Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Visgrūtāk atklājamā slimība

Garīgās saslimšanas, kas atzītas par vienu no XXI gs. spilgtākajām izpausmēm, tomēr joprojām ir tēma, par kuru publiski nav pieņemts runāt. Ja pie vārda "depresija" cilvēki jau pieraduši, tad ir virkne citu saslimšanu, kas joprojām ir teju vai tabu. Tomēr speciālisti aicina cilvēkus atmest šos aizspriedumus un apzināties, ka ar garīgām slimībām slimo 27% Latvijas iedzīvotāju.

Katrs var saslimt


Atšķirībā no sirds un asinsvadu saslimšanām garīgās nav viegli nosakāmas. Tomēr tas nenozīmē, ka tādu nav, gluži otrādi - ar tām sirgst ļoti daudz cilvēku. Jautājums vienīgi, vai šie cilvēki apzinās, ka viņi izslimo kādu garīgu kaiti, norāda asociētais profesors, Rīgas Stradiņa universitātes psihiatrijas katedras vadītājs Elmārs Rancāns. "Garīgās slimības nav jūtamas, viegli taustāmas, taču tās rada ļoti būtiskas personiskās ciešanas pacientiem un viņu tuviniekiem, valstij un sabiedrībai - ekonomiskus zaudējumus," saka E.Rancāns. Uz to norāda arī ES veselības aizsardzības politikas veidotāji, atzīmējot, ka garīgās slimības ir viens no trim galvenajiem darbā neierašanās iemesliem un galvenais priekšlaicīgas pensionēšanās vai invaliditātes pensiju iemesls.

Bet kā tad cilvēks nonāk līdz šai garīgajai saslimšanai? "Ir bioloģiskie faktori, gēni, tomēr svarīgu lomu spēlē arī psihosociālie apstākļi - kultūra un sociālā vide," saka E.Rancāns, uzsvērdams, ka gan viņam, gan jebkuram citam pastāv iespēja ar kādu no šīm slimībām saslimt. "Katrā no mums ir nosliece uz slimību," viņš uzsver, piebilzdams, ka pārdzīvojumi, stress, vientulība, naudas trūkums var veicināt saslimšanu.

Jāmācās runāt


Tomēr ne vienmēr ir tik vienkārši noteikt, ka cilvēkam ir garīga saslimšana. Cilvēki izvairās par to runāt. Kāpēc tā? "Sabiedrība vienkārši grib tikai veselos, darbspējīgos, likumpaklausīgos. Vai sabiedrībai ir vajadzīgi veci cilvēki? Slimi? Nē!" paskaidro E.Rancāns, kurš tomēr aicina cilvēkus sākt runāt par savām problēmām un vērsties pie speciālistiem.

Uz to mudina arī psihoterapeite Gunta Jakovela, norādīdama, ka to vajadzētu iegaumēt arī vecākiem, ja viņi pamana kādas izmaiņas bērnu uzvedībā. "Nez kāpēc cilvēkiem šķiet, ka viņiem ar visu jātiek galā pašiem," saka G.Jakovela. Pēc viņas teiktā, speciālista vizītes atlikšana ir aizsargreakcija. "Kad runa ir par garīgām saslimšanām, mūsos ir bailes, ka tikai ārsts nepasaka kaut ko sliktu, ka nepasaka, ka es esmu vainīgs, ka bērns neattīstās tā, kā vajadzētu," visbiežākās atrunas min G.Jakovela. Un tādos gadījumos vieglāk vienmēr ir aprunāties ar draugiem, kas mierina, ka viss jau būs kārtībā.

Tomēr, lai kā arī vecākiem negribētos atzīt, vaina visbiežāk arī slēpjas tieši ģimenē. Gan citviet pasaulē, gan Latvijā speciālisti ir novērojuši, ka arvien biežāks slimību veicinošais faktors ir vecāku aizņemtība, pārstrādāšanās, klātbūtnes trūkums, mīlestības neizrādīšana. Īpaši svarīgas šīs lietas ir bērnībā, kad arī izšķiras tas, cik cilvēks būs harmonisks, kā spēs uzveikt krīzes, pieņemt lēmumus. G.Jakovela atceras, ka pirms pāris gadiem teju katra meitene, kas iestājusies slimnīcā ar anoreksiju, teicusi, ka viņas māte ir Īrijā. Proti, bērns atstāts viens vai arī pie tantēm un vecmāmiņām.

Latvijā pēdējos gados gan ir vērojama tendence, ka bērnus ar garīgām slimībām iekļauj vienā bērnudārza grupiņā vai vienā klasē ar pārējiem bērniem, pret ko visbiežāk protestē tie vecāki, kuri savus bērnus uzskata par pilnīgi veseliem. "Viņi to negrib, tomēr interesanti ir tas, ka pašiem bērniem tā nav problēma. Viņi pajautā, kāpēc otram bērnam krīt ēdiens no mutes ārā, un palīdz, ja ir vajadzīgs. Tā viņi pierod, ka sabiedrībā ir atšķirīgi cilvēki," uzsver G.Jakovela, uzsvērdama, ka no bērniem ar garīgām saslimšanām nav jābaidās - viņi var būt niķīgāki, dažkārt vienkārši sāk kliegt, noslēgties, taču pēc būtības viņi ir tādi paši bērni kā pārējiem. Un tā arī pret viņiem vajadzētu izturēties.

***

psihiskie traucējumi


Garīgi un uzvedības traucējumi, kas radušies psihoaktīvu vielu lietošanas rezultātā

Šizofrēnija, šizotipiski traucējumi un murgi

Garastāvokļa traucējumi

Neirotiski, ar stresu saistīti un somatoformi traucējumi

Uzvedības sindromi, kas saistīti ar fizioloģiskiem traucējumiem un fiziskiem faktoriem

Personības un uzvedības traucējumi pieaugušajiem

Garīgā atpalicība

Psiholoģiskās attīstības traucējumi

Uzvedības un emocionālie traucējumi, kas parasti sākas bērnībā vai pusaudža vecumā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko