Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pateicoties Latvijas zinātnieku risinājumam, biškopji varēs pieskatīt bites attālināti

Lai būtiski atvieglotu biškopju darbu, jau vairāk nekā gadu bišu dravā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tiek testēts unikāls, Latvijā izstrādāts risinājums attālinātai bišu novērošanai, portālu Diena informē Latvijas Interneta asociācijas pārstāvji.

Latvijas zinātnieku, tehnoloģiju uzņēmumu un biškopju kopīgi izstrādātais risinājums pilda divus uzdevumus – nodrošina iespēju nepārtraukti novērot bišu saimes un uzkrāt datus par bišu uzvedību, kas nākotnē palīdzēs labāk rūpēties par bitēm un audzēt nozares produktivitāti.

Attālinātā novērošana dod iespēju caur datoru vai viedtālruni novērot bišu dravu: pieslēdzoties monitoringa sistēmai, biškopis var sekot līdzi svarīgākajiem rādītājiem – bišu saimes masas izmaiņām, peru telpas temperatūrai, relatīvajam gaisa mitrumam bišu ligzdās. Stropa skreju un dravas videonovērošana palīdz konstatēt bišu saimju lidošanas aktivitāti dienas laikā, kā arī vizuāli novērtēt dravas stāvokli. Balstoties uz novērojumu rezultātiem, biškopis varēs pieņemt lēmumu par izbraukšanu dravā tikai tad, ja tas ir nepieciešams.

Kopīgi izstrādātais risinājums ļauj apkopot datus par bišu uzvedību un izpētīt dažādu faktoru ietekmi uz medus ienesumu. Tas palīdzēs noskaidrot labākas medus iegūšanas vietas saistību ar dažādu nektāra augu izmantošanu Latvijas klimatiskajos apstākļos un noteikt aktīvākos bišu saimes periodus un laika apstākļus, līdz ar to produktīvāk veikt medus iegūšanu, lietderīgi izmantojot ziedu ziedēšanas laiku. Tas īpaši svarīgi ir biteniekiem, kas vāc viena veida jeb monofloru medu, piemēram, viršu vai ābeļziedu medu. Iespējas tālākai autonomās biškopības attīstībai ir teju neierobežotas – pielietojot Lielo datu (Big Data) risinājumus un mākslīgo intelektu, pilnībā mainīsies biškopības uzraudzības procesi.

"Tehnoloģijas nav jārada tikai to radīšanas pēc. Tām ir jārisina konkrēti uzdevumi un jāatvieglo cilvēku sadzīve. Šajā gadījumā svarīgākais uzdevums ir palīdzēt biškopju darbā, nodrošinot efektīvu attālinātu bišu saimju monitoringa sistēmu, kas sekmēs ekonomiski dzīvotspējīgas lauksaimniecības attīstību. Turpinot attīstīt un modernizēt piedāvāto risinājumu, iespējams palielināt funkciju un pakalpojumu apjomu, piemēram, izstrādājot bitenieka viedpalīgu, kas ar dažādiem atgādinātājiem palīdzēs efektīvi rūpēties par bitēm, taupot laiku un resursus," uzsver LIA valdes priekšsēdētāja Ina Gudele.

Projekts tiek finansēts Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam pasākuma 16. Sadarbība 16.2. apakšpasākuma: Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei projekta ietvaros.  Projektu īsteno Rīgas Tehniskās universitātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts, Latvijas Interneta asociācija, SIA Meduspils, SIA Maksikoms un Valters Brusbārdis.

Projektu atbalsta mobilo sakaru operators BITE, nodrošinot bezvadu interneta pieslēgumu.

 

Top komentāri

Bitinas
B
Vai patiešām mūsdienās tas nav ierindas risinājums?
fakts
f
Iespējams, ka pasaule drīz būs tā piesārņota, ka bites izmirs un ko tad noveros?
Biškopis
B
Iekārtu, kas to visu automaātiski monotorē, nopirku jau pirms pāris gadiem no inženiera Maskavā, kurš tādas iekārtas pats izgatavo un tirgo. Vienīgais kas nav - video. Secinājums tikai viens - ATPALIEKAM!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko