Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vīni, kas piestāvēs cepešiem

Ziemassvētku rotas grezno skatlogus, ir izraudzīta Rīgas egle, "pēkšņi" ir uzsnidzis arī sniegs. Pirmā advente jau parīt, jāsāk gatavoties pilnvērtīgai Ziemassvētku sagaidīšanai ar visu no tā izrietošo - dāvanas, eglītes, saviesīgi pasākumi un neiztrūkstošie vēdera prieki. Šīsdienas vīni ir izteikti gaļas ēdienu pavadoņi. Dažnedažādi cepeši, gaļas sautējumi un medījumi šķiet nepilnvērtīgi bez malka pilnmiesīga Ronas sarkanvīna. Ronas ieleja ir starp tiem Francijas reģioniem, kas pēdējo piecu septiņu gadu laikā piedāvā arvien vairāk kvalitatīvu, interesantu un aizraujošu vīnu.

2001 Cave de Tain l"Hermitage, Cornas. Cornas vīnu būtību varētu raksturot kā spēcīgu, pat autoritāru. To neapšaubāmi veicina klinšainās granīta terases, kur aug Syrah vīnoga, no kuras radīts šis vīns. Cornas apelācijas (ar likumu noteikta teritorija) 111 hektāros tiek audzētas tikai Syrah vīnogas, no kurām gatavo tikai sarkanvīnus. Ilgu laiku tie bijuši slavenāko un prestižāko kaimiņu Cote Rotie un Hermitage ēnā, bet lai nu kā, arī Cornas ir pieskaitāms Ronas ielejas vīnu elitei, īpaši tās ziemeļu daļā. Cenas ziņā parasti Cornas ir par 30-50% pieejamāks par saviem elitārajiem kaimiņiem, tomēr šīsdienas Cornas izceļas īpaši (parasti jārēķinās tuvāk Ls 20 +). Tas skaidrojams ar ražotāju, kurš ir kooperatīvs ar labu reputāciju. Tas apvieno 370 vīndaru, kas dod iespēju optimizēt izmaksas. Tātad, pamēģinot šo vīnu, jums vajadzētu rasties skaidrībai par Cornas vīnu stilu. Gūsiet atbildi uz jautājumu, vai ir vērts meklēt arī citus, izsmalcinātākus vīnus no ekskluzīvākiem ražotājiem, vai jāaprobežojas ar šo eksemplāru.

Jaunībā šie vīni ir asi, pat agresīvi, tāpēc ieteikums būtu baudīt Cornas 4-10 gadu vecumā, tātad mūsējais varētu būt ļoti tuvu ideālam.

Atveru, ieleju glāzē - krāsa izteikti tumša un dzidra, atgādina ļoti gatavu ķiršu sarkanumu, nedaudz brūngana maliņa, tātad vīns ir vismaz četrus piecus gadus vecs. Pasmaržoju, ne vēsts no asuma vai agresivitātes, delikāta tumšo ogu un nedaudz dūmu buķete. Pie tā arī baudīšana apraujas, šķiet, ka esmu kādu brīdi nokavējis. Varam tikai minēt, vai vainīgs ne tas veiksmīgākais ražas gads, uzglabāšana, transportēšana vai vēl kas. Vīns ir zaudējis burvību, nesagaidot, kad to iegādāšos. Garšā dominē izteikts skābums, augļainums, un tanīni ir pagaisuši. Tā arī palieku neziņā, kāds tas bija labākajā formā, tātad jāturpina meklējumi. Vīna baudīšana ir kā loterija!

2004 Domaine de Cristia, Chateauneufdu-Pape ir viens no pirmajiem augstas kvalitātes saprastajiem un akceptētajiem sarkanvīniem Latvijā. Ar savu pilno, apjomīgo un nedaudz pikanto garšu tas ir mūs "paņēmis" un šķiet īpaši piemērots drēgnajiem Latvijas rudens vakariem. Iespējams, ka daļa no panākumiem ir piedēvējama arī nedaudz mīklainajam nosaukumam Chateauneufdu-Pape (tulkojumā - Pāvesta jaunā pils), kura skaidrojums ir meklējams XIV gadsimta Francijas vēsturē.

Šajā apvidū ir izteikti jūtama sarkanvīnu dominante, no kopējā produkcijas apjoma 95% ir sarkanvīni. Atlikušie 5% baltvīnu nav guvuši lielas ovācijas Latvijā, lai arī starp tiem ir gana cienījami pārstāvji. Chateauneufdu-Pape ir unikāls ar vairākām lietām - viena vīna pagatavošanai šeit ir atļauts izmantot līdz pat 13 dažādām vīnogu šķirnēm vienlaicīgi (kas gan mūsdienās tiek ļoti reti darīts), tā ir pirmā apelācija Francijā (1923.gadā), tas nozīmē, ka šeit vīndari vieni no pirmajiem Francijā (tātad arī pasaulē) izvirzīja augstus standartus saviem vīniem un ar likumu centās tos aizsargāt no apšaubāmas kvalitātes atdarinājumiem.

Mūsu paraugs ir tikko sācis savu ceļu pie vīna cienītājiem, vēl gana jauns un enerģisks. Jaunais vīndaris Batists Granžons, kurš mācījies Bonā, ir ļoti apdomīgs un pedantisks, viņš atradis taciņu starp ļoti modernu (pārāk koncentrētu, pārmērīgu ozola mucu izmantošanu) un bezrūpīgi vecmodīgu (zemniecisku, nesabalansētu) stilu. Viņa vīni ir tīri, intensīvi un smalki strukturēti, kas glāzē attīsta lielisku kompleksumu. Vīns gatavots no 90% Grenache un 10% Syrah vīnogām, kuras nāk no 60 gadu veciem vīnogulājiem (viens no labas kvalitātes priekšnosacījumiem).

Ceru, ka ar šiem pavadoņiem jūsu svētku noskaņa būs piepildīta un līdzsvarota. Jauku pirmo adventi!4

***

Cornas

(alk.13,5%, cena veikalā Ls 12,80)

Chateauneufdu-Pape

(alk.15%, cena veikalā Ls 22,80)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko