Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ko suns pauž ar agresiju?

Suņa agresija var izpausties kā košana, saspringta, nekustīga stāja, sastindzis skatiens, rēciens (ar vai bez zobu rādīšanas), riešana u. c. Agresīva uzvedība sākas ar brīdinājumu, bet var novest pie uzbrukuma, tādēļ nozīmīga ir dzīvnieka apmācība un pareiza audzināšana, norāda Rīgas klīnikas Ikaross veterinārārsts, sertificēts dzīvnieku psihiatrs un kinologs Alberts Čipuštanovs

Ir dažādi agresijas veidi, un teritoriāla agresija, iespējams, ir visizplatītākā. Tā var parādīties sunim jebkurā vecumā, kad cilvēks vai cits dzīvnieks tuvojas viņa teritorijai. Sociālā (vai dominējošā) agresija var izpausties gan ģenētiskā līmenī, gan tad, kad sunim tiek atņemti resursi (vieta, rotaļlietas, barība), vai arī nepietiekamas audzināšanas rezultātā, kad "suns kāpj uz galvas un dara, ko grib". Parasti pirmās šīs agresijas pazīmes rodas jau kucēna vecumā, ja ģimenē ir nepareizi izveidota hierarhija. Kucēnam jāmāca klausīt visiem ģimenes locekļiem. Nevienam nevajadzētu pārkāpt noteikto kārtību: saimnieks ir mājas "barvedis", bet visi pārējie cilvēki ir "bara" dalībnieki, kas ieņem savu vietu hierarhijā virs suņa.

Rotaļu agresija, kad suns rūc un nedod saimniekam rotaļlietu, biežāk izpaužas jauniem dzīvniekiem, bet var pāraugt īstā niknumā. Lai tā nenotiktu, rotaļa vienmēr jāpabeidz ar saimnieka uzvaru, kad rotaļlieta paliek pie viņa. Sunim ar attīstītu mednieka instinktu var piemist plēsoņu agresija – vēlme skriet pakaļ garāmbraucošiem velosipēdistiem, auto, kaķiem u. c. Dzīvnieks tad ir bīstams, īpaši skrienošiem maziem bērniem, kurus suns nepazīst. Lai iznākums nebūtu traģēdija, suns jāpieradina pie bērnu kompānijas iepriekš.

Kad suņa bļodai kāds tuvojas, dzīvnieks, ja viņam nepiemīt sodāmības sajūta, var paust barības agresiju. Agresiju var radīt arī bailes vai sāpes. Ja suns izjūt bailes pret cilvēkiem, mēģina iekost vai rūc, viņš jāsocializē. Šādi uzvedas suņi ar nelīdzsvarotu psihi, vāju nervu sistēmu, arī tie, kas piedzīvojuši vardarbību vai nonākuši patversmē. Arī medicīniskas procedūras vetklīnikā var izraisīt agresiju. Ja sunim ar tām jau ir bijusi negatīva pieredze, dzīvnieks dažkārt rūc vai kož saimnieka rokā. Tā var būt arī atbilde uz sāpēm, ko radījušas neuzmanīgas rotaļas bērnībā. Šādos gadījumos suns jānomierina, taču nevajag viņu sodīt.

A. Čipuštanovs uzsver, ka vairumu ar suņa agresiju saistīto problēmu var atrisināt ar pastāvīgu uzraudzību, atbilstošu apmācību, kā arī pieradināšanu pie stimula, aizstājot to ar kārumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko