Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vistu vanags Ivāns nekad vairs neapdraudēs mājputnus

Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmē Līčos atskanēja tālruņa zvans. Kāda sieviete satraukti stāstīja, ka Vērmanes dārzā kokā sēž acīmredzami savainots putns, iespējams, tas ir vanags. Pēc pusstundas glābēji bija klāt, taču putns atradās ļoti augstu kokā. Interesenti, kas drīz vien sapulcējās notikuma vietā, sprieda, ka jāsauc palīgā ugunsdzēsēji. Taču putnu izglāba nezin kur uzradies kaķis. Tas pa stumbru uzrāpās kokā un lēni sāka lavīties putnam klāt. Potenciālais kaķa upuris sajuta briesmas, gribēja pārvietoties augstāk, nenoturējās, novirpuļoja no koka un palika guļam uz zemes.

Pielipa vārds Ivāns

Veterinārārsta slēdziens bija nepārprotams — savainotais putns ir vistu vanags, tam ir lauzts spārns, tāpēc viņš nekad vairs nelidos. Taču necēlās roka, lai skaisto lidoni iemidzinātu, jo pēc mirēja viņš gan neizskatījās. Patversmē putnus netur, kur to likt? Tāds bija jautājums, kuru atrisināja dzīvnieku kopēja Sarmīte Linde. Tagad vanadziņš dzīvo Sarmītes privātmājā Carnikavā. Viņam atvēlēts liels būris, bet tuvākie sabiedrotie ir suņi Snūpijs, Renis, Arčija un Zīle, kurus jaunā sieviete savulaik paņēmusi no patversmes, jo tie nevienam nebija vajadzīgi.

Draudzīgā suņu kompānija par spārnoto iemītnieku bija dikti pārsteigta — šis tikai griezīgi brēc un brēc! Kaut kā nemanot vanadziņam pielipa vārds Ivāns. Sarmīte smej — jocīgs gan šis ir, sākumā varējis pagriezt galvu par visiem 180 grādiem! Lidot putns nespēj, bet par ēstgribu nesūdzas — ikdienas gaļas porciju pieprasa uzstājīgi un skaļi. Labprāt našķojas arī ar sliekām, kuras mājinieki izrok, dārzu ravējot. Sākumā Sarmīte viņu appuišoja ar cimdu rokā. Tagad Ivāns jau sapratis, ka Sarmīte ir māte barotāja, tipina viņai klāt un pat dodas rokās.

Arī suņi par dīvaino piedzīvotāju vairs nebrīnās. Kad fotografējām Ivānu, Arčija par visu vari gribēja putnu nolaizīt. Sarmīte pārliecināta, ka viņas suņi vanadziņam ļaunu nevēl, taču, iespējams, gribētu ar viņu paspēlēties — kāds nekāds, bet savējais taču! Tad gan Ivāna stundas būtu skaitītas! Vaicāju Sarmītei — nu, un kā tālāk? Viņa smej: "Lai dzīvo, vai mums vietas trūkst? Es gribēju iegādāties papagaili, bet nebija tik daudz naudas. Tagad ir Ivāns."

Vanagu baro spārni

Ornitologs Māris Strazds komentē situāciju: "Par to, vai Sarmītes rīcība ir pareiza, neņemos spriest, bet cilvēciski domāju, ka viņa darīja pareizi. Izmirstošs vistu vanags vēl nav, bet kļūst arvien retāks. Nodzīvot tas var diezgan ilgi, līdzīgi plēsēji dzīvo līdz divdesmit gadiem un ilgāk. Nelidojošam putnam dabā gan nav iespējas izdzīvot, tad var sist nost uzreiz..."

Vistu vanags (Accipiter gentilis) — gudrs, skaists un piesardzīgs putns — Latvijā ir samērā parasts ligzdotājs un ziemotājs, tas dzīvo visā Latvijas teritorijā, kur vien ir meži, pļavas un ganības. Pēdējās pāris desmitgadēs vistu vanagi bieži sastopami arī pilsētā, kur tiem visu laiku "klāts galds" — gar kanālmalu cauru gadu staigā pīles un visos parkos bariem ganās trekni nobarojušies baloži. Tāpēc kārtīgam vistu vanagam ar sīkaļām zvirbuļiem nemaz nav vērts krāmēties. Kad gaišā dienas laikā pamanāt augstu gaisā lēni planējam putnu ar garu asti un samērā īsiem spārniem, kurš pēc brīža kā bulta metas lejā, ziniet — kādam citam putnam jau skaitītas sekundes! No vistu vanaga spārniem neviens putns nekad vēl nav izrāvies.

Bēg no vārnām

Visvairāk uz vistu vanagu apvainojušies pasta baložu kolekcionāri — plēsējputns sezonas laikā iznīcina 20—30 procentus kolekcijas baložu. Putnus pilsētās un laukos gan bieži izglābj gudrās vārnas, kuras acīgi sargā savu teritoriju un, ieraugot draudīgo vanagu, taisa lielu ļembastu un uzbrūk plēsējam. Vanags vārnas respektē un negribīgi atkāpjas.

Rīgas zoodārza Informācijas nodaļas pārstāvis dabas draugs Māris Lielkalns, apskatījis fotogrāfiju ar tajā redzamo Ivānu, spriež, ka putnam spārns varbūt nemaz nav lauzts, jo tas nenokarājas. Ja tomēr spārns bija lauzts vai citādi traumēts un jau ir sadziedēts, Ivāns tomēr nekad vairs nebūs veikls lidotājs.

Tā kā putnu baro spārni, Ivānam visu atlikušo mūžu nāksies dzīvot Sarmītes apgādībā. Lai kā savu likteni uzņem Ivāns, daudzi putni nu ir pasargāti no viņa asajiem nagiem un līkā, spēcīgā knābja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko