsētvides objekts.

Maiznieku cunfte aicina apmeklēt Šķūņu ielu Vecrīgā, piedalīties maiznieku atrakcijās, nobaudīt labāko no Latvijas beķerejām un kopīgi padarīt Rīgas un Maizes Svētkus krāsainākus!

Vairāk informācijas par Maizes Svētkiem mājas lapās: www.rigassvetki.lv, www.maizniekubiedriba.lv.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko