Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ziemas baltvīni

Februāris ir laiks, kad gribētos iemalkot ko bagātīgu, pilnīgu. Ar sarkanvīna izvēli būtu vienkāršāk, bet šoreiz iesim pretējā virzienā. Sauvignon Blanc un pat lielu daļu Chardonnay vīnu varētu atlikt līdz pavasarim. Piemērotāks būtu kāds biezāks, noapaļotāks. Ar mazliet vairāk alkohola, bieži vien virs 13%, un lai aromātā ir vairāk medus, gatavu persiku un garšvielu aromātu. Šeit pārītis būs!

2007 Domaine Gerovassiliou, Viognier. Grieķi ar savu prasmi darīt vīnu ir pazīstami vairāk nekā 4000 gadu. Senajā Grieķijā vīna darīšana bija tik pat nozīmīga kā literatūra, arhitektūra un filozofija. Vīna dieva Dionīsa pielūgšana bija cieņā, lai gan vīns bija pieejams tikai nelielam izredzēto slānim. Vīns kļuva par neatņemamu politisku un reliģisku pasākumu atribūtu. Grieķi bija pirmie, kuri pievērsa uzmanību vīnogu šķirņu, augsnes un klimata atšķirībām, jo tas viss ietekmē galarezultātu, dievišķo nektāru - vīnu.

Nezinu, kā tur īsti sanāca, bet uzplaukumam sekoja ilgi aizmirstības gadsimti, un vīna darīšanas lauciņā Grieķija kļuva nomaļa un provinciāla. Par jaunāko laiku vēsturi runājot, uzplaukumu Grieķijai un arī tās lauksaimniecībai deva dalība ES (Grieķija Eiropas Savienībā iestājās 1981.gadā). Tika sākta plašāka starptautiski atpazīstamu un atzītu vīnogu šķirņu selekcionēšana, kas palielināja arī grieķu vīnu eksporta iespējas. Šā iemesla dēļ arī Latvijā ir iespēja nobaudīt visnotaļ atzīstamus, kvalitatīvus un vīna cienītāju sabiedrībā atzītus eksemplārus. Šoreiz modē ir Viognier.

Viognier vīnogai ir zemāks skābuma līmenis, salīdzinot ar Riesling, Sauvignon Blanc un parasti arī Chardonnay. Šis apstāklis liedz tai būt ilgdzīvotājai, tikai kvalitatīvākie eksemplāri tiks pāri piecu gadu slieksnim, bet izcilākie var sagaidīt arī 15 gadu slieksni. Par šīs šķirnes etaloniem pamatoti tiek uzskatīti eksemplāri no Ronas ielejas ziemeļu daļas Condrieu, daži veiksmīgi eksemplāri ir sastopami arī starp Austrālijas, ASV un Dienvidāfrikas Viognier.

Vispirms meklēju to, kas bieži vien tiek inkriminēts Viognier, nepietiekams skābums, kas vīnu padara neizteiksmīgu un pliekanu. Taču vīns atbilst visizlutinātākā oenofila (vīnmīļa) prasībām! Pārsteidzoši elegants skābuma, mineralitātes un aromāta līdzsvars. Viognier būtu labāk pasniegt nedaudz siltākus kā lielāko daļu citu baltvīnu, pārlieks aukstums nomāks vīna delikāto un neatkārtojamo aromātu, ieteicamā temperatūra būtu 10-12OC.

2004 Damien Laureau, Savennieres. Nenovērtētākais starp izcilajiem pasaules baltvīniem, tā par Savennieres vīniem izteicies vīnu kritiķis no Amerikas Roberts Pārkers. Pilnīgs, intensīvs, krēmīgs un blīvs ar gaišo tropisko augļu aromātu, perfekti sabalansēts. Tas darīts no 100% Chenin Blanc vīnogām. Pateicoties iedzimtajai spējai uzkrāt augstu cukura un skābuma līmeni ogā, no Chenin Blanc gatavo ļoti plašu vīnu spektru. Sākot ar dažādas salduma pakāpes Vouvray un līdz pat izteiktiem deserta Bonnezaux vīniem, kuru attīstības potenciāls tiek mērīts pat vairākos gadu desmitos. Tieši Luāras ieleja tiek minēta kā lielisku, cenās nepārspīlētu vīnu reģions. Tai ir veiksmīgi izdevies izvairīties no uzspēlēti moderniem vīniem ar nepamatoti uzskrūvētām cenām.

Savennieres pēc sava līmeņa būtu droši pielīdzināms Burgundijas smagsvariem, tikai investīcijas jāreizina vismaz ar divi.

***

Domaine Gerovassiliou, Viognier

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Eksotisks eksemplārs, stila tīrības un kvalitātes paraugs, elastīgs saderībā ar plašu ēdienu klāstu

Cena; Ls 11,90

Valsts; Grieķija

Vīna darītava; Domaine Gerovassiliou

Vīnogas; 100 % Viognier

Garšas īpašības; Pārsteidzoši elegants skābuma, mineralitātes un aprikožu aromāta līdzsvars

Ar ko iet kopā? Vislabāk baudāms ar šķiedrainas struktūras zivīm (jūras asaris, lasis), kā arī garnelēm, krabjiem

Alkohola īpatsvars; 13%

***

Damien Laureau, Savennieres, 2004

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Rets vīns Latvijā, laba iespēja paplašināt zināšanas vīna ģeogrāfijā, atbilstošs sezonai. Dižciltīgs, par adekvātu samaksu

Cena; Ls 14,90

Valsts; Francija

Apgabals; Luāras ieleja

Vīna darītava; Damien Laureau

Vīnogas; 100 % Chenin blanc

Garšas īpašības; Delikāts balto ziedu un grauzdētu mandeļu aromāts, kas, vīnam nobriestot, papildinās medus niansēm. Pilnīgs, intensīvs un krēmīgs

Ar ko iet kopā? Kūpinātas zivis, papildinātas ar Savennieres, rada pilnības sajūtu

Alkohola īpatsvars; 14%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko