Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Visus Tukuma suņus sabučojusi

Tukuma dzīvnieku patversmes brīvprātīgā palīdze Simona Grundule saka: "Ar suņiem patversmē aprēķins nevar būt, te vairāk ir sirdssāpes un daudz mīļuma."


"Šis ir labais čomaks! Mare - laba kučele! Šī ir ļoti gādīga kucēnu memmīte! Šī meitiņa māsiņa ir īsta brīvdomātāja! Te mums mīt Džūlija Lamberte, bet Norēns ir baigais žiperis. Atvedu viņu no Madonas tirgus ar resnu vēderu, tūlīt pat arī meitene apbērnojās. Barsis ir vietējais čomaks, viņa lauzto kāju sadakterēja zelta cilvēks - dakteris Drapče Rīgā," - par katru no patversmē mītošajiem septiņdesmit suņiem un kaķiem Simona Grundule stāsta ar mīlestību un cieņu. Jau sešus gadus Simona ir patversmes vadītāja brīvprātīgā palīdze.

Iesaistīta visa ģimene


Lai kāds uzreiz neteiktu - redz, nav ne vīra, ne bērnu, tad nojūdzas uz suņiem un kaķiem - atklāšu, ka Simonai ir vīrs Vilnis - viņš ir patversmes vadītājs. Bez Viļņa prasmīgajām rokām nez vai te kāds godprātīgi uztaisītu suņiem un kaķiem tik skaistus voljērus, un ir trīs bērni - Kitija (19), Kristīne (22) un Kristaps (24), kuri daudz sava brīvā laika pavada ar pamestajiem dzīvniekiem. Brīdī, kad ieradāmies patversmē, Simonas meita Kristīne ar draugu Kristapu - re, tāds tādu vienmēr atrod - veda uz mežu pastaigāties divus nesen no Plakanciema atvestos kucēnus - brālīti un māsiņu.

Bijusī karaspēka daļas teritorija Tukumā, Klusajā ielā 5 jaunajos laikos atdota bezpajumtes suņu un kaķu patversmei. Simona Grundule ir patiešām īpašs cilvēks. Šerpa. Izdarīga. Enerģiska. Komunikabla. Nekunkst un neraud. Ar humora izjūtu. Smej: "Es bučojos ar visiem Tukuma suņiem, attārpotiem un neattārpotiem. Mani sauc par traku, varbūt pat neieredz tie, kuriem nerūp dzīvnieku liktenis, bet man šie ir vismīļākie."

Simona strādā divās vietās - no rīta par sētnieci, pēc tam no deviņiem - jau divdesmit gadu Tukuma slimnīcas bērnu nodaļā par saimniecības māsu. Pēcpusdienās viņa brauc uz patversmi. Saka: "Ja nebūtu jāpelna pensijai, dzīvotu tikai te - tīkams darbs un par to vēl nelielu naudu maksātu." Tagad abas algas tiek sadalītas vienmērīgi: "Ģērbjamies humpalās un tīri labi, vaktējam lielajos veikalos akcijas, kur var nopirkt divus un vienu par velti, bet naudas lielāko daļu atstājam šeit."

Skeletiņu nebija


Esmu redzējusi daudzas dzīvnieku patversmes, bet tik mīlestības pilnus un apaļīgus suņus un glāsmainus kaķus ar spīdīgiem kažokiem neatminos. Simona skaidro: "Patversmē naudu neviens nepelna, te vairāk sirdssāpes un grūtums." Tukuma dome patversmei katru mēnesi atvēl 800 latu. No tiem simts aiziet nodokļos, divas minimālās algas saņem patversmes vadītājs Vilnis, bez kura te vispār nekas nebūtu, un dzīvnieku kopēja Zenta. Dzīvnieku ēdināšana, veterinārie pakalpojumi - un galu galā uz visiem četrkājainajiem kopā paliek aptuveni desmit latu dienā! Ak Dievs, kā ar tādu naudu var dzīvniekus pabarot? Tad jau te katrā būrī jābūt pa vienam ar ādu apvilktam skaletiņam! Simona atkal smej. Viņa plāno iztiku kā rūpīga namamāte savai ģimenei: "Vāram putras - auzu pārslas ar miežu putraimiem. Mani draugi ir kautuves īpašnieki, viņi palīdz mums ar kauliem un tirgū nepārdoto gaļu. Gardu gardie buljoni sanāk. Suņiem lieli kauli tiek graušanai." Pa pusei jokojot, pa pusei nopietni Simona bilst, ka viņas draugu vidū nav sievietes ar uzaudzētiem gēla nagiem vai tādi, kas trīsreiz gadā atpūšas siltajās zemēs: "Man ar viņiem nav par ko runāt." Patversmē Simona gūst tās baudas, ko citi, ceļojot pa pasauli vai kolekcionējot Birkin somiņas. Viņa nepērk smaržas, bet to vietā iegādājas suņu barības maisu vai pa lēto - kaķu konservus. Teiksiet - dīvaine? Viņa atbildēs - cilvēks, kurš mūsu pasaulē nav dīvains, ir patiešām dīvains. Un neba te katru dienu svētki ir. Netrūkst arī raižu. Taču no katra četrkājainā saņemtā mīlestība ir daudz efektīvāka par jebkuriem vitamīniem, un depresija Simonai pat sapņos nerādās. Negribas arī teikt, ka Simona cīnās. Viņa dzīvo ar perspektīvu. Grib mainīt cilvēku attieksmi pret dzīvniekiem. Stāv pie tirgus un skatās, lai netirgo par latu gabalā kucēnus un kaķēnus vienas dienas saimniekiem. Cenšas pierunāt cilvēkus sterilizēt savus mājdzīvniekus, lai pasaulē nenāk tie, kuri nevienam nebūs vajadzīgi. Viņas pienākums ir savākt klaiņojošos dzīvniekus Tukumā, bet Simona neatteiks arī tad, ja zvanīs no tālienes. Noriņu palūdza paņemt "omes no Madonas tirgus". Plakanciemā apbērnojusies suņu mammele arī kādam noteikti piederēja. No Pūres atvestais staltais suņu puika pavisam noteikti ir dzīvojis mājās. Tikai cilvēks var tik viegli šķirties no kādreizējā mīluļa, kurš pēkšņi viņa dzīvē kļuvis lieks. Tukumā pametot vairāk. Mājas sargs - suns tagad nav vajadzīgs, samaksā Evor apsargiem desmit latu mēnesī, ne tie jābaro, ne staigāt jāved. Tādēļ suņu skaits patversmē nemazinās. Taču pa kādam cilvēkam atbrauc no Talsiem un Dobeles vai cita attālāka punkta, lai apžēlotu un paņemtu sev mīluli mājai. Simonai sāp pamesto dzīvnieku liktenis. Sirds sūrst arī atdodot cilvēkiem jau iemīļotos patversmes dzīvniekus, bet visus mūža maizē nepaturēsi, un vietas vajadzīgas citiem klaiņojošajiem. Pagaidām Simona nevar iedomāties patversmi, kurā būtu kaut viens brīvs voljērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko