Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zemeņu tēja, zemeņu maska, zemeņu ievārījums, zemeņu…

Nav noslēpums, ka Latvijas zemenes ir daudz augstvērtīgākas nekā ārvalstu, jo nesatur kaitīgās vielas, kas tiek lietotas, lai paildzinātu lietošanas derīguma termiņu. Vislabāk zemenes baudīt uzreiz no dobes vai vismaz 24 stundu laikā pēc novākšanas. Zemenes ir vispāratzīts antidepresants. Pat pusglāze ogu spēj ievērojami uzlabot garastāvokli.

Zemenes nav ieteicams skalot zem tekoša ūdens. Vislabāk ogas iemērkt aukstā ūdenī, tad tās nezaudē smaržu, sulu un uzturvielas. Zemenes ir gardas arī kopā ar citiem augļiem un patlaban aktuālajiem rabarberiem. Sarkanās ogas ļoti labi der konservēšanai - ievārījumiem, kompotiem, džemiem u.c. Zemenēs ir ļoti daudz C vitamīna, pat vairāk nekā citronos un apelsīnos. Dažas vienkāršas receptes iedvesmai.

Zemeņu kompots. Uzvāra 1 l ūdens un pievieno 700 g cukura. Sīrupu nedaudz atdzesē un lej uz zemeņogām (daudzums pēc izvēles). Ļauj visam kopā savilkties apmēram 5minūtes, tad aizvāko.

Zemeņu ievārījums. 2 kg zemeņu pārber ar kilogramu cukura. Novieto vēsā vietā. Pēc 24 stundām liek vārīties, nosmeļ putas. Vāra, līdz zemenes iegūst tumši sarkanu, nedaudz caurspīdīgu nokrāsu.

Zemenes ziemai. Kilogramu zemeņu sastampā, apber ar cukuru un kārtīgi samaisa. Pilda trauciņos un liek saldētavā.

Tomēr zemenes var ne tikai ēst, tās lieliski iedarbojas arī uz sejas un ķermeņa. Zemeņu ogu maska spēj padarīt pat par desmit gadiem jaunāku.

Maska taukainai ādai. Samīca 8-9 ogas. Pievieno trīs ēdamkarotes medus un vienmērīgi samaisa. Pēc 15-20 min. nomazgā ar ūdeni vai aukstu pienu.

Maska sausai un normālai ādai. 8-9 zemeņu masai pievieno 1 ēdamkaroti skāba krējuma. Pēc 15-20 min. nomazgā ar ūdeni vai pienu.

Kāju pēdu ādas kopšanai. Samīca astoņas zemenes ar divām ēdamkarotēm augu eļļas, pievieno tējkaroti sāls. Masē ādu un noskalo.

Lai izlīdzinātu grumbas, ieteicama zemeņu komprese, kuru gatavo no zemeņu sulas un piena attiecībā 1:1. Šādu kompresi vēlams turēt uz sejas, kakla un dekoltē zonas vismaz 20 min.

Zemenes ir ļoti labs asins tīrīšanas līdzeklis un vērtīgs profilaktisks ārstniecības līdzeklis. Tās var ēst daudz. Zemeņu sēkliņas iztīra no zarnām liekos sārņus, kas uzkrājušies ziemas periodā, līdz ar to uzlabojas sirdsdarbība.

Vēl vērtīgākas par dārza zemenēm ir meža zemenes, kas satur dažādas organiskās skābes, dzelzi, kāliju, fosforu, kalciju, mangānu, nātrija sāli, karotīnus u.c. Meža zemenes noder diabēta slimniekiem, jo satur mazāk cukura. Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu vai paātrinātu sirds ritmu ieteicams lietot meža zemeņu lapu tēju. Divas ēdamkarotes sasmalcinātu augu ar visām ogām aplej ar glāzi karsta ūdens. Ļauj stundu ievilkties.

Tēju var pagatavot arī no dārza zemeņu lapām. Bagātīgākai garšai tām pievieno aveņu lapas un piparmētras. Lapu preparātus izmanto kakla un mutes dobuma skalošanai gļotādu iekaisumu gadījumos. Lapas veicina sāļu izvadīšanu no organisma, palielina sirds saraušanās amplitūdu, paplašina asinsvadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko