Izcelsme un vēsture
Roner Williams Pear Brandy ir viens no izcilākajiem augļu destilātiem, ko rada Roner Distillerie – ģimenes uzņēmums, kas dibināts 1946. gadā Itālijas ziemeļos, Dienvidtirolē, Alpu kalnu pakājē. Šis reģions, kurā Alpu kalni mijiedarbojas Vidusjūru, ir ideāls augļu, tostarp bumbieru, audzēšanai, un tieši šeit Roner radīja savu leģendāro bumbieru brendiju.
Roner Distillerie atrodas netālu no Bolcāno pilsētas. To dibināja Gotfrīds Roners 1946. gadā, tūlīt pēc Otrā pasaules kara, Tramino ciematā – vietā, kas slavena ar saviem augļu dārziem un vīnogulājiem.
Sākumā Gotfrīds destilēja mājas liķierus un augļu brendijus nelielā darbnīcā, izmantojot vietējos augļus. Viņa pirmie produkti bija kadiķu un bumbieru destilāti, kas ātri ieguva popularitāti reģionā. Ar laiku uzņēmums izauga no amatnieku darbnīcas līdz vienai no modernākajām un atzītākajām destilētavām Eiropā.
Izmantotie bumbieri
Šim destilātam tiek izmantoti ‘Williams Christ’ jeb ‘Bartlett’ bumbieri – šķirne, kas aug Dienvidtiroles un Trentino kalnu nogāzēs. Tie ir maigi, ļoti aromātiski, saldi un satur daudz sulas, kas padara tos ideāli piemērotus destilācijai.
Bumbieri tiek novākti ar rokām, un tikai labākie nonāk destilācijas katlos. Ražotājs uzsver, ka "kvalitāte sākas dārz" – ja auglis ir nevainojams, arī destilāts būs izcils.
Destilācijas meistari turpina gadu desmitiem koptas tradīcijas, izmantojot lēnu destilāciju vara katlos, kas ļauj saglabāt aromātu tīrību un eleganci.
Gatavošanas process
Williams Pear Brandy tiek gatavots no 100% ‘Williams Christ’ bumbieriem bez citu šķirņu piejaukuma.
Ražošanas process ir darbietilpīgs un prasa precizitāti. Tiek atlasīti un izmantoti tikai pilnīgi nogatavojušies bumbieri, jo tikai tad tie satur maksimālu cukura un aromātu daudzumu.
Sasmalcinātie augļi tiek rūpīgi fermentēti, lai cukuri pārvērstos alkoholā. Iegūto misu divreiz destilē vara destilācijas aparātos, kas palīdz atdalīt tīro spirta daļu un saglabāt augļu aromātus.
Pēc destilācijas brendijs kādu laiku atpūšas nerūsošā tērauda tvertnēs, lai garša kļūtu līdzsvarotāka un maigāka. Rezultāts ir kristāldzidrs destilāts, kas iemieso sevī Alpu augļu dārzu būtību.
Garša un aromāts
Roner Williams Pear Brandy raksturo maigs, izsmalcināts un tīrs bumbieru aromāts, kas atgādina svaigi grieztu augli. Aromātā jūtams ne tikai bumbieris, bet arī viegls vaniļas un ziedu tonis, kas veido harmonisku un dabiski tīru buķeti.
Garša ir maiga, svaiga un augļaina, ar saldeni siltu bumbieru noti un vieglu pikantuma piesitienu noslēgumā.
Dzēriens ir līdzsvarots, ar garu, elegantu pēcgaršu, kurā saglabājas ‘Williams’ bumbieru aromāts.
Roner neizmanto mākslīgas esences vai krāsvielas – ir tikai augļu dabiskais aromāts un garša.
Pasniegšanas veids
Roner Williams Pear Brandy ir destilāts, kas vislabāk izpaužas, ja to bauda tīrā veidā, nedaudz atdzesētu (ap 12–14 grādos).
To iesaka pasniegt tulpes formas degvīna vai brendija glāzēs, kas palīdz koncentrēt aromātu un ļauj tam pilnībā atvērties.
To var baudīt pēc maltītes kā daidžestīvu (gremošanas veicinātāju). Taču tas arī lieliski papildina sieru garšu, īpaši nogatavinātus vai zilā pelējuma sierus.
To var izmantot desertos, piemēram, bumbieru tartēs, šokolādes desertos vai pasniegt kopā ar vaniļas saldējumu. Šis liķieris var būt arī kā piedeva pie kafijas vai šokolādes.

