Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Noderīga informācija: Ar suni sabiedrībā un ceļā

Suns cilvēku sabiedrībā nereti rada domstarpības. Diena apkopojusi atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, kas varētu rasties suņu īpašniekiem.

Kad suni var palaist brīvsolī? Vai suns bez pavadas var atrasties mežā? 

Atbilde rodama Ministru kabineta noteikumos Nr. 266 Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai, kuros paredzēts, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns tiek vests pavadā un tam ir uzlikts uzpurnis, ja suns atzīts par bīstamu sabiedrībai.

Norādīts, ka ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Viensētās suni var turēt ārpus telpām nepiesietu, ja tiek nodrošināts, ka tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus. Ārpus īpašnieka teritorijas suns bez pavadas var atrasties pastaigas laikā īpašnieka uzraudzībā un redzeslokā.

Noteikumos arī vēstīts, ka suņa īpašnieks sabiedriskās vietās var īslaicīgi atstāt suni vienu, ja suns ir piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, un ja dzīvnieks netraucē personu un transportlīdzekļu kustību un neapdraud cilvēku vai dzīvnieku drošību.
 

Vai es varu vest sabiedriskajā transportā divus savus suņus? Cik jāmaksā par biļetēm?

Ministru kabineta noteikumos Nr. 959 norādīts, ka, iegādājoties vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti, sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt mājas (istabas) dzīvnieku, turot to īsā pavadā vai iekārtojot somā, konteinerā vai būrī kā rokas bagāžu. Valsts vai pašvaldības policijas darbinieks formas tērpā, uzrādot dienesta apliecību, ir tiesīgs pārvadāt dienesta suni bez maksas.

Suņa pārvadāšana sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā nav vairāk kā 16 pasažieru sēdvietu, ir aizliegta, izņemot gadījumus, ja suns tiek pārvadāts piemērotā somā, konteinerā vai būrī kā rokas bagāža.

Pasažierim aizliegts pārvadāt vairāk par diviem suņiem pavadā, kā arī ar infekcijas slimībām slimus vai nevakcinētus mājas (istabas) dzīvniekus. Aizliegts atstāt sabiedriskajā transportā mājas (istabas) dzīvnieku bez uzraudzības.

Vadītājam ir tiesības atteikties pārvadāt dzīvnieku vai bagāžu, ja tā neatbilst šo saistošo noteikumu vai citu sabiedriskā transporta lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Vienreizējā braukšanas biļete ir derīga braukšanai vienā virzienā līdz maršruta galapunktam tikai tajā sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā tā nopirkta, no tās iegādes brīža līdz izkāpšanai no sabiedriskā transportlīdzekļa.

Ja pasažieris sabiedriskajā transportlīdzeklī nevar uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti, vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas, viņš uzskatāms par pasažieri bez biļetes un saucams pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Soda uzlikšana neatbrīvo pasažieri no pienākuma samaksāt par braucienu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko