Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tehnoloģiskais SAAB 9-5

SAAB no seniem laikiem ir bijis inovāciju uzņēmums, kas pratis veidot lietotājiem draudzīgus un drošus auto ar īpašu dizainu, kas gan ir bijis iemesls ierobežotai auditorijai. Tehnoloģiju pioniera slava gan ir nedaudz pabalējusi līdz ar divām sekojošām 9-5 modifikācijām, kas no tehnoloģiju viedokļa raugoties, nebija “on top of things”, taču SAAB vienmēr ir izdevies izveidot efektīvu “lietotāja saskarni” cilvēkam ar auto.

SAAB vadības panelī nav bijis nekā lieka, minimāls pogu skaits, minimāla materiālu detalizācija. Tajā pat laikā viss, kas automašīnā ir izveidots, modri seko līdzi un parādās vien, kad tas ir nepieciešams.

Izveidot minimāla dizaina lietotājam draudzīgu saskarni ir visai laikietilpīgs dizaineru, inženieru un programmētāju darbs. Jo īpaši strādājot pie automašīnas.

Jaunais 9-5, atšķirībā no savām divām priekšteču modifikācijām, ir svaigs auto, izstrādāts uz vācu Epsilon II platformas. Tā aprīkojums un gaita atbilst šodienas pircēju prasībām un auditorija krietni pārsniedz lojālos SAAB fanus.

Auto redz

Tas prot daudz. 9-5 iebūvēta kamera atpazīst ceļa zīmes un redz ceļa svītrojumu. Tādā veidā  lietotājs tiek vizuāli brīdināts, ja pārsniedz ātrumu vai nakts apstākļos, iespējams noguruma mākts, šoferis zaudē modrību un auto sāk tuvoties ceļa apmalei. Latvijā gan mums iet visai bēdīgi ar ceļa apzīmējumiem ceļa malās. SAAB ideāli nostrādā uz Tallinas šosejas, taču Rīgas plašajās Purvciema un Pļavnieku divjoslu gatvēs šī tehnoloģija klusē. 

Interesanti, kad jau gadu desmitiem inženieri visā pasaulē cenšas izgudrot drošas autopilota sistēmas, lai auto varētu braukt pats. Sākotnējie koncepti piedāvāja ceļos iebūvēt speciālas metāla raidītāju tapiņas vai pat veselas vadu lentes, kuras auto sajustu un turētos ceļa vidū. Vistālāk šajā jomā ir pavirzījušies DARPA sacensību dalībnieki, kurās automašīnai, balstoties uz dažādiem sensoriem, GPS signālu un kamerās redzamo ir pašai jāaizbrauc līdz finišam visai sarežģītā un garā trasē. Šodienas tehnoloģijas ļauj automašīnai redzēt, nevis sajust, piemēram, tās pašas metāla tapas asfalta segumā.

Diemžēl auto joprojām sajūt, nevis redz pašu lietotāju, jo kabatā ir nepieciešams čips, lai auto mani sajustu un ļautu atvērt durvis. Tas ir ērti un pieejams daudzās automašīnās jau vairākus gadus. Nav nepieciešams no kabatas izņemt atslēgu, jo auto tiek iedarbināts ar pogu “Start”. Tomēr čips ir vēl viens priekšmets, ko iespējams nozagt vai pazaudēt un auto joprojām nav “mans”. Iespējams, pēc gadiem pieciem auto mani “pazīs” un man nevajadzēs čipus.

Lidmašīnas projekcija

Kā vienu no lietām, kas palīdz drošāk braukt var pieminēt “HUD display”, jeb projekcijas ekrānu, kas projicē aktuālo informāciju vējstiklā. Vizuāli attēls atrodas kaut kur automašīnas degungalā, rāda manu ātrumu, pagrieziena signālu, āra temperatūtu, attālumu līdz ēkas sienai un daud ko vēl. Var ieslēgt dažādus režīmus, tomēr auto pats izlemj, kas kurā brīdī man ir jāredz. Braucot ievēroju, ka ir vairāk nekā dabiski neskatīties uz instrumentu paneli, bet tikai un vienīgi uz ceļu, tajā pašā laikā redzot arī savu ātrumu, it kā tā būtu ceļa zīme ceļa malā. Viennozīmīgi liels lēciens satiksmes drošībā. Arī nozīmīgākās vadības pogas ir apkopotas pie stūres un sasniedamas bez nepieciešamības atraut rokas no stūres rata. 

Vējstikla displejs prot parādīt arī ceļa zīmes un braukšanas norādījumus - bultas pa labi vai kreisi un attālumu, lai nevajadzētu novērsties no ceļa un skatīties lielajā ekrānā paneļa vidū, kas vienlaicīgi pilda izklaides un karšu attēlošanas funkcijas. Taču 9-5 vēl nav Latvijā pieejamais, braucu ar Zviedrijas numurzīmi un Latvijas karte šeit arī vēl nav. Infotainment displejs prot rādīt DVD filmas, kartes, vadīt mūziku un daudz ko citu. Šis ir pirmais SAAB, kur var pilnvērtīgi caur USB pieslēgt savu iPod atskaņotāju un auto panelī izvēlēties dziesmas, žanrus vai izpildītājus, taču iespējams, tas jau ir lieki, tādēļ, ka SAAB ir iebūvēts 10Gb cietais disks, kurā var saglabāt mūziku. Tas prot atskaņot audio failus, māk ierakstīt dziesmas no CD vai Jūsu ārējās USB iekārtas. Ceļā ņemam savu mūziku, kas vairs neaizņem vietu kā CD kaudzīte cimdu nodalījumā. Par audio kvalitāti rūpēsies Harman Kardon audio sistēma, kas atbalsta 5.1 Surround skaņu.

Taču gadījumos, ja man karte vai izmēros milzīga dziesmas izvēles navigācija nav nepieciešama, jo es šo informāciju saņemu savā acu līmenī, rodas dabīga vēlme ekrānu izslēgt un pat aizvākt. Džonatans Īvs, Apple industriālais dizaineris, ir teicis - indikatoram ir jēga tad, kad tas ko indicē, rāda. Ja tas nerāda, tam nav jābūt redzamam. Ekrāns SAAB auto vidū prot rādīt nelielu SAAB logotipu, taču izslēdzams pilnībā, diemžēl ir tikai kopā ar pārējo instrumentu apgaismojumu, izmantojot jau pazīstamo “Night panel” pogu, kas naktī braucot Jūs atstās tikai ar minimālo nepieciešamo informāciju un ceļu. Nekas nenovērš uzmanību un nespīd, lai es varētu netraucēti braukt. Esmu tikai es un ceļš. Tehnoloģijas mani sargā, taču tām nav jābūt redzamām, jo man ir jāredz tikai ceļš.

Pie šīm “lidmašīnas”  funkcijām pieskaitāms arī jaunais spidometrs, kas vidējā aplī attēlo dažādu informāciju, taču interesantākais šķiet ātruma attēlojums līdzīgi kā augstums lidmašīnās. Uz augšu vai leju pārvietojas horizontālas svītras ar ātruma cipariem, kamēr pati svītra, kas norāda uz esošo ātrumu nekustas. Izskatās dabiski un loģiski. Kas ir teicis, ka spidometriem ir jābūt tikai klasiskiem?! Dizainam ir jābūt arī inovatīvam. Gaumes ir dažādas un šo varam izslēgt, atstājot klasisko spidometru un, piemēram degvielas patēriņa informāciju. Pilsētā man pārvietojoties informācija mainās no 5 līdz 10. Krustojumos uzsākot braukšanu padsmit un vairāk.

Zini savu saimnieku

Pie braukšanas jāpiezīmē  SAAB spēja pielāgoties savam īpašniekam. 9-5 piedāvā Intelligent Drive, kas atbilstoši manam braukšanas stilam pielāgo stūres jūtību, automātisko kārbu, piekari un motora atsaucību. Ar jauno SAAB es varu būt cienīgs lēnīgs pensionārs, kas bauda komfortablu un klusu braukšanu vai sportisks lecīgs ceļa skrējējs. Auto spēj apmierināt sportiskas braukšanas sajūtu vajadzības, kamēr ikdienā tas ir kluss un sava lielā motora robežās, taupīgs auto.

Droši jebkurā  vidē

SAAB vienmēr ir sniedzis vadītājam informāciju par ceļu, to jūtot ar stūri un dzirdi. Jaunie auto, kas pieejami šodienas veikalos ir gana labi nopakoti, lai izolētu apkārtējās skaņas un bez atgriezeniskās saites uz stūri. Rezultātā auto vadītājs nejūt, ka auto līkumā draud izslīdēt. Tādēļ tos apgādā ar dažādām ESD un citām tehnoloģijām, lai auto vadītājs nepieļautu kļūdas, izolēts no vides. 

Neskatoties uz to, ka stūrei joprojām pieejams tieši hidrauliskais nevis elektroniskais pastiprinātājs un braucot es ceļu jūtu, drošai braukšanai SAAB ir izstrādājis inovatīvu XWD pilnpiedziņas sistēmu, kas prot gudri sadalīt slodzi starp riteņiem. Uz sausa asfalta uzsākot braukšanu, lielāka jauda tiek aizmugurējiem riteņiem, braucot vienmērīgi 90% slodzes tiek priekšējiem riteņiem, saglabājot drošu priekšpiedziņas braukšanu. Uz šosejas līkumos jauda tiek sadalīta arī starp aizmugurējiem riteņiem savā starpā, uzsverot to, kas iet ārā no līkuma. Auto mazāk šūpojas un iegūstam līganu komfortablu gaitu. Savukārt ziemas vai slapjos apstākļos auto saprot, ja ātri braucot esi iebraucis ar vienu riteni ceļmalas lāmā vai uzsākot braukšanu kāds no riteņiem ir uz ledus un var izslīdēt, tādēļ tam jauda jāsamazina.

Industriālais dizaineris Dīters Rams, savos 10 laba dizaina principos bez tā, ka dizains ir inovatīvs, ilgmūžīgs, estētisks un saprotams, min arī sekojošo - labs dizains ir minimāls. Raugoties uz jauno auto no ārpuses, auto ir dizaina produkts, kurā skaidri atpazīstams SAAB, minimālu līniju skaitu un atsevišķām detaļām, kā piemēram, aizmugurējie bremžu lukturi. Taču salonā jau paveras cita aina. Dažādu detaļu ir nedaudz par daudz. Auto no iekšpuses ir gluži tāds pats, kā citi tirgū pieejamie auto. Par daudz podziņu un dažādu līniju.

Ņemot vērā laiku, kas nepieciešams, lai apgūtu lielos auto gabarītus, SAAB piedāvā auto novietošanas sensorus jau tradicionāli aizmugurē, priekšā un arī sānos. Braucot atpakaļgaitā, labās puses spogulis pieliecas uz leju, lai es redzētu arī riteņa līmenī, piemēram asfalta malu vai ceļa apmali. Par attālumu līdz traucēkļiem, tieku informēts gan auto ekrānos, gan arī vējstikla HUD displejā, tādējādi ir nepieciešams mazāks attālums acīm ceļojot no spoguļa līdz rādījumiem.

9-5 ir liels auto, garāks par saviem priekštečiem, komfortabls visiem pasažieriem un ar gana iespaidīgu bagāžnieka tilpumu. Pieejams gan ar benzīna, gan dīzeļa dzinēju, ar manuālo vai automātisko kārbu. Papildus iegādājamo opciju saraksts ir ļoti bagātīgs, sākot ar pasažieru video izklaides iespējām un beidzot ar praktiskām lietām, kā bagāžnieka U-rail telpas sadalītājs. Jaunais 9-5 ir varens auto, liels solis pretim tradicionālākam auto lietotājam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko