Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Receptes saulgriežu galdam

Līgovakarā galdā celsim garšīgus vasaras un Jāņu ēdienus.

Bez kārtīga pašu gatavota ķimeņu siera rituļa Līgo vakarā nu nekādi. Pat Jāņu siera neēdājiem Līgovakarā paslīd roka un kāds gabaliņš siera panašķēties prasās. Ja negaršo ķimenes, to vietā šajā receptē sieram var pierīvēt svaigu papriku vai pielikt garšaugus: raudeni, timiānu. Vēl iesakām – ja gribat cietāku sieru, tas pa katlu jādancina ilgāku laiku (astotais solis pagatavošanas gaitā). Ja mīkstāku – īsāku brīdi.

Šogad Līgo galdā noteikti jāceļ kāda viegli pagatavojama zemeņu kūka, jo laikapstākļi sakrituši tieši tā, ka patlaban ir pats trakākais zemeņu laiks. Svaigā veidā tās vairs apēst nav iespējams, tāpēc jācep kūkās.

Un visbeidzot – pīrāgi. Arī bez tiem Līgo galds izskatīsies tukšs. Šoreiz mīklu dažādojām, pievienojot tai melno tēju – lai būtu cita garša. 


Siers Līgo galdam

Sastāvdaļas: 5 l piena (treknākais veikalā nopērkamais, piemēram, 3,8%), 1 kg sausa vājpiena biezpiena (jo skābāks un sausāks, jo labāk, tikai nedrīkst būt pārskābis), 100 g saldkrējuma sviesta bez sāls, 100 g skāba treknākā krējuma, 3 olas, sāls, ķimenes pēc garšas.

1. Gaļas mašīnā samaļ biezpienu.

2. Lielā katlā ielej pienu un liek uz ļoti mazas uguns. Visu laiku maisot, pievieno biezpienu, lēnām karsē, lai biezpienu nepierauj pie katla dibena.

3. Pēc apmēram 15–30 minūtēm (ilgums atkarīgs no biezpiena un piena treknuma) biezpiens no piena būs paņēmis visas olbaltumvielas un paliks uz to šniti kā mājas siers – sāks velties lielās pikās, pēc taustes kļūs gumijains.

4. Tūliņ arī no biezpiena izveidosies liels kunkulis. Piens var iegūt sūkalu krāsu, bet var arī palikt balts kā sākumā. Šis ir pats svarīgākais brīdis siera gatavošanā. To nedrīkst palaist garām. Ja biezpiens pārvārīsies, tas kļūs kā putra un būs metams laukā.

5. Kad jūtams, ka katlā izveidojies lielais kunkulis (nedaudz mājas sieram līdzīgie gabaliņi vēl var arī nebūt sagājuši kunkulī), žigli jārauj katls no uguns nost.

6. Izkāš caur marli un caurduri, atdalot sūkalas no biezpiena masas. Pikuci vai nu ar rokām, vai karoti riktīgi atsūkalo. Tas jādara nekavējoties, jo biezpiens nedrīkst atdzist. Ar biezpienu kā ar zīdaini – kad tas bļauj, citi darbi jāatliek, jāceļas un jāiet.

7. Otrā katlā ieliek visu sviestu un olas, pieber sāli un ķimenes, pielej daļu krējuma. Liek katlā gumijoto biezpiena masu.

8. Katlu liek uz ļoti mazas uguns un sāk smagāko darbu siera siešanā – nepārtrauktu un intensīvu kulšanu. Ja biezpiens ir ļoti gumijains, kulšanas laikā nāksies pielikt arī pārējo krējumu. Taču, ja būsiet izmantojuši treknāku biezpienu, var gadīties, ka atlikušo krējumu nemaz nevajadzēs. Gatavojot sieru no pašu govs piena un biezpiena, krējumu vispār nevajag. Intensīvā maisīšana jāturpina tik ilgi, līdz biezpiens, sviests, olas un krējums saveļas viendabīgā masā. Tas notiks aptuveni 15 minūtēs.

9. Trauku, kurā tiks likts siers, mazliet ieziež ar sviestu, lai vēlāk sieru vieglāk izņemt. Lej iekšā siera masu un atdzesē.

10. Ja vēlas veidot rituli, karsto siera masu liek mitrā marlē un zem sloga – pēc šīs metodes gatavotajam sieram sūkalu vairs nebūs. Slogs vajadzīgs, lai siers iegūtu rituļa formu.


Tējas mīklas pīrāgi

Sastāvdaļas aptuveni 40 pīrādziņiem: pīrāgiem: 1 kg miltu, 10–12 g sausā rauga, 100 ml cukura, 1 tējk. sāls, 100 ml siltas eļļas, 300 ml siltas, stipras melnās tējas, silts ūdens pēc vajadzības + sakulta ola pīrāgu pārsmērēšanai; pildījumam – 300 g žāvēta, sālīta cauraudzīša, 200 g biezpiena, 2 nelieli sīpoli, pipari, sauja zaļumu – lociņi, dilles, pētersīļi

1. Vispirms pagatavo pildījumu. Žāvēto gaļu sīki sagriež tāpat kā pīrāgiem. Pievieno sagrieztus sīpolus, zaļumus un biezpienu. Visu samaisa.

2. Sajauc miltus, cukuru, sāli, raugu. 

3. Vidū izveido iedobi, ielej tajā siltu eļļu un tēju, samaisa un samīca diezgan mīkstu mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni.

4. Apsedz ar dvieli, noliek siltā vietā no pusstundas līdz stundai uzrūgt.

5. Izmīca, sarullē garenā "desā", sagriež gabaliņos. 

6. Katru gabaliņu izveltnē, pilda ar sagatavoto pildījumu, uzraudzē, pārziež ar olu, cep 180–200 grādu karstā cepeškrāsnī apmēram 25 min.


Ātra zemeņu, mannas un biezpiena kūka

Sastāvdaļas: 500 g trekna pilnpiena biezpiena, 2 olas, 2 ēd. k. mannas, 2 ēd. k. miltu, 5-7 ēd. k. cukura, 1 tējk. vaniļas cukura, 250 g zemeņu+zemenes dekorēšanai.

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

2. Biezpienu sajauc ar cukuru, miltiem un mannu.

3. Pievieno olas, visu sajauc mīklā.

4. Masai pievieno sagrieztas zemenes.

5. Lej ar sviestu ieziestā kūkas formā (25–26 cm diametrs) un liek uzkarsētajā cepeškrāsnī.

6. Cep aptuveni 50 minūtes. Pēc tam atdzesē.

7. Pirms pasniegšanas kūku dekorē ar sagrieztām zemenēm. Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai vienkārši ar svaigām zemenēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko