Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zaļā sala pelēkā tumsā

Līdz ar sniega daudzuma samazināšanos vasaras un gaismas mīļotājiem par zināmu glābiņa vietu līdz pavasarim ilgajā pelēkajā rudenī var kļūt pašu veidots ziemas dārzs — ne tikai vieta, kur pārziemot no aukstuma bailīgiem dārza iemītniekiem, bet arī zaļa glābiņa sala cilvēkiem dubļu un tumsas jūrā.

Tāds ne tikai iederēsies luksusa mājā, bet arī labi papildinās nelielu namiņu. Lai arī pagaidām Latvijas tirgū ziemas dārzi vēl uzskatāmi par ekskluzīvu preci, arvien vairāk ļaužu tādus izvēlas iekārtot senāk celtu māju verandās, balkonos vai pat iestiklotā dzīvokļa lodžijā. Ievērojot noteiktus pamatprincipus, ar darbarīkiem draudzīgs indivīds var mēģināt ierīkot ziemas dārzu arī patstāvīgi.

Augiem un sev

Ziemas dārzu raksturo maksimāls stiklojuma laukums, ļoti bieži iestiklots ir arī jumts. Tā kā ziemas dārzs bieži vien paredzēts, lai tumšajā ziemas laikā augi neiznīktu istabā, maksimāla gaismas piekļuve telpai ir galvenais mērķis. Ziemas dārzā laikus ieteicams paredzēt vietu atpūtai starp zaļajiem draugiem, kur novietot dīvānu vai atpūtas krēslus un galdiņu. Tur varēs arī ieturēt pusdienas, strādāt vai lasīt.

Ziemas dārza novietojums pret dienvidiem dos enerģijas ekonomiju aukstajā laikā, tomēr Latvijas klimatā vasarā šajā konstrukcijā noteikti vajadzēs izmantot kondicionētāju vai ļoti nopietnu ventilācijas iekārtu. Ziemas dārzs, kas novietots uz ziemeļiem, pasargās gan no vēja, gan no aukstuma, turklāt vienmērīgi izkliedēta gaisma šādā konstrukcijā lieliski noderēs, piemēram, darba kabineta vai bibliotēkas ierīkošanai. Austrumos novietots ziemas dārzs dos papildu gaismu blakustelpai, piemēram, virtuvei, bet rietumos novietotā ziemas dārzā patīkami pavadīt vakaru un vērot saulrietu. Izmaksu amplitūda ziemas dārza ierīkošanai ir ievērojama, tāpēc ieteicams pirms konstrukciju iegādes aptaujāt vairākas kompānijas.

Katram savi plusi

Ziemas dārzu ierīkošanai var izmantot vairākus pamatmateriālus, kuriem katram ir savi plusi un mīnusi, — PVH profilus jeb plastikātu, alumīnija profilus un cieto koku sugu materiālus. Alumīnijs ir viegls, stingrs, bet samērā dārgs materiāls, tas pēc izturības pārspēj polimērus. Kokam ir vislabākie siltumizolācijas rādītāji, tomēr tas prasa papildu aizsardzību pret mitruma iedarbību un temperatūras pārmaiņām. Ziemas dārzos var izmantot speciāli apstrādātu masīvkoku vai līmētās brusas. Jāuzmanās ar mīksto koku sugu lietošanu šādās konstrukcijās, jo tām siltā un mitrākā vidē, kas patīk istabas un dārza augiem, būs īsāks mūžs.

Mūsdienīgas ziemas dārzu sistēmas bieži vien ir kombinētas. Piemēram, koksnes un alumīnija kombinācija ļauj veiksmīgi apvienot abu materiālu priekšrocības, tomēr tas padārdzina konstrukciju.

Gaiss un izmēri

"Izvēloties stādus ziemas dārzam, jāņem vērā auga izmēri, lai arī pēc pāris gadiem jūsu lolojums viņam ierādītajā vietā justos labi," Dienai uzsver K—rauta dārza un augu eksperte Vēsma Dzintare. Lai netraucētu gaisa cirkulācija, augiem jāatrodas aptuveni 30 cm no sienas un jāievēro to nepieciešamība pēc ūdens. Apzaļumotajā telpā nepieciešama vēdināšana, lai novērstu pārāk lielu mitruma koncentrāciju gaisā. "Ir tādi augi, kuriem ziemā ir miera periods, piemēram, lauru koki, oleandri, tāpēc visu gadu siltā ziemas dārzā tos nedrīkst turēt," iesaka speciāliste.

Visērtāk augus stādīt podos, turklāt lielos un smagos var novietot uz koka paliktņiem ar ritenīšiem. Augiem līdz 50 kg K—rauta veikalos ir pieejami stikla paliktnīši, var izmantot arī dekoratīvo augu kastes. Puķpodus var izmantot kā interjera elementus, tāpēc tie var būt dažādi, taču no viena materiāla. Augu stabilitātei var izmantot kokosa mietus, tie ne tikai balstīs garus un trauslus augus, bet būs arī dekoratīvi.

Nomierina un iepriecina

Zaļie augi nomierina, bet ziedošie sniedz emocionālu baudījumu, skaidro V.Dzintare, ziemas dārzā starp zaļajiem augiem iesakot izvietot ziedošos. "Tas piešķirs istabai citus akcentus. Jāatceras arī par ziemas dārza augu ziedēšanas laiku un krāsu saderību."

Ziemas dārzu grūti iedomāties bez plašas fikusu saimes un tie nav tikai gumijkoki, bet arī citi šīs grupas koki, kam ir dažādas lapu formas un krāsa, stāsta eksperte. Viņa izceļ Bendžamina fikusus, kuru lapotne rada īpašu smalkuma un viegluma izjūtu. Ļoti bieži ziemas dārzos atrodami palmu dzimtas augi, jo to vēdekļveida lapas veido iespaidīgu akcentu zaļojošajā oāzē.

Īpašu eksotiku rada citrusaugi, no tiem vispopulārākie ir citroni, mandarīni un apelsīni. Citrusaugiem nepatīk bieža pārstādīšana, taču gan augiem, gan lapām ir īpaša smarža, un augļu veidošanas laikā tie zied baltiem ziediem.

Lielo, skaisto lapu dēļ eksperte iesaka banānkoku, dažādībai derēs liānveida un vīteņaugi, piemēram, filodendrs. Starp zaļajiem augiem "kā princese jutīsies Ķīnas roze jeb hibiski", saka speciāliste. Viņa īpaši izceļ daudzgadīgo daturu, kuru tautā sauc par eņģeļtauri. Tās lielie zvanveida ziedi ir ļoti smaržīgi, taču jāievēro, ka šai puķei patīk bieža pārstādīšana.

Ieteikumi

  • Ziemas dārzam vēlams iestiklot jumtu, lai ieplūstu vairāk gaismas
  • Jāierīko ventilācija un apkure, lai ziemā augi nenosaltu, bet vasarā nepārkarstu
  • Ziemas dārzs var piekļauties citai telpai — virtuvei, viesistabai
  • Stādot jāņem vērā augu izmēri
  • Augi jānovieto 30 cm no sienas, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju
  • Smagos podus var novietot uz paliktņiem ar ritenīšiem
  • Podus vēlams izvēlēties no viena materiāla
  • Puķes jālaista retāk, nodzeltējušas lapas var mitrināt no ārpuses
  • Ļaujiet augiem atpūsties — lieciet mazāk mēslojuma

Vairāk informācijas www.livasgrupa.lv, www.building.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko