Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pakešu logi – briesmas kaķiem

Drīz ar siltu laiku, putnu dziesmām un saulīti debesjumā pavasaris atnāks uz palikšanu. Taču jaukais laiks nāk arī ar biežāku dzīvnieku traumatismu, un šis gads nav izņēmums.

Diemžēl riska grupā pirmajā vietā ierindojas kaķi. Iemesls vienkāršs – gandrīz ikviens kaķis ar akrobāta cienīgiem trikiem, balansējot uz balkona margām, mēģina nomedīt kārtējo zvirbuli vai zīlīti. Ļoti bieži medības izdodas, kā plānots, un saimnieks istabā atrod tikai pāris spalviņu no zvirbuļa astes, bet nereti kaķim piedzīvojums beidzas veterinārās klīnikas pieņemšanas vai pat ķirurģijas zālē. 

Kā pasargāt kaķi no izkrišanas pa logu, ja viņš pats rautin raujas uz palodzi? Pirmkārt, ja dzīvojat pirmajā stāvā, visticamāk, kaķim briesmas nedraud, lai gan, arī no ledusskapja lecot, neveiksmīgas piezemēšanās rezultātā dzīvnieks var salauzt kāju. Viens no visērtākajiem paņēmieniem, kā kaut nedaudz ierobežot mednieku, ir moskītu tīkla ielīmēšana logu rāmjos. Šo metodi izmantoju arī es. Tad, pat ja logs ir plaši atvērts, kaķim jāpārvar vismaz kāds šķērslis ceļā pie kārotā medījuma. Mans kaķis parasti apstājas pie moskītu tīkla. 

Otrkārt, nevajadzētu atstāt logu plaši atvērtu un kaķim ļaut brīvu piekļuvi tam, jo kaķis ir viens no ziņkārīgākajiem dzīvniekiem.  Nevienam nemanot, tas pāris minūtēs būs uz palodzes un tad jau arī aiz loga. Ja nepieciešams izvēdināt telpu, to var darīt, dzīvnieku pieskatot vai arī aizverot istabas durvis. 

Vai drīkst dienā atvērt un atstāt logu vēdināšanas režīmā? Nekādā gadījumā nedariet to, ja kaķim iespējams V veida atvērumā no sāniem iebāzt kaut tikai ķepu. Šis diemžēl ir viens no pavasara un vasaras sezonas biežāk sastopamajiem kaķu smagu traumu un nāves gadījumu cēloņiem. Logu atvērumi vēdināšanas režīmā darbojas kā lamatas. Kaķis sākumā grib tikai paostīt pavasara gaisu, tāpēc iebāž atvērumā galvu, tad vienu ķepu, otru un tālāk vairs netiek. Arī atpakaļceļš slēgts, jo kaķim vairs nav kur atsperties, un viņš ieslīgst dziļāk starp loga aili un atvēro logu. Ja saimnieku nav mājās, dzīvnieks, šādi iespiests, pavada visu dienu. 

Vēl dramatiskāki ir gadījumi, kad dzīvnieks ar vēderu "uzkaras" atverē, tiek saspiesti iekšējie orgāni, un tas nereti rada neatgriezeniskus bojājumus organismā un dzīvnieku glābt vairs neizdodas.

Kā rīkoties, ja kaķis izkritis pa logu? Jāatceras, ka dzīvnieks šoka stāvoklī sāpes parasti neizrāda un saimnieki sākumā nemaz nepamana, cik slikti jūtas viņu mīlulis. Arī cilvēks pats, atrodoties stresa un šoka stāvoklī, nespēj novērtēt cietušā dzīvnieka veselību, tāpēc neatkarīgi no tā, vai dzīvnieks spēj pats pārvietoties un cilvēkam šķiet, ka kaķim nekas nekaiš, vai arī tas nekustīgi guļ bezsamaņā, pārgalvis nekavējoties jānogādā pie veterinārārsta. Klīnikā cietušajam veiks visus nepieciešamos izmeklējumus (rentgens, ultrasonogrāfija u. c.), lai noteiktu, vai nav kaulu lūzumu vai iekšējas orgānu asiņošanas utt., kas prasa tūlītēju ķirurģisku iejaukšanos. 

Ja kaķis guļ nekustīgi un ir aizdomas par kādas ekstremitātes lūzumu vai mugurkaula traumu, zem dzīvnieka novieto stingru materiālu, piemēram, kartona vai finiera loksni, un šādā veidā minci nogādā veterinārajā klīnikā. 

Par smagām iekšējām traumām liecina apātija (dzīvnieks neizrāda interesi par apkārt notiekošo), vemšana, bālas gļotādas, patvaļīga urinēšana u. c. Ievērojot kādu no šīm pazīmēm, nekavējoties dodieties uz veterināro klīniku. 

Atcerieties, ka saimniekam visas situācijas jāparedz vismaz desmit soļus uz priekšu. Lai viss labi! 

Top komentāri

Onslow
O
lai kaķis nebendētu nevarīgos jaunputniņus ,tas ir jāievieto būrī līdz jāņiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko