Bagāti gan esam! Pirms ogas vārīt ievārījumos, saldēt un likt kompotos, lai ziemai būtu krājumi, ogas jāsaēdas svaigas. "Jāpagūst tās izmantot maksimāli," saka restorāna La Boheme šefpavārs Māris Jansons. Viņa padoms - nespiest sulas, bet ogas blenderēt un dzert biezsulas, kaut vai leksēt ar karotēm. Bezatlikuma tehnoloģija! Vietējām ogām, ja tās šķiet par skābu vai šķidru, var pievienot banānus, persikus vai kivi.
Pirms gatavot zemeņu ēdienu, pagaršo tās. Saldās ogas, bez šaubām, derēs desertiem, bet skābākās var izmantot salātu pagatavošanai. Tāpat rīkojas ar citiem augļiem un ogām.
Tradicionālais deserts - zemenes ar putukrējumu un zemenes ar šokolādi būs klasika mūžu mūžos. Bet Māris Jansons šai vasarai iesaka zemenes ar melno balzāmetiķi.
No zemenēm var cept arī picu. Dara tā. Izrullē kārtaino mīklu, ļauj tai mazliet atpūsties un ieklāj iekšā marcipānu (ļoti plānā kārtiņā to izrullējot starp pergamentiem). Virsū kārto zemenes, pārber sāli, piparus, var pārkaisīt arī kazas sieru un cep (10 minūtes +180 grādos).
Deserts ir vajadzīgs. Lai cik izcilas arī nebūtu vakariņas, saldais ēdiens ir tas, ka uzliek punktu uz i un atstāj pēcgaršu.
***
Zemeņu un vasaras ogu biezsula ar balzamiko etiķi
3 personām vajadzēs:
200 g zemeņu
100 g ērkšķogu
50 g aveņu
100 g banānu
100 g jāņogu
180 g piparmētru lapiņas
20 g balzamiko etiķa (melno)
20 g cukuru
Visas sastāvdaļas rūpīgi noskalo. Tās vēlams glabāt ledusskapī, lai būtu aukstas. Sablenderē blenderī.
Pasniedz atdzesētu un uzreiz, lai neatsulojas.
***
Zemenes ar garneļu rulli
Vienai personai vajadzēs:
100 g zemeņu
500 g kazas sieru
100 g tīģergarneļu
baziliku
balzamiko etiķi
lapu salātus
olīveļļu
saldo krējumu
Kazas sieru saputo ar saldo krējumu un pievieno svaigu baziliku, sāli, piparus, ļauj, lai mazliet atdziest.
Noloba tīģergarneles, iztīra un norauj astītes. Tad garneles pārgriež uz pusēm, apsāla un appiparo, un ietin pārtikas plēvē, un galus nosien kā konfektei. Vara ūdenī piecas minūtes līdz garneles gatavas.
Lapu salātus viegli apsmidzina ar olīveļļu un sāli, pipariem.
Visas satāvdaļas kārto uz šķīvja un pārslaka ar balzamiko etiķi.
***
Zemenes un rabarberi ar Malibu baltās šokolādes parfē un ceriņu
sorbetu
Vienai personai vajadzēs:
100 g rabarberu (nomizotu un sagrieztu kubiņos)
50 g baltās šokolādes (sarīvētas)
20 g pistāciju (apgrauzdētu un sasmalcinātu)
100 g zemeņu (sagriestu)
sorbetu
30 g liķieri Malibu
ananāsu sulu
saldo krējumu
kokosa pienu
kartupeļu cieti
Šokolādi izkausē un iecilā saputotā saldajā krējumā, pievieno kokosa pienu. Kad masa mazliet padzisusi, to ietin pārtikas plevē rulītī vai izliek kādā garenā formiņā un tad sasaldē. Īsi pirms pasniegšanas izņem no saldētavas.
Rabarberus viegli sasvīdina ananasu sulā, pievieno kartupeļu cieti, lai ir tāda kā ķīseļa konsistence. Masu atdzesē un pievieno Malibu liķieri. Tad iecilā kubiņos sagrieztas zemenes.
Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, kārto uz šķīvja. Dekorē ar ēdamajiem ziediem.
Pasniedz ar ceriņu sorbetu.