Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dienas receptes: Vienkāršas zupas

Kartupeļi, kāposti, puravi burkāni, pupiņas – lēti, garšīgi, sātīgi.

Turpinoties slapjdraņķim, nezūd arī vēlme pēc aromātiskām, sildošām, sātīgām maltītēm. Šajā reizē piedāvāju zupas, kurām pamatā kartupeļi un citi cenas ziņā lēti dārzeņi.

Kartupeļu un svaigu kāpostu gaļas zupā nav nekā neparasta – ne eksotisku dārzeņu, ne īpašas gatavošanas tehnikas. Viss ir pavisam vienkārši, un tieši tāpēc tā ir tik garda.

Kartupeļu un puravu krēmzupa ir viena no zupu klasikas. Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama un bezgala garšīga. Ideāla februāra vakariņām. Asumam var piešaut dažus pilienus Tabasco vai citas asas mērces.

Kartupeļu un lēcu zupai īpašo garšu piešķir Vidusjūras garšvielas timiāns, pētersīlis, ščipsna čilli. To var ēst vienu pašu, var pasniegt kopā ar kūpinātu zivi vai izčurkstinātu cauraudzīša šķēli. 

Puravu un kartupeļu krēmzupa

Sastāvdaļas: 40 g sviesta, 500 g puravu baltās daļas, 2 sīpoli, 300 g kartupeļu (jau nomizoti), 2 timiāna zariņi, 2 ķiploka daiviņas, nomizotas, sakapātas, 1 lauru lapa, 100 ml saldā krējuma, sāls, pipari pēc garšas, 1 l dārzeņu vai vistas buljona (der arī kubiņi)

Puravus un sīpolus notīra un sagriež ripās, kartupeļus ‒ gabaliņos.

Katlā izkausē sviestu un apcep sīpolus un puravus, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno kartupeļus, timiānu, saspiestus ķiplokus, garšvielas, pārlej ar buljonu un vāra, līdz kartupeļi ir gatavi.

Izņem no zupas lauru lapu un ar blenderi sablendē. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz zupu uzkarsē, līdz tā uzmet burbuli. Tad noņem katlu no uguns.

Pasniedzot pēc vēlēšanās uzber vai nu čilli pārslas, vai dažus pilienus asas (Tabasco, Luiziānas vai tamlīdzīgu) mērces.


Kartupeļu un lēcu zupa

Sastāvdaļas: 200 g zaļpelēko lēcu, 2 saujas novārītu pupiņu, 2 kartupeļi, 1,5 l dārzeņu buljona (der no kubiņiem), 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa, 2 nelieli selerijas kāti, 1 burkāns, 1 pētersīļa sakne, 2 tomāti (svaigi vai no bundžas savā sulā), garšvielas – sāls, pipari, šķipsna saberzta čilli, pētersīļu zaļumi, timiāna zariņš, lauru lapa, olīveļļa un sviesta piciņa, skābs krējums pasniegšanai

1. Sīpolu un ķiploku smalki sakapā, lielākos gabaliņos sagriež selerijas, burkānu, pētersīļa sakni un kartupeļus.

2. Katliņā uzkarsē šļuku olīveļļas, pievieno sviesta piciņu un liek sasmalcināto sīpolu, ķiploku un selerijas.

3. Visu uz mazas uguns lēni kādas piecas minūtes sautē, ik pa laikam apmaisot.

4. Tad pievieno pārējos dārzeņus, pupiņas un lēcas, pielej buljonu un uz nelielas liesmas (katlam daļēji uzliek vāku) vāra 45 minūtes.

5. Ja zupa šķiet par biezu (lēcas vāroties uzbriedīs), pielej karstu ūdeni.

6. Kad lēcas mīkstas, zupa gatava. 


Kartupeļu un svaigu kāpostu zupa ar gaļu

Sastāvdaļas: 600 g liellopa gaļas ar kauliņu, 3 l ūdens, 5 kartupeļi, ½ no vidēji lielas, svaigas, kraukšķīgas kāpostgalviņas, 1 mazs sīpols, 3 ķiploka daiviņas, 4 smaržīgie pipari, 4 nelieli burkāni, 2 lauru lapas, 0,5 tējk. cukura, sāls pēc garšas, dilles un skābais krējums pasniegšanai

1. Katlā ielej ūdeni un liek nomazgātu gaļu. Uzvāra un noņem putas. Pieliek smaržīgos piparus, lauru lapas, cukuru un sāli. Gaļu vāra tik ilgi, kamēr tā viegli atdalās no kaula.

2. Pa to laiku notīra un ripiņās sagriež burkānus. Nomizo un gabaliņos sagriež kartupeļus, sloksnītēs kāpostu, sakapā ķiploku un mazos gabaliņos sagriež sīpolu.

3. Gaļas katlā pievieno burkānus, pavāra piecas minūtes, tad liek klāt kartupeļus un kāpostu. Beigās pievieno sīpolu un ķiploku.

4. Visu vāra, kamēr dārzeņi mīksti (apmēram 10 minūtes). No katla izņem gaļu, kā arī piparus un lauru lapas. Gaļu noņem no kaula, sagriež mazos gabaliņos un liek atpakaļ zupā.

5. Pasniedz ar skābo krējumu un pārkaisītu ar dillēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko