Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vīna sapratēju lielvalsts

Jau kādu laiku piedalos interesantā projektā - vīna saderība ar ēdienu. Tā laikā atklājas dažādas interesantas kombinācijas, par kurām es nekad nebūtu iedomājies. Pirms kāda laika šajā pašā slejā Einārs Zalcmanis sūkstījās par to, ka visos glancētajos žurnālos, ja runa ir par vīna saderību ar ēdienu, tiek pieminētas tādas lietas kā jēra cepetis, medījums, vidēji cieti, labi nobrieduši sieri, jūras veltes u.

c. Nekur nav ne vārda par tādām lietām kā mammas gatavotās skābā krējumā sautētās kotletītes. Pagaidām arī es nevaru sniegt viņam šo atbildi. Bet… kā mēdz teikt mūsu premjers Ivars Godmanis, es varu palīdzēt tiem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kas ikdienā lieto tādu pavisam necilu produktu kā pelmeņi.

San Pedro 35 South Chardonnay 2006 no Čīles, kas veikalā maksā ap Ls 4, ir samērā vienkāršs. Aromātā maigi citrusaugļi, banāni. Nekas no tradicionālā, muskuļotā jaunās pasaules blockbuster (supergrāvēja). Tomēr jau manis pieminētajā kombinācijā šis vīns darbojās lieliski. Iespējams, ka savu lomu te nospēlēja tas, ka arī paši pelmeņi bija ar sieru, tomēr fakts paliek fakts. Centos salīdzināt pelmeņus ar citiem, daudz dārgākiem chardonnay vīnogu vīniem. Nekā! Neviens no tiem, visticamāk, neietu kopā tik labi kā šis lētais un vienkāršais vīns. Kas no visa šī stāsta izriet? Kas meklē, tas atrod! Arī neciliem "latviešu virtuves" ēdieniem var piemeklēt atbilstošu vīnu.

Ja es pieminu vīnu, runājot pat par pelmeņiem, tad tas jau par kaut ko liecina. Man sāk likties, ka Latvija aizvien vairāk kļūst par vīna dzērāju lielvalsti. Liekas, ka sabiedrībā dzert vīnu, nevis alu vai šņabi, kļūst par labo toni. Kā gan citādi es varu izskaidrot to, ka pēdējā laikā ir atvērušies vairāki jauni vīnu veikali. Vienā šādā veikalā es atradu Šveices vīnu. Goldbeer Riesling Silvaner 2006.

Man šķiet, ka tas varētu lieliski simbolizēt Šveici. Kāpēc? Tāpēc, ka XIX gadsimta beigās Šveices profesors Hermans Millers, kas dzīvoja Turgavas kantonā, sakrustoja vīnogu šķirnes Riesling un Silvaner, tādējādi radot jaunu šķirni - Mueller Thurgau, kas mūsdienās ir vispopulārākā no tā saucamajām jaunajām vīnogu šķirnēm pasaulē. Profesors vēlējās saglabāt rīslinga lielisko, sarežģīto garšu, bet panākt, lai jaunās vīnogas nogatavojas daudz ātrāk. Tā saucamajās vācu ietekmes valstīs jaunā šķirne ieguva milzu popularitāti. Tā tika audzēta Austrijā, Šveicē, Ziemeļitālijā, Čehijā un, protams, Vācijā. Pēdējā no manis minētajām zemēm tieši Mueller Thurgau, nevis Riesling, ilgus gadus bija vispopulārākā vīnogu šķirne. To audzēja visur, pat tur, kur citas vīnogas neauga. Diemžēl profesoram Milleram neizdevās saglabāt rīslinga eleganci, un jaunās šķirnes vīni bieži vien iznāca ļoti vāji. Iespējams, ka tieši šis apstāklis vainojams pie tā, ka, pircējiem kļūstot arvien prasīgākiem, šī vīnogu šķirne kļuva mazāk populāra. Neraugoties uz to, Mueller Thurgau arī šobrīd ir samērā populāra daudzās pasaules valstīs. Līdzīgi kā daudzām vīnogu šķirnēm, tai ir arī ļoti daudz dažādu nosaukumu. Šveicē to sauc gan par Riesling Silvaner, gan par Johannisberg, Austrijā un Vācijā līdztekus Mueller Thurgau sastapsiet arī nosaukumu Rivaner, bet Ungārijā - Rizlingszilv?ni. Šie ir tikai daži populārākie nosaukumi. Man ir nācies pagaršot Ziemeļitālijā darinātu vīnu no šīs vīnogas, un es neteiktu, ka tas man nepatika. Arī Goldbeer Riesling Silvaner 2006 radīja līdzīgu iespaidu. Vīns ir viegls un ļoti aromātisks, ar nelielu saldumiņu pēcgaršā. Smaržā drīzāk jūtami ziedi, nevis augļi. Manuprāt, tas varētu būt labs vasaras vīns, jo vēlā rudenī man tomēr gribas kaut ko smagāku.

***

35 South Chardonnay

(Čīle) ap Ls 4

Riesling Silvaner

(Šveice) ap Ls 7

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko