Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā baudīt konjaku?

Šoreiz par pareizu konjaka baudīšanu, lai šis dzēriens sniegtu pēc iespējas vairāk aromātu un garšas baudas.

Kādas glāzes izvēlēties?

Konjaks ir dzēriens, kas tiek baudīts no divu veidu glāzēm. Pirmās ir ieapaļas kausveida formas glāzes ar īsu kātiņu, platu dibenu un sašaurinātu augšdaļu (profesionāļu pasaulē pazīstamas kā snifter). Tajās pasniedz arī brendiju un citus izturētos stipros dzērienus. Šādas glāzes izstrādātas, lai koncentrētu konjaka aromātu un ļautu dzērienam labi attīstīties. Snifter glāzes plašākā apakšējā daļa, kas pakāpeniski sašaurinās uz augšu, ļauj konjakam saglabāt savu aromātu un siltumu. Tās konjaka baudīšanā ir iecienītas tieši tāpēc, ka labi notur dzēriena aromātus, ļaujot tiem attīstīties, turklāt dzērienam viegli uzsilt.

Otrs konjaka glāžu veids ir tā sauktās tulpītes (tulipshaped). Pamatlīnijās tās veido snifter glāzēm līdzīgu siluetu, taču ir uz augstāka kātiņa un šaurākas. Tās savu nosaukumu ieguvušas pēc līdzības tulpes ziedu – arī tām augšdaļa ir sašaurināta, bet dibens apaļāks, platāks. Šādas formas glāzes labi koncentrē dzēriena aromātus un palīdz noturēt siltumu, turklāt aromāta koncentrētība var būt vēl lielāka nekā snifter glāzēs.

Tas, kuras formas glāzi izvēlēties, atkarīgs no jūsu personīgajiem uzskatiem. Abas glāzes ir piemērotas konjaka baudīšanai. Izvēle ir atkarīga no tā, kura forma jums šķiet ērtāka un kuras estētiskais izskats patīkamāks. Galvenais – lai glāze ļautu izbaudīt konjaka aromātu un garšas bagātību.

Daži cilvēki bauda konjaku arī no tā sauktajām rocks vai old fashioned glāzēm (par tām stāstīju pagājušajā reizē). Tās ir taisnas, zemas, vienkāršas un platas. Tā, protams, var darīt, tomēr īstie konjaka baudītāji un profesionāli dzērienu eksperti parasti iesaka labāk izvēlēties vai nu tulpītes, vai snifter glāzes.

Cik daudz liet?

Parasti konjaku bauda maziem malciņiem, tāpēc parastais daudzums, ko lej glāzē, var svārstīties no 30 līdz 60 mililitriem. Tas parasti ir pietiekami, lai varētu pilnībā izbaudīt konjaka bagātīgās garšas un aromātu nianses. Tomēr galvenais ir pielāgot konjaka daudzumu savām personīgajām vēlmēm un baudai.

Kā sasildīt?

Konjaka aromāti labāk attīstās un atveras, ja dzēriens tiek nedaudz uzsildīts. Tāpēc konjaku tradicionāli lieto sasildītu, lai izceltu tā bagātīgo aromātu un garšu. 

Taču nepārspīlējiet! Nekarsējiet glāzi ar karstu tvaiku vai – vēl ļaunāk – ar atklātu liesmu! Sildiet konjaka glāzi, turot rokās! Pietiks, ja snifter glāzes dibenu uz kādu minūti pasildīsiet plaukstās, lai nodrošinātu, ka dzēriens ir nedaudz siltāks, kad to izbaudāt. Tas liks konjakam atbrīvoties un parādīt savu eleganci. Speciāla glāzes karsēšana konjakam nozīmē to pašu, ko uzsēsties uz karstas krāsns – tas gluži vienkārši sāks «kliegt». Alkohola izgarojumi aromātu baudīšanu padarīs neiespējamu, savukārt garša būs asa un neizteiksmīga. Aiztaupiet konjakam šīs mokas!

Tajā pašā laikā daži eksperti norāda, ka sildīšana var būt pārāk agresīva un var pārāk ātri mainīt konjaka garšu un aromātu. Ja arī jūs tā uzskatāt, tad izvēlieties tulpītes formas glāzi – to nevar paņemt plaukstās tik ērti un uzsildīt. Vienkārši atstājiet konjaku uz pāris minūtēm tā, lai tas pakāpeniski sasiltu istabas temperatūrā!

Neskaliniet un nedzeriet šotus!

Nemēģiniet konjaku glāzē skalināt tikpat intensīvi kā vīnu! Vīns šādā veidā atvērsies un parādīs savus labākos aromātus, taču konjaka eleganci, šādi apejoties, visdrīzāk nomāks alkohols. Pēc ieliešanas glāzē un pirms baudīšanas jūs varat uz mirkli likt konjaku mierā, ļaujot aromātiem attīstīties. Pēc tam varat uz sekundi maigi samaisīt vai saskalināt, lai atbrīvotu vēl vairāk aromātu.

Nedzeriet konjaka šotus! Izrādiet tam cieņu! Konjaks jābauda pakāpeniski, maziem malciņiem, lai pilnībā izjustu tā komplekso garšu un aromātus. Ja glāzē ir pārāk daudz dzēriena, tas var novērst dzēriena pilnīgu izjušanu un aromātu atklāšanu.

Kad esat izsmaržojis aromātus, paņemiet mazu malciņu mutē un ļaujiet tam mierīgi izplatīties uz mēles! Izbaudiet dzērienu lēni un ar cieņu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko