Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Viesu māju saimniekiem jābūt komunikabliem un cilvēkiem atvērtiem

"Ir jau gadījies, ka tūristi iebāž degunu arī mūsu guļamistabā, sakot — oi, kāda jums skaista koka gulta," smejas viesu mājas Klajumi saimniece Ilze Stabulniece un piebilst, ka pārsvarā jau uz tik tālu vietu baudīt dabas skaistumu brauc patīkami cilvēki. Viesu māja Klajumi atrodas pašā pierobežā — Krāslavas novada Kaplavas pagastā. Jau vairāk nekā desmit gadu te tiek piedāvātas izjādes ar zirgiem un dabas taku lūkošana. Pagājušajā gadā Klajumi tika atzīti par bērniem un ģimenēm draudzīgāko tūrisma uzņēmumu Latgalē. Ilze atzīst — esot jau pieraduši, ka pagalmā jebkurā brīdī var iebraukt ciemiņi, tomēr novilkt striktu robežu starp privāto un tūristiem pieejamo zonu ne vienmēr izdodas. "Cilvēki ir ļoti dažādi. Ir tādi, kuri nemaz negrib, lai mēs kaut kā satuvinātos. Viņi vienkārši pavada laiku pie dabas, samaksā un aizbrauc. Bet ir arī tādi, kas tieši meklē tuvāku kontaktu. Tie arī vairāk paliek atmiņā."

Personiska attieksme

Ilzes ģimene ar tūristu uzņemšanu sāka nodarboties 1998.gadā, kad atjaunoja dzimtas māju laukos. Kopš 2004.gada uzbūvēts brīvdienu namiņš, kur var pārnakšņot deviņi viesi, taču to pārsvarā izvēlas apmēram trešdaļa tūristu, kuri atbrauc izjāt ar zirgiem pa Klajumu plašumiem un dodas mājup. Pagājušajā gadā te pabijuši ap 900 viesu, taču bariem tūristu uz Klajumiem nebraucot. Ilze uzskata, ka tas ir pat labi, jo tad var ar katru klientu aprunāties individuāli, taču ne vienmēr visus iespējams atcerēties. Dažkārt Rīgā uz ielas viņu sveicina nepazīstami cilvēki, kuros tikai pēc laiciņa Ilze atpazīst kādreizējos Klajumu viesus.

"Parasti jau sveicina tie, ar kuriem ciemošanās laikā ir nodibinājies dziļāks kontakts. Ir arī cilvēki, kuri atbrauc un aizbrauc, es tos nemaz neievēroju un neatceros. Iespējams, arī viņi mūs neatceras."

Ilze atzīst, ka pa šiem daudzajiem gadiem jau ir iemācījusies distancēties un neuzņemt katru tūristu kā personīgo ciemiņu, jo citādi esot pārāk grūti. Dažreiz cilvēki paši vēloties parunāties, izstāstīt savu dzīvesstāstu, daudz jautājot, taču parasti ar tūristiem ciemošanās laikā tiek nodibinātas atturīgi draudzīgas attiecības. Viena reize gan sāpinot joprojām — pagājušajā ziemā, īsi pirms Jaunā gada Klajumu mājaslapā starp daudzām atsauksmēm vienā saimniecei pārmests personiskas attieksmes trūkums ciemiņu uzņemšanā. "Ir jau labi, ka cilvēki augstu novērtē šo personisko attieksmi, kaut gan toreiz es strādāju, pēdējo mēnesi pirms dzemdībām nēsādama Naurīti, tik tikko vilkdama kājas pa sniegu. Es šo komentāru lapā turēju, turēju, bet tas mani tā sāpināja, ka tomēr beidzot izdzēsu. Pēc tam šo gadījumu ģimenē pārrunājām, spriedām, varbūt šiem cilvēkiem pašiem bija kādas problēmas, kaut kas pašu starpā neatrisināts."

Bērni arī grib viesus

Ilzes vecākajam dēlam Reinim ir trīs gadi, jaunākajam Naurim — pieci mēneši. Vasaras Klajumos pavada arī radubērni. Augot tūristu vidū, bērni kļūst komunikablāki un drošāki, jau iemācījušies pamāt ar rociņu tūristiem, aizsūtīt gaisa buču. Ilze stāsta, ka viņas māsasdēls Aleksis, kuram būs pieci gadi, jau jūtoties kā patstāvīgs Odu takas gids. Viņš prot parādīt rūķu māju, zina, kur aug cūkauši, kur — nārbuļi, kur ir dzilnas nogāztie bērzi un egles asaras. Uz Klajumiem bieži braucot ģimenes ar bērniem. Nereti pirms tam mammas zvanot un interesējoties, vai bērniem būšot kompānija. Klajumu bērni labprāt spēlējoties ar ciemiņu mazuļiem, taču ir bērni, kas auguši vientulībā un nemaz nevēlas draudzēties, tad Aleksis ar Reini jūtoties vīlušies.

Nesen Klajumos dzīvojusi ģimene, par kuru Ilze stāsta ar īpašu mīļumu — mamma ar diviem bērniem, no kuriem vienam ārsti konstatējuši smagu onkoloģisku saslimšanu. Meitenīte visu nedēļu izmantojusi reitterapijas procedūras, bet pusgadu vecais puisēns sadraudzējies ar Nauri. Ar šo ģimeni Ilze satuvinājusies visvairāk un vēlētos uzturēt ciešākas attiecības arī turpmāk. "Mamma un viņas abi bērni mums kļuva ļoti tuvi ar savu mīlestību, pacietību un varonību."

Īgņas tūrismā nestrādā

Ilze Stabulniece ir pārliecināta, ka tūrisma biznesā grūti strādāt introvertiem cilvēkiem. Īgņas te vispār nederot. Jāprot mierīgi atrisināt konflikta situācijas, piemēram, kāds ciemiņš bez pieteikšanas atved līdzi savu suni, bet citiem tas nepatīk vai kādam ir alerģija pret spalvām. Paretam gadoties tādi viesi, kas uzskata — esmu samaksājis par šo laiku un vietu, tāpēc varu darīt, ko gribu. "Tur, kur izīrē tūristiem vietas pašu saimnieku mājās, šī problēma noteikti ir lielāka, bet tomēr nodalīt vajag — tā ir jūsu, bet šī — mūsu teritorija. Jau tad, kad tūristi ierodas, es saku — jūs tagad esat šī namiņa iemītnieki, teritorija arī ir jūsu rīcībā, bet tur savukārt ir mūsu māja, ja jums ir kādas problēmas vai vajadzības, zvaniet vai nāciet! Protams, sākot šo biznesu, ir jābūt gatavam, ka iejaukšanās privātajā dzīvē neizbēgami notiks. Nevar nodarboties ar tūrismu, ja nepatīk uzņemt ciemiņus, ja nepatīk sabiedrība. Jau sākot darboties, mēs bijām gatavi, ka apkārt atradīsies sveši cilvēki, kas visu laiku mainīsies, taču tumšajos ziemas vakaros skumstam, ka ir klusums un nav neviena tūristiņa," saka Ilze Stabulniece.

Top komentāri

sandra
s
Pagajusaja vasara 2 nedelu celojuma pa Latviju ciemojamies vairakas diena saja skaistaja vieta un si bija musu favorite,vieta,kur gribetu atgriezties vel un vel... Novelu veiksmi un speku saimniekiem,lai viss jums izdodas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko