Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Ziemassvētkos armēņiem galdā jābūt trim obligātiem ēdieniem

Pēc dažām dienām pareizticīgie visā pasaulē svinēs Ziemassvētkus. Arī armēņi. Mazās un mājīgās daudzu pastāvīgo klientu un garāmbraucošo cilvēku iecienītās kafejnīcas Šašliki, kura atrodas Ulbrokā, saimnieks armēnis Karens Kirakasjans arī poš galdu gada klusajiem un lielajiem svētkiem. Viņš stāsta, ka Ziemassvētkos katras armēņu ģimenes galdā obligāti jābūt trim ēdieniem - zivij, pākšu pupiņām (mūsu zirņu dubultnieks armēņu galdā) un saldajā ēdienā - žāvētu augļu plovam.

Šos trīs vienkāršos, sātīgos un gardos ēdienus varam pagatavot arī katrs savā mājā, bet, piemēram, plovs ar rozīnēm un aprikozēm, kā arī zaļās pākšu pupiņas pavisam noteikti ies pie sirds veģetāriešiem arī ikdienā.

***

Pildīts lasis

Vajadzēs:

svaigu lasi vai karpu

sviestu

saulespuķu eļļu

melnos piparus

lauru lapas

svaigu sīpolu šķēlītes

pētersīļus

estragonu

sāli

krējumu

Svaigam izķidātam lasim vai karpai iekšpusē iekaisa minētās garšvielas, ieliek sīpola šķēlītes, uzkaisa sāli. Lai zivij būtu maigāka garša, var ielikt arī pāris citrona šķēlīšu.

Pannā ielej nedaudz (3 ēd. k.) ūdens un pievieno mazliet saulespuķu eļļas. Ieliek lasi. Uzmanību, pirms cepšanas laša virspusē ādiņu iegriež ik pa 1,5-2 cm! Cep mēreni karstā cepeškrāsnī.

Pēc 25 min izņem no cepeškrāsns. Pannā būs satecējusi sula. Turpinot zivi cept, ar satecējušo sulu lasi vai karpu ik pa 5-10 min aplaista.

Pēdējo reizi, zivi pārlejot ar sulu, pāri vēl pārlej krējumu. Tas noņem zivs smaku.

Lasis būs gatavs pēc 35-40 min.

Tad to liek šķīvī, griezuma vietās ieliek citrona šķēlītes, bet dekorācijai izmanto granātābola daivas un salātu lapas.

***

Plovs ar žāvētiem augļiem

Vajadzēs:

rīsus

rozīnes bez kauliņiem

aprikozes, sviestu

Atsevišķi vāra rīsus, kamēr tie mīksti. Notecina.

Uz pannas uzlej ūdeni (apt. 2 ēd.k.). Ieber nomazgātas rozīnes un aprikozes. Sautē apmēram 7 min.

Beigās pievieno nedaudz sviesta.

Uz liela šķīvja no rīsiem veido tādu kā Ararata kalnu. Virsū ber sautētos žāvētos augļus.

Ziemassvētkos šo saldo ēdienu dekorē ar ābolos iespraustām degošām no dievkalpojuma baznīcā atnestām svecēm.

Ikdienā plovu ar žāvētiem augļiem ēd arī kā sātīgu veģetāro saldēdienu.

***

Pākšu pupiņas ar olām

Vajadzēs:

pākšu pupiņas 1 paciņu sviesta

sāli

3 olas

Lielveikalā nopirktās saldētās pākšu pupiņas ber sālītā vārošā ūdenī un vāra aptuveni 5 min, kamēr pupiņas mīkstas.

Tad tās nolej un virsū liek sviestu (apt. 2 ēd.k.), lai tas izkūst. Atsevišķi uzputo olas ar sāli. Pārlej pār pupiņām. Samaisa. Var pasniegt kopā ar vistas karbonādi.

Ikdienā pākšu pupiņas ar sakultu olu ēd kā vieglu veģetāro ēdienu un kā piedevu pie putnu gaļas ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko