Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zemeņu uznāciens

Vai esi jau apēdis piecus kilogramus zemeņu? Tā ir minimālā norma, ko savai veselībai katrs var dot zemeņu laikā. Skābas, zobi un kuņģis sāp? Muļķības! Ogas var pagatavot arī dažādos veidos, lai gūtu to labumu - vasaras smaržu un garšu. zemeņu laiks ir tik īss. Pēc tam tirgū valdīs ķiršu trakums. Pēc tam sāks parādīties jāņogas, upenes un ērkšķogas, no mežiem mellenes, meža zemenes un lācenes.

Bagāti gan esam! Pirms ogas vārīt ievārījumos, saldēt un likt kompotos, lai ziemai būtu krājumi, ogas jāsaēdas svaigas. "Jāpagūst tās izmantot maksimāli," saka restorāna La Boheme šefpavārs Māris Jansons. Viņa padoms - nespiest sulas, bet ogas blenderēt un dzert biezsulas, kaut vai leksēt ar karotēm. Bezatlikuma tehnoloģija! Vietējām ogām, ja tās šķiet par skābu vai šķidru, var pievienot banānus, persikus vai kivi.

Pirms gatavot zemeņu ēdienu, pagaršo tās. Saldās ogas, bez šaubām, derēs desertiem, bet skābākās var izmantot salātu pagatavošanai. Tāpat rīkojas ar citiem augļiem un ogām.

Tradicionālais deserts - zemenes ar putukrējumu un zemenes ar šokolādi būs klasika mūžu mūžos. Bet Māris Jansons šai vasarai iesaka zemenes ar melno balzāmetiķi.

No zemenēm var cept arī picu. Dara tā. Izrullē kārtaino mīklu, ļauj tai mazliet atpūsties un ieklāj iekšā marcipānu (ļoti plānā kārtiņā to izrullējot starp pergamentiem). Virsū kārto zemenes, pārber sāli, piparus, var pārkaisīt arī kazas sieru un cep (10 minūtes +180 grādos).

Deserts ir vajadzīgs. Lai cik izcilas arī nebūtu vakariņas, saldais ēdiens ir tas, ka uzliek punktu uz i un atstāj pēcgaršu.

***

Zemeņu un vasaras ogu biezsula ar balzamiko etiķi

3 personām vajadzēs:

200 g zemeņu

100 g ērkšķogu

50 g aveņu

100 g banānu

100 g jāņogu

180 g piparmētru lapiņas

20 g balzamiko etiķa (melno)

20 g cukuru

Visas sastāvdaļas rūpīgi noskalo. Tās vēlams glabāt ledusskapī, lai būtu aukstas. Sablenderē blenderī.

Pasniedz atdzesētu un uzreiz, lai neatsulojas.

***

Zemenes ar garneļu rulli

Vienai personai vajadzēs:

100 g zemeņu

500 g kazas sieru

100 g tīģergarneļu

baziliku

balzamiko etiķi

lapu salātus

olīveļļu

saldo krējumu

Kazas sieru saputo ar saldo krējumu un pievieno svaigu baziliku, sāli, piparus, ļauj, lai mazliet atdziest.

Noloba tīģergarneles, iztīra un norauj astītes. Tad garneles pārgriež uz pusēm, apsāla un appiparo, un ietin pārtikas plēvē, un galus nosien kā konfektei. Vara ūdenī piecas minūtes līdz garneles gatavas.

Lapu salātus viegli apsmidzina ar olīveļļu un sāli, pipariem.

Visas satāvdaļas kārto uz šķīvja un pārslaka ar balzamiko etiķi.

***

Zemenes un rabarberi ar Malibu baltās šokolādes parfē un ceriņu sorbetu

Vienai personai vajadzēs:

100 g rabarberu (nomizotu un sagrieztu kubiņos)

50 g baltās šokolādes (sarīvētas)

20 g pistāciju (apgrauzdētu un sasmalcinātu)

100 g zemeņu (sagriestu)

sorbetu

30 g liķieri Malibu

ananāsu sulu

saldo krējumu

kokosa pienu

kartupeļu cieti

Šokolādi izkausē un iecilā saputotā saldajā krējumā, pievieno kokosa pienu. Kad masa mazliet padzisusi, to ietin pārtikas plevē rulītī vai izliek kādā garenā formiņā un tad sasaldē. Īsi pirms pasniegšanas izņem no saldētavas.

Rabarberus viegli sasvīdina ananasu sulā, pievieno kartupeļu cieti, lai ir tāda kā ķīseļa konsistence. Masu atdzesē un pievieno Malibu liķieri. Tad iecilā kubiņos sagrieztas zemenes.

Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, kārto uz šķīvja. Dekorē ar ēdamajiem ziediem.

Pasniedz ar ceriņu sorbetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko