Lūk, populārākās Jaungada apņemšanās, ko cilvēki vēlas realizēt katra gada sākumā!
1. Vairāk dārzeņu. Vispopulārākā apņemšanās. Daudzi cilvēki apņemas ēst vairāk dārzeņu, pievienojot tos katrai maltītei, lai uzņemtu vairāk vitamīnu, šķiedrvielu un antioksidantu.
2. Veselīgas uzkodas. Nākamā populārākā apņemšanās – aizstājot neveselīgās uzkodas ar veselīgām alternatīvām, piemēram, augļiem, riekstiem, humosu vai dārzeņu stienīšiem, cilvēki cenšas kontrolēt uzkodu patēriņu.
3. Mazāk cukura. Ļoti nepieciešama apņemšanās – samazināt pievienotā cukura daudzumu uzturā, izvēloties dabiskus saldinātājus vai aizstājot saldumus ar augļiem un ogām.
4. Pilngraudu produkti. Parastās maizes un makaronu vietā izvēloties pilngraudu produktus, piemēram, pilngraudu maizi, rīsus un makaronu izstrādājumus, uzturā uzņemsiet vairāk šķiedrvielu un barības vielu.
5. Mazāk treknu ēdienu. Veikalā atstājot bekonu, cūkas pavēderi vai citus treknus produktus un to vietā izvēloties zema tauku satura produktus, piemēram, tvaicētu vai grilētu gaļu, zivis, samazināsiet piesātināto tauku patēriņu uzturā.
6. Mazāk apstrādātu ēdienu. Apņemšanās izvairīties no pārstrādātiem un ultrapārstrādātiem produktiem, piemēram, ātrās ēdināšanas un pusfabrikātiem, būtiski uzlabos jūsu veselību.
7. Porciju kontrole. Apņemšanās ēst mazākas porcijas palīdzēs izvairīties no pārēšanās, kontrolēt kaloriju uzņemšanu un veicinās svara kontroli.
8. Dažādu pasaules virtuvju izmēģināšana. Viens no labākajiem veidiem, kā aizstāt ierasto ēdienu, ir izmēģināt jaunu virtuvi. Iedvesmojoties no ceļojumiem, ieviesiet svaigas garšas jūsu vakariņu galdā vai arī izmēģiniet trīs ģimenei draudzīgus ēdienus, lai bērni tos nogaršotu un visiem būtu kopīgs sarunu temats! Izmēģiniet indiešu klasisko sviesta vistu vai apgūstiet korejiešu kimchi vai vienkāršu ebreju kartupeļu latkes pagatavošanu!
9. Iemīļotāko gaļas ēdienu veģetārās versijas. Mūsdienās ir vieglāk nekā jebkad agrāk samazināt gaļas patēriņu. Arī Latvijā nu jau var teikt, ka plaši pieejamas augu izcelsmes gaļas alternatīvas – no vegānu desām un maltās gaļas līdz burgeriem. Šomēnes pamēģiniet nomainīt savu parasto malto gaļu, desiņas vai citus gaļas ēdienus pret sojas vai dārzeņu versiju! Jums nav jāatsakās no saviem iecienītākajiem ēdieniem – gan lazanju, gan čili, gan vienkāršu maltās gaļas mērci var pagatavot, izmantojot sojas "gaļu".
10. Neizšķērdēt pārtiku. Iegādājoties produktus, plānojiet divus soļus uz priekšu – iztērējiet visu, ko iegādājaties! Lai izvairītos no pārtikas izšķērdēšanas, izmantojiet t. s. pārpalikumu receptes – sacepumus, sautējumus, zupas – izlietojot pārpalikušās sastāvdaļas, var pagatavot ļoti garšīgus ēdienus.