Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Visu izšķir nianses

Pirms kāda laika savā mājā divās istabās izlīmēju jaunas tapetes. Pēc izskata abām istabām tapetes bija ļoti līdzīgas, tomēr to cena atšķīrās gandrīz divas reizes. Tie, kas tās redzējuši, sākotnēji ir neizpratnē - kāpēc tāda cenu starpība? Visu izšķir nianses, kuras sākumā neviens neievēro. Tas pats sakāms arī par vīnu.

It kā divi līdzīga stila vīni, bet cenu starpība ir ļoti liela. Kāpēc? Arī šajā gadījumā ļoti daudzi neizprot, ka mēs maksājam par garšas niansēm. Pirms dažiem gadiem kādā vīna veikalā Jūrmalā biju nopircis vienu no labākajiem Austrijas sarkanvīniem Netzl Anna-Christina 2002. Pirms dažām dienām to atvēru. Sākumā tas liekas fantastiski maigs un zīdains, pēc brīža tā buķete uzplaukst ar ļoti lielu spēku, un tajā parādās kaut kādas garšvielu notis. Vīna garša ir ārkārtīgi sarežģīta. Tajā var sajust ķiršus, kazenes, zemenes, kuras pēc kāda laika nomaina plūmes, garšvielas. Fantastika, ne vīns. Iespējams, ka šāds neaizmirstams iespaids radās, jo Anna-Christina, manuprāt, bija sasniegusi savu augstāko gatavības pakāpi. Paldies dievam, ka biju nocieties un sagaidīji šo brīdi, nevis izdzēris to vīna agrā jaunībā.

Dažas dienas iepriekš pagaršoju kādu it kā līdzīga stila vācu sarkanvīnu, kas maksāja ap sešiem latiem. Tā garšā arī bija jūtamas maigas, zīdainas ogas, bet tas bija arī viss. Absolūti bezpersonisks, gluži kā ogu kompots. Abos gadījumos vīna stils un garša ir it kā līdzīga, bet tieši nianses tos padara tik ļoti atšķirīgus. Ja pirmo vīnu, neskatoties uz tā cenu, es noteikti pirkšu vēlreiz, tad otro, lai arī tas maksā vairākas reizes lētāk, es atcerēšos tikai negatīvi. Kā vīnu, kuru, dzenoties pēc maigas un līdzsvarotas garšas, vīndaris bija padarījis par vulgāri bezpersonisku.

Pieminot šos abus vīnus, mans mērķis bija uzsvērt, ka lētākam vīnam, salīdzinot ar dārgāku, garšas pustoņu bieži vien būs ļoti maz vai to nebūs vispār. Ir gadījumi, kad tam ir ļoti būtiska nozīme, bet ir arī reizes, kad tam nav principiāla nozīme, jo vīndarim ir izdevies atrast veiksmīgu risinājumu. Nesen Rīgā atvērās kāds vīnu veikals, kas specializējas vācu vīnu tirdzniecībā. Tajā ierados, jo meklēju vīnu, ko baudīt kopā ar slavenajiem Tērvetes vēžiem. Man bija svarīgi, lai vīnam būtu pietiekami augsts skābes līmenis, bet pēcgaršā būtu arī neliels saldumiņš. Nolēmu, ka man vajag vīnu no riesling vīnogu šķirnes. Tā es nopirku Hommel Riesling Trocken Edition Collage 2007. Nekas īpašs. Klasisks normāla līmeņa vācu rīslings par atbilstošu cenu. Garšā zaļi āboli, citrusaugļi, kas pilda garšvielu lomu ēdienā. Noslēguma saldumiņš savāc vienkopus visas ēdiena un dzēriena garšas, veidojot lielisku kombināciju. Garšas komponentu nav pārāk daudz, tomēr tie visi viens otru papildina un rada patīkamu kopējo iespaidu. Šis ir tas gadījums, kad vīndaris nav ieslīdzis eksperimentos, bet godīgi padarījis savu darbu.

Latvijā vēžošanas sezona ilgst līdz septembra beigām, bet šis dzēriens derēs arī citos mēnešos - ar maigu, žāvētu gaļu.

***

Netzl Anna-Christina

maksāja Ls 25

Hommel Riesling

maksāja ap Ls 7

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko