Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Atvasaras kokteiļi

Septembris mūs šogad lutina ar siltu sauli un īstu atvasaru, tāpēc, turpinot rakstu sēriju par kokteiļiem, piedāvāšu augļu kokteiļus atvasaras izbaudīšanai. To sastāvā izmantojami augļi, kas tagad, rudens sezonā, pieejami dārzos un veikalos

Svaigi, nogatavojušies tie garšo daudz labāk nekā sula no paciņas. Šī pašsaprotamā atziņa ilgāku laiku bija iegrimusi aizmirstībā, jo plašais arvien jaunu sulu piedāvājums deva ērtu alternatīvu. Taču blendēto augļu spēcīgais aromāts un samtainā konsistence, ko dāvā augļu kokteiļi, ir grūti pārspējams.

Svarīgākā sastāvdaļa – augļu biezenis

Svarīgākā sastāvdaļa šajos kokteiļos ir augļu biezenis. Lai tas sanāktu viendabīgāks, ieteicams augļiem (persikiem, plūmēm, nektarīniem u. c.) novilkt miziņu. Lai ērtāk būtu to izdarīt, augļus vispirms noblanšē – mizu dažās vietās sadursta un tad iemet uz 1–2 minūtēm verdošā ūdenī. Tad miza viegli nomizosies.

Augļus, kuri nemaz nav jātīra, piemēram, zemenes, avenes, dzērvenes, brūklenes, var izmantot saldētus. Tad, jaucot kokteili, varēs iztikt pat bez ledus gabaliņiem.

Ja nepieciešams papildu šķidrums, tad vislabāk izmantot tā paša augļa sulu, kura mīkstumu blendējāt.

Parasti labu rezultātu dod trīs augļu kombinācija, bet, ja augļu būs vairāk, kokteiļa garša būs viendabīgāka.

Kā piedevas šiem kokteiļiem izmanto pienu, saldo krējumu, jogurtu, saldējumu, der arī sīrupi, zaļā tēja.

Steidziet izbaudīt vasaras augļu kokteiļus, kamēr pēcpusdienas vēl siltas un Toms Bricis neko būtiski rudenīgāku nesola arī tuvākajās brīvdienās!

Gan plūmes, gan halapenjo pipari

Bezalkoholiskā dzirkstošā kokteiļa ar plūmju un timiāna notīm, kā arī ugunīgās Margaritas ar arbūzu un halapenjo pipariem recepšu autore ir uztura speciāliste Jevgēnija Jansone. Abiem kokteiļiem sastāvdaļu daudzums domāts vienai personai.

 

Bezalkoholisko plūmju un dzirkstošā vīna kokteili gatavo šādi:

1. Vispirms pagatavo timiāna sīrupu – ņem 100 ml ūdens, pievieno 80 ml cukura, pievieno pāris timiāna zariņus, noņem no uguns un ļauj sīrupam atdzesēties.

2. Divas plūmes nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, liek šeikerā. Ņem divus timiāna zariņus, noņem no kātiņiem lapiņas, pievieno tās plūmēm. Pievieno sulu no puslaima un 2 ēdamkarotes timiāna sīrupa.

3. Piepilda glāzi ar ledu, pārlej to ar timiāna-plūmju maisījumu, piepilda glāzes ar bezalkoholisku dzirkstošo vīnu, bauda uzreiz. Ja vēlas, bezalkoholiskā dzirkstošā vīna vietā var izmantot proseko vai citu dzirkstošo vīnu.

 

Arbūza-halapenjo Margaritu gatavo šādi:

1. Sablendē 400 g arbūza ar 1/4 smalki sagriezta halapenjo pipara, 100 ml tekilas, 2 tējkarotēm medus, sulu no viena laima. Izkāš visu caur sietiņu, lai attīrītu no liekajiem biezumiem.

2. Piepilda glāzes ar ledu, ieber 100 g arbūza, sagriezta kubiņos, pārlej ar arbūza-tekilas dzērienu.

3. Rotā ar laimu, halapenjo šķēlītēm un bauda.

 

Krēmīgi smūtiji ar banāniem

Labas konsistences un garšas augļu kokteiļus iegūst, pievienojot tiem banānus. Piemēram, gatavojot Banana Berry Mix kokteili, ņem 1 banānu, 2 ēdamkarotes kazeņu, 3 aprikozes, 20 ml saldā krējuma, 10 ml cukura sīrupa, 10 ml kokosriekstu krēma, 30 ml piena. Visas sastāvdaļas sablendē. Pievieno sasmalcinātu ledu un vēl mazliet sakuļ.

Kivi un dzērveņu kokteili Kiwi Cranberry Smoothie gatavo, ņemot 2 nomizotus kivi, 20 ml piena, 20 ml saldā krējuma, 2 tējkarotes medus, 3 ēdamkarotes dzērveņu – visas šīs sastāvdaļas kopā sablendē. Tad pielej nedaudz dzērveņu sulas, lai dzēriens iegūtu viendabīgu konsistenci. Pievieno sasmalcinātu ledu un pasniedz.

Vēl ļoti labs auglis šā tipa kokteiļu gatavošanai ir mango. Mango smūtiju gatavo, vispirms nomizojot un no kauliņa atdalot mango. To sagriež pret šķiedru mazos gabaliņos un liek blendera traukā. Pievieno 4 nomizotas, dzeltenas, mīkstas, saldas plūmes, kurām izņemti kauliņi, 6 saldētas zemenes, 40 ml saldā krējuma, 3 ēdamkarotes jogurta, 40 ml aukstas zaļās tējas. Visu sakuļ. Ja kokteili sanāk pārāk biezs, pielej mango sulu. Pasniedz, rotājot ar augļa šķēlīti un piparmētras zariņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko