Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules diktātu latviešu valodā šogad rakstījuši 1648 interesenti

Šogad pasaules diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē kopumā rakstījuši 1648 interesenti, aģentūru LETA informēja pasākuma pārstāvji. Šogad šī iniciatīva notikusi jau ceturto reizi. Pērn diktātu visā pasaulē rakstīja 935 dalībnieki, 2016. gadā - 789, bet 2015. gadā - 920 dalībnieki.

Klātienē deviņās Latvijas pilsētās šoreiz diktātu rakstīja 615 cilvēki, no tiem visvairāk Rīgā - 322 dalībnieki. Tomēr diktātu klātienē rakstīja arī Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī, Cēsīs, Jelgavā, Jēkabpilī un Valmierā.

Savukārt tiešsaistē tika iesniegti 1033 darbi kopumā no 26 valstīm. Vairākums jeb 935 cilvēki to rakstīja tiešsaistē Latvijā. Vēl 25 rakstītāji bija no Lielbritānijas, 18 no Vācijas, pa sešiem no Spānijas un Zviedrijas un pa četriem no Igaunijas un Īrijas.

Savukārt pa trim rakstītājiem bija no Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Grieķijas, Itālijas, pa diviem no Beļģijas, Čehijas, Norvēģijas, Dānijas, Somijas, Horvātijas un pa vienam no ASV, Karību salām, ASV Aizjūras salām, Turcijas, Islandes, Izraēlas, Ķīnas un Kipras.

Tā kā Liepājā darbi tiek laboti uzreiz pēc diktāta, jau tagad ir zināms, ka

divi ir uzrakstīti bez kļūdām, informēja pasākuma rīkotāji.

Kā novēroja aģentūra LETA, Liepājas Universitātē, kur diktātu varēja rakstīt klātienē, jaunākajai rakstītājai bija vien 11 gadu. Vairākiem dalībniekiem diktātā bijis pa vienai kļūdai. Viena no pasākuma organizatorēm arī norādīja, ka šogad Liepājā atsaucība diktāta rakstīšanai klātienē bijusi lielāka nekā pērn.

Šogad par 72% ir pieaudzis arī tiešsaistē iesniegto darbu skaits.

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisinās visā pasaulē un kurā drīkst piedalīties jebkurš interesents. Turklāt to var rakstīt arī anonīmi, ja persona nevēlas norādīt savu vārdu.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar grāmatām no Jāņa Rozes grāmatnīcas, savukārt Jaunais Rīgas teātris labākajiem rakstītājiem no Rīgas dāvinās biļetes uz teātra izrādēm.

LETA jau ziņoja, ka šogad Latgales kultūras dzīves portāls Lakuga.lv paralēli rīko otro diktātu latgaliešu rakstu valodā. Iniciatīvas mērķis ir popularizēt latgaliešu dialektu un veicināt tā lietojuma pieaugumu. Diktāts plkst. 18.15 skanēs Latvijas Radio latgaliskajā raidījumā Kolnasāta, kā arī interneta tiešraidē visā pasaulē. Klātienes rakstīšana jau ir noslēgusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko