Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Autoražotāji joprojām spēj pārsteigt ar ko jaunu un noderīgu

Šīgada autošovs Ženēvā jau nodēvēts par sarkano un zaļo. Sarkano tāpēc, ka gandrīz visas autofirmas cieš lielākus vai mazākus zaudējumus un finanšu atskaitēs arvien uzstājīgāk dominē "sarkanie skaitļi". Zaļo tāpēc, ka vairākums firmu atskārtušas, ka videi draudzīgu spēkratu ražošana var būt ne vien piekāpšanās vides aizsardzības prasībām, bet arī varen aizraujoša un ienesīga nodarbošanās.

Auto "ēd" sauli

Pārsteidzoši, taču vislielāko aktivitāti Ženēvā izrāda nevis parastie ekomobiļu pirmrindnieki, piemēram, Toyota, bet gan dārgo superauto firmas. Vēl pirms gada pasaule pazina tikai vienu īstu elektrisku sporta auto - Tesla. Šogad vienreizēja paskata coupe redzama pat zviedru supermašīnu būvētāja Koenigsegg stendā. Sudrabotais Quant gan mazliet atpaliek no Kristiana fon Kēnigsega līdz šim būvētajiem monstriem, jo 100 km/h sasniedz 5,2, nevis 3 sekundēs. Toties tas spēj nobraukt 500 km bez uzlādes, atkal uzlādēt pilnu akumulatoru nieka 20 minūtēs un saulainā laikā attālināt uzlādes brīdi ar saules bateriju palīdzību. Kur tās iemontētas? Nekur! Quant korpusu klāj neredzams fotovoltisks pārklājums, tāpēc visa automašīna ir viena liela saules baterija!

No sētas puses

Tomēr tādi auto kā ItalDesign Giugiaro ar diviem Frazer-Nash Namir firmas elektromotoriem, kas katrs piedzen savu pakaļējo riteni, tik un tā paliks nesasniedzami masu patērētājam. Skeptiski sarauktās uzacis atkal iztaisnos Mitsubishi iMIEV. Ženēvā oficiāli tika paziņots par mazā elektromobiļa pārdošanu Eiropā. Vēl vairāk - Mitsubishi noslēdzis līgumu ar frančiem, un iMIEV tiks ražots arī ar Peugeot un Citroen nosaukumu. Citroen pārstāvjiem gan neatlika laika komentēt darījuma detaļas, jo viņi tikko nomainījuši logotipu (tradicionālais ševronu zobrata zobu atveids ieguvis plastiskākas formas). Tomēr šova elements šoreiz nāca no pavisam negaidītas puses. Iedomājieties lētu auto ražotāju, no kura nekad negaidītu emocionālu un saistošu prototipu. Trāpīja tie, kas iedomājās par Dacia. Rumāņu "mazbudžeta" rokudarbs Duster vēsta par straujas attīstības plāniem, bet eksotisku formu ziņā sacenšas ar Ford Iosis Max (nākamais C-Max) un Nissan Qazana krosovera - piecdurvju hečbeka prototipu.

VW grūtības nepazīst

Taču tā visa ir tuvāka vai tālāka nākotne. Bet ko es varu nopirkt rīt? No visām reālajām automašīnām es balsoju par Volkswagen Polo. Trīsdesmit gadus sabijis golfa ēnas un autsaidera lomā, mazais kļuvis par Golf 6 samazinātu kopiju ar skaidrām līnijām, lielāku salonu un normālu cenu - 12 000 eiro. Ja Polo šķiet pārāk konservatīvs, tepat ir arī Renault Clio restailings, bet, ja par dārgu, - kāpjam jaunajā Suzuki Alto.

Puse no superauto

Ja personiskajā vai uzņēmuma bilancē sarkani skaitļi nav saskatāmi, "es vēlētos..." pārtop par "es gribu...". Premium automašīnas pagaidām neviens nav aizliedzis, un nekāda Opel Ampera neaizvilinās uz otru izstādes galu cilvēku, kas pats sevi fotografē telefonā kopā ar BMW Z4. Lielais trijnieks - Mercedes, BMW, Audi - turpina izlikties, ka viss ir vislabākajā kārtībā. Audi šogad svin 100 gadu jubileju, kas nav atzīmēta ar kādu speciālmodeli, tomēr Audi TT RS ir lielisks piemērs, kā uzbūvēt krīzes superauto. Bet zinātkārie tikai ar trešo piegājienu atrod plaši reklamēto, bet tagad patrepē noslēpto Pavillon Vert - zaļo paviljonu. Tajā redzams pirmais braucoša auto prototips ar motoru, kam maināma kompresijas pakāpe. Ko tas nozīmē un kam vajadzīgs, lasiet AutoDienā sestdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko