Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

BMW noliedz par manipulēšanu ar dīzeļdzinēju izmešiem

Vācijas autobūves uzņēmums BMW noliedzis jebkādu slepenu sadarbību ar konkurentiem saistībā ar piesārņojumu izraisošajiem izmešiem automašīnās ar dīzeļdegvielas dzinēju, norādot, ka nevienam kompānijas ražotajam modelim nav uzstādītas kaitīgo izmešu manipulēšanas programmatūras un tie nav pārkāpuši nozares noteikumus.

"Fakts ir tāds, ka ar BMW grupas ražotajām automašīnām nav veiktas manipulācijas un tās atbilst attiecīgajām likumīgajām prasībām," vēsta uzņēmums. "Tas, protams, attiecas arī uz dīzeļdzinējiem. To apstiprina attiecīgie testu rezultāti, ko veikušas nacionālās un starptautiskās institūcijas."

Žurnāls Der Spiegel vēstīja, ka Vācijas autoražotāji Volkswagen, Audi, Porsche, BMW un Daimler kopš pagājušā gadsimta 90.gadiem slepeni sadarbojušies dažādos jautājumos, tostarp saistībā ar dīzeļdzinēju kaitīgo izmešu manipulēšanu.

Volkswagen, kam draud miljardiem eiro vērti sodi un kompensāciju izmaksa pēc tam, kad kompānija 2015.gadā atzinās, ka ir manipulējusi ar izmešu mērījumiem, par karteli informējusi Vācijas varasiestādes vēstulē, kas nonākusi Der Spiegel rīcībā. Informāciju par karteli varasiestādēm sniedzis arī Mercedes-Benz ražotājs Daimler.

Kopš 2006.gada bijušas arī "neskaitāmas tikšanās" par dīzeļdzinēju izmešu sistēmas izstrādi, lai samazinātu kaitīgo slāpekļa oksīdu izmešus, ziņo žurnāls.

Autoražotāji arī vienojušies, ka tiks lietotas tikai mazas tvertnes šķidrumam AdBlue, kas tiek izmantots, lai pārvērstu gāzes nekaitīgā ūdenī un slāpeklī, jo lielākas tvertnes sadārdzinātu sistēmu.

AdBlue tvertņu izmērs, par kuru slepeni vienojās autoražotāji, bija pārāk mazs, lai attīrītu izplūdes gāzes daudzumā, par kādu bija panākta vienošanās, tādējādi "radās pamats dīzeļa dzinēju skandālam", vēstīja Der Spiegel.

2015.gadā Volkswagen atzina, ka 11 miljoni automašīnu ar dīzeļdzinēju ir aprīkotas ar slēptām ierīcēm, kas ļauj manipulēt ar izmešu rādījumiem. Lai gan testos šādi aprīkotas automašīnas uzrādīja normām atbilstošu izmešu līmeni, reālas braukšanas apstākļos kaitīgo izmešu līmenis daudzas reizes varēja pārsniegt normu.

Nesen aizdomas par līdzīgu rīcību tika vērstas pret Mercedes-Benz un Smart ražotāju Daimler. Maija beigās izmeklētāji veica kratīšanas šīs kompānijas ražotnēs.

Štutgartē bāzētā kompānija šonedēļ brīvprātīgi atsauca vairāk nekā trīs miljonus Eiropā pārdotu automašīnu ar dīzeļdegvielas dzinēju, lai atjauninātu programmatūru, kas paredzēta izmešu samazināšanai.

Savukārt piektdien Volkswagen meitasuzņēmums Audi informēja, ka brīvprātīgi atsaucis līdz 850 tūkstošiem automašīnu, paziņojot, ka tas palīdzēs samazināt dzinēja izmešus. Atsaukums attiecas uz automašīnām ar sešu un astoņu cilindru dīzeļdegvielas dzinējiem, kas atbilst izmešu standartiem Euro 5 un Euro 6, informēja kompānijā, tostarp dažas automašīnas ir māteskompānijas Volkswagen un māsaskompānijas Porsche ražojumi, kas aprīkoti ar Audi dzinējiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko