Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Žurnāls LANCET: masalu, cūciņu un masaliņu vakcīna ir pilnīgi droša

Medicīnas žurnāls The Lancet, kas sākotnēji bija publicējis diskreditējošu pētījumu par MMR (masalu, cūciņu un masaliņu) vakcīnas saistību ar autismu, nupat ir pilnībā atsaucis šo publikāciju.

The Lancet atzīst, ka pētnieku izteiktie apgalvojumi ir nepatiesi.

Žurnāls šo paziņojumu ir izplatījis nedēļu pēc Galvenās Medicīnas padomes (General Medical Council) atzinuma, ka Dr. Endrjū Veikfīlds (Andrew Wakefield), augstākminētās 1998.gada publikācijas vadošais pētnieks, ir pārkāpis pētījumus regulējošos noteikumus.

The Lancet jau bija publicējis daļēju šīs publikācijas atsaukumu. 2004.gadā redaktori gan polemizēja par to, ka rīkojušies pareizi publicējot šo rakstu, jo tas esot žurnāla uzdevums – "pavērt ceļu jaunām idejām". Taču tomēr vienlaikus viņi atzina, ka, raugoties retrospektīvi, viņu rīcība nav bijusi pareiza, jo pastāvējis interešu konflikts – E.Veikfīlda darbu finansēja advokāti, kuri rīkojās to vecāku vārdā, kas uzskatīja, ka MMR vakcīna viņu bērniem ir nodarījusi kaitējumu. Taču šis sākotnējais atzinums nu jau ir pāraudzis secinājumā, ka pētījums ir kļūdains pašos pamatos, jo veikts ētiski nepieņemamā veidā un nepareizi interpretējot bērnu saslimšanas gadījumus.  

Galvenā Medicīnas padome nupat paziņojusi, ka pētījuma laikā E.Veikfīlds ir izrādījis "rupju nevērību" pret bērniem un rīkojies "negodīgi". Padome vēl lems, vai svītrot viņu no medicīnas darbinieku reģistra. 

 MMR ir kombinētā  masalu, cūciņu un masaliņu vakcīna, kas vakcinācijā tiek izmantota kopš astoņdesmito gadu beigām.

1998. gadā The Lancet publicēja Dr. Endrjū Veikfīlda vadīto pētījumu, kas šai vakcīnai piedēvēja saistību ar autismu un gremošanas trakta saslimšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko