Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zivis vajag čubināt

Krēslainajā telpā lielos akvārijos dzīvo pa mazam okeāna gabaliņam. Spilgtā apgaismojumā starp krāšņiem koraļļu rifiem un ūdensaugiem peld dažādu krāsu un formu zivis, kas atceļojušas no tālām tropu jūrām un okeāniem. Tepat arī jaunums - tīrs, elegants akvārijs ar mūžīgajām ceļotājām medūzām. Ne tajā augu, ne koraļļu, tikai ūdens, kluss kā Visums, kurā savā ritmā graciozi rotē caurspīdīgi lielāku un mazāku medūzu kupolveidīgie ķermenīši.

Biologs Jevgenijs Vetrovs saka - akvārijs ar medūzām, tāpat kā jūras akvāriji ar dzīviem koraļļiem, pašlaik atrodas jaunumu topa augšgalā. Šogad SIA Akvaserviss gatavojas klientus pārsteigt ar izveidotu okeāna akvāriju, kāda Latvijā vēl nav.

Haizivju vēl nav

SIA Akvaserviss valdes loceklis Jevgenijs Vetrovs beidzis Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti, bet ar akvārijiem aizraujas no 4. klases. "Salīdzinot laiku pirms divdesmit gadiem un tagad, liekas, ka akvāriju cienītāji iznākuši no akmens laikmeta. Informācijas ziņā bijām lielā izolācijā - tev priekšā ir akvārijs, ir problēmas, un pašam jādomā, kā tās risināt. Akvārijs, tā iemītnieki, tehniskais aprīkojums - sildītājs, filtrācijas sistēmas, gaismu izvēle bija ļoti maza." Lai likvidētu informācijas vakuumu, biologs reizi divos gados brauca uz Nirnbergu Vācijā, kur starptautiskajā izstādēInterzoo tikās ar speciālistiem, uzzināja jaunumus akvārija dizaina un tehnoloģiju jomā un allaž atgriezās mājās ar jaunām idejām un zināšanām.

Krājās pieredze. 1995. gadā Jevgenijs Vetrovs nodibināja SIA Akvaserviss. Salonā var aplūkot saldūdens, jūras un koraļļu akvārijus, var lūgt speciālistu palīdzību, izveidojot mājās akvāriju kā interjera elementu un iemitinot tajā viskrāšņākās zivis. Skaties un meditē! Jevgenijs smaida: "Pagaidām mums akvārijos nav tikai haizivju, jo tām nepieciešama ļoti plaša dzīves telpa."

Perpetuum mobile

Medūzas ir neparasts jaunā laika strāvojums akvāriju mākslā. Medūzu dzīves vide ir pasaules okeāni. Maigās un trauslās ūdeņu iemītnieces, kas nedaudz atgādina šampanieša pudeles korķi, agrāk akvārijā nespēja dzīvot, tās iesprūda filtrācijas sistēmā, tika sarautas ūdens straumē. Ņemot vērā medūzu dzīves apstākļus to dabiskajā vidē un maigo būtņu trauslumu, tika izveidoti speciāli akvāriji, kurā medūzas peld pilnīgi tukšā vidē. Lietojot speciālu apgaismojumu, medūzas kļūst īpaši skaistas. Apbrīnojama ir šo būtņu nemitīgā kustība - īsts perpetuum mobile. Akvārijā nav ne mazākās skaņas, tāpēc to var novietot ne tikai birojā vai modernā salonā, bet pat guļamistabā un vērojot meditēt un aizmigt saldā miegā.

Kādas zivis šosezon ir modē? Biologs saka, ka "uz zivīm" modes nav. Cilvēks var vēlēties to un šito, bet, "akvāriju iekārtojot un uzņemoties atbildību, kā speciālisti iesakām akvārija lielumam atbilstošākās zivis vai esošajām zivīm piemērotus kaimiņus, vai kādas zivis pat neatļaut likt kopā to nesavienojamības dēļ. Jāņem vērā, ka jebkuras sugas zivs apēdīs citu zivi, ja tā pēc izmēriem ietilps viņas mutē. Akvārija īpašniekam jānodrošina visu iemītnieku mierīga līdzāspastāvēšana, atbilstoša laba barība nepieciešamajā daudzumā, laba ūdens kvalitāte, apgaismojums un skābeklis".

Zivis vajag čubināt

Pirms desmit gadiem SIA Akvaserviss saņēma zivis tiešā ceļā no Polijas, taču nereti tās bija inficētas un gāja bojā. "Gribēju rīkoties pats. Nodibināju tiešus kontaktus Rīga-Singapūra, un no specializētām firmām saņēmu zivis taisnā ceļā no okeāna, kas izķertas atbilstoši kvotām. Tagad Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, zivis varam saņemt arī no Eiropas. Organizēju kontaktus ar firmām Londonā, kas saņem zivis no Indonēzijas, Malaizijas, Šrilankas, Karību reģiona salām. Zivis jau ir adaptētas, tā ir drošāk. Taču arī ierodoties Rīgā, zivīm ir trīs nedēļu karantīnas laiks. Mums ir dažādas zivis un akvakultūras, tātad visas iespējas, lai izveidotu spēcīgu akvāriju ar skaistu dizainu."

Liels palīgs akvārija izveidē ir piedalīšanās jūras zivju un koraļļu izsolē. Tā ir iespēja pieredzējušam akvārija īpašniekam lētāk iegādāties kāroto krāšņo zemūdens būtni. Iepriekš pasūtītās zivis tiek saņemtas ar veselības sertifikātu un drīz nokļūst pie sava saimnieka.

Vai zivij, kas nokļuvusi akvārijā, ir paveicies šajā dzīvē? Vetrovs skaidro: "Akvārija iemītnieku labsajūta atkarīga no cilvēka. Zivi nedrīkst abižot. Prasmīgi turēta zivs nejūt, ka atrodas nebrīvē. Ja akvārijs būs par šauru, zivs izjutīs depresiju, jo vienas dabā dzīvo ap savu iemīļoto akmentiņu, sargā to kā vienīgo mājiņu, bet ir zivis, kuras mīl traukties no viena rifa pie cita. Zivis pazīst savu barotāju, ja akvārijam tuvojas svešinieks, tās mūk. Ar zivīm vajag čubināties, sarunāties."

Zivīm gailīšiem gan pietiek tikai ar ūdeni un nedaudz barības? Jevgenija Vetrova atbilde ir krasi kategoriska: "Šīs zivis jau sen vajadzēja aizliegt turēt. Traukos ar gailīšiem parasti neievieto ne apgaismojumu, ne apsildes, ne filtrācijas elementus. Gailīši slāpst, temperatūras maiņas dēļ salst vai mokās karstumā. 2004. gadā izstādē Interzoo kāda vācu kompānija demonstrēja lielus apaļus akvārijus. Tie bija apgādāti ar visu nepieciešamo, bet izstādes vadība lika akvārijus noņemt, jo apaļos traukos notiek attēla izkropļošana, zivīm iekšpusē šķiet, ka uzbrūk liels ienaidnieks, tās visu laiku dzīvo stresā, bailēs šaudās pa trauku. Tāpēc arī apaļi akvāriji tagad ir aizliegti."

Vai iespējams savā īpašumā turēt dīķa iemītnieces japāņu jeb koi karpas? "Kāpēc ne? Ja jums pie privātmājas ir kontrolējams dīķis (ūdens tajā norobežots no zemes ar plēvi vai betonu), tajā var nodrošināt visu to pašu, ko akvārijā. Baseinā, kur ūdens nav norobežots no zemes kārtas, ūdeni filtrēs pati daba, augi savāks nitrātus un fosfātus, un krāsainās karpas, jautri draiskuļojot, katru rītu piepeldēs sveicināties, labprāt ēdīs no rokas. Ja dīķis dziļāks par 1,7- 2,0 m, karpas tur var dzīvot arī ziemā. Ja dīķis seklāks, mēs karpas varam paņemt savā pārziemošanas viesnīcā, kurā tās sagaidīs pavasari. Karpas var dzīvot arī iekštelpu baseinos."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko