Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Revolūcija pašfotografēšanā - divekrānu fotoaparāts Samsung ST550

Kad pirms pieciem gadiem iegādājos savu pirmo digitālo _Samsung _fotoaparātu, uzreiz nevarēju izprast dīvaino dizaina elementu blakus objektīvam – spīdīgu, perfekti hromētu un mazliet sfērisku pogu. Taču, pamanot identisku detaļu arī pēc gada nopirktajam mobilajam tālrunim, uzreiz nāca apgaismība - spīdīgā podziņa bija nekas cits kā miniatūrs spogulis, ko izmantot, ja rodas nepieciešamība nofotografēt sevi pašu.

Pēdējo gadu Samsung izstrādājumos gan minētā spoguļa ideja vairs nekrita acīs, taču, saņemot iespēju dažas dienas praktiski izmēģināt Samsung ST550, sapratu, ka beidzot pašfotografēšanas jomā sperts nopietns solis!

Īpašais ekrāns

Revolūcijas ideja pavisam vienkārša - fotoaparāts apgādāts ar papildu 1,5 collu priekšējo LCD ekrānu! Un, cik nopratu no konkrētā modeļa aprakstiem, tieši šis jaunievedums uzskatāms par tā galveno trumpi. Jāatzīstas gan, ka personīgi neaizraujos ar sevis iemūžināšanu, turot fotoaparātu izstieptā rokā, tomēr jādomā, ka daudziem šis jauninājums praktiski būs ļoti noderīgs, it īpaši, redzot pilnu internetu ar šādā veidā izdarītiem uzņēmumiem.

Tātad, kā tas praktiski darbojas? Jāsaka, ka labi. Ekrāniņš ir pietiekoši liels un attēls skaidrs, lai varētu sevi un vēl pāris apkārt stāvošos perfekti iecentrēt. Blakus tam, nav pat jāizvēlas filigrānais aparāta satvēriens ar rādītājpirkstu uz pogas – atliek tikai pasmaidīt un iebūvētā smaida funkcija nodrošina kadra uzņemšanu. Mazo ekrānu pašfotografēšanai var izmantot arī no lielāka attāluma, novietojot kameru uz stabilas virsmas vai statīva, taču arī šeit ir savi limiti – ekrāns ir pārāk mazs, lai tajā kaut ko saskatītu tālāk par 2-3 metriem. Tā kā grupas foto iemūžināšanu ekrāns laikam neatvieglos. Vēl jāpiemin, ka mazo priekšējo ekrānu var gan ieslēgt, gan izslēgt. Turklāt, tas izdarāms kā ar izvēlnes palīdzību, tā arī, uzspiežot pirkstu uz paša ekrāna. Tas nozīmē, ka fotografējamais objekts sevi mazajā ekrānā varēs redzēt tikai tad, ja tāda būs fotogrāfa vēlme.
Vēl viens bonuss, ko piedāvā mazais ekrāns, ir bērnu fotografēšanas režīms. Ideja tāda, ka mazajā ekrānā palaižam jau aparātā instalētu multfilmu, kas piesaista mazuļa uzmanību un līdz ar to objektīvam piekaltu skatienu. Te gan jāsaka, ka praktiski šis risinājums, visdrīzāk, nedarbosies, vai arī darbosies no ļoti maza attāluma – bērna izklaidei šis ekrāns ir par mazu un blāvu.

„Parastais” ekrāns

Ar parasto ekrānu šeit gribētos apsaukt tradicionālo lielo ekrānu fotoaparāta mugurpusē, taču šķiet, ka vārds „parastais” arī nebūs īsti vietā. Neparasts tas ir ar to, ka aizņem visu aparāta aizmugures plakni un tur vienkārši nav... nevienas podziņas. Iemesls, protams, vienkāršs – ekrāns ir skārienjutīgs un visas komandas izvēlnē tiek dotas uz tā. Šeit uzreiz jāsaka, ka, atšķirībā no telefoniem, skārienjutīgā koncepcija darbojas perfekti – ko nospied, tas arī atveras (nevis nekontrolēti sāk parādīties dažādi logi un tabulas). Savukārt, pēc lietošanas principa izvēlne nav nekas revolucionārs, un ikviens, kurš jebkad lietojis digitālo fotoaparātu, varēs justies komfortabli.
Tiesa, skārienjutīgā tehnoloģija kā parasti nes līdzi arī kādu negatīvu iezīmi – ieslēgtu fotoaparātu nav vēlams vienkārši paņemt plaukstā, jo saskarē ar miesu ekrāns sāks vērt vaļā vienu izvēlnes sadaļu pēc otras. Tas jāņem vērā, arī izvēloties satvērienu fotografējot, jo pirksti nedrīkst atrasties aparāta aizmugures, t.i., ekrāna daļā.

Gāziena efekts

Vēl viens interesants un noderīgs jaunievedums ir iespēja mainīt fotografēšanas režīmu, aparātu vienkārši sasverot par 90 grādiem uz priekšu vai sāniem. Nē, nekontrolēti tas nenotiks – vispirms jānospiež īpaša ikona uz skārienjutīgā ekrāna. Bet pēc tam, sagāžot aparātu, piemēram, uz priekšu, tas acumirklī pārslēdzas uz filmēšanas režīmu, sagāžot pa labi – uz Smart fotografēšanas režīmu utt. Protams, režīmus var mainīt arī izvēlnē, tomēr šī funkcija nodrošina daudz zibenīgāku darbību.

HD video

Un, protams, nedrīkst nepieminēt, ka Samsung ST550 video ierakstu veic HD izšķirtspējas režīmā, kas beidzot nozīmē, ka uzņemtais video nebūs tikai tāda tradicionālā Media Player programmā atskaņojamā graudainā filmiņa, bet gan jau TV ekrāna cienīgs materiāls.

Citas vērtības

Visbeidzot par, manuprāt, vēl pāris fotoaparāta vērtībām, kas parasti svarīgas vidusmēra lietotājam – dizainu un attēlu kvalitāti. Dizaina ziņā šis fotoaparāts uzreiz asociējas kā vienā komplektā esošs ar jauno Samsung LED televizoru – melns, spīdīgs un ar smalku sarkanās krāsas motīva piesitienu. Simtprocentīgs produkts estētiem.
Arī par attēlu kvalitāti šaubu nav – krāsas košas, asums perfekts, bet dubultais attēla stabilizators nodrošina labus attēlus, pat izmantojot maksimālo palielinājumu un fotografējot pustumsā bez zibspuldzes.

Papildaprīkojums

Kas attiecas uz papildaprīkojumu, kas vismaz man spēlē samērā būtisku lomu, izvēloties vienu vai otru preci, tad šeit ir gan plusi gan... ne tik lieli plusi. Konkrētais fotoaparāts aprīkots ar izņemamu akumulatora bateriju, kas man kā „pirkstiņu” cienītājam šķiet mīnuss, taču labā ziņa, ka komplektācijā baterijas ir divas. Fotoaparāta uzlāde notiek caur USB vadu, un šeit pieminēšanas vērts ir uzlādes ātrums – ar hronometru klāt nestāvēju, taču pēc stundas pieslēguma tīklam baterija bija darba kārtībā.
Cits pārsteigums ir datu nesējs - Samsung ST550 vēderā ir micro SD karte. Tas, protams, nav ne labi, ne slikti, taču, ja jūsu mājas arsenālā ir dažādu ietilpību klasiskās SD atmiņas kartes, tad šeit tās vairs nederēs. Arī mana portatīvā datora karšu lasītāja atvere izrādās pārāk liela, un micro SD tajā vienkārši pazūd.

Spriedums

Lai gan mazā ekrāna esamību vairāk var uztvert kā rotaļīgu papildfunkciju, bet skārienjutīgais ekrāns un papildaprīkojums prasa nedaudz pamainīt līdzšinējos ieradumus, kopumā Samsung ST550 ir kvalitatīvs izstrādājums, kas savas pamatfunkcijas veic atzīstami. Tātad – produkts ne tikai labs, bet arī interesants! Lai arī nav lēts. Tas maksā ap 240 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko