Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vai visi autostiklu šķidrumi ir vienādi? AutoDiena piedalās eksperimentā Vācijā

Neapskaužu automobiļu ķīmijas, īpaši autokosmētikas ražotājus. Šampūnu, vasku un pulētāju klāsts ir tik neaptverams, ka cilvēks, kas neorientējas cenās, kļūst aizdomīgs — vai tikai man par lielu naudu nemēģina pārdot kaut ko pilnīgi nevajadzīgu? Daļa auto īpašnieku patiešām sekmīgi iztiek bez krāsainās autoķīmiķu produkcijas, ja vien nerodas akūta vajadzība (švīka krāsā, sūce radiatorā) vai arī auto ir īpaši mīļš. Taču ir vismaz viena produktu grupa, ko nelieto tikai pilnīgi askēti vai skopuļi, un tie ir vējstiklu mazgāšanas šķidrumi. Tie atšķiras ne tikai pēc krāsas un cenas. Ar ko vēl — skaidrojām vācu autoķīmijas uzņēmumā Dr. O.K.Wack Chemie GmbH Ingolštatē.

Vai nu topā, vai nekur

Kāpēc idejas autors Getz Bros. & Co. (Latvia) — kompānija, kas Latvijā izplata autokosmētiku, izvēlējās doktora Vaka uzņēmumu, nevis citu sadarbības partneri, tapa skaidrs visai drīz. 1975.gadā dibinātā firma pamatoti uzskata sevi par vienu no vadošajām nozarē. Wack Chemie preču katalogs gan izskatās tāds paplāns. "Mēs neesam pārstāvēti visos segmentos," atbild eksporta vadītājs Stefans Vinds, "jo tajos, kur esam, gribam būt nr.1!" Lepni vārdi, bet kā ir īstenībā? 65% stiklu šķidrumu koncentrātu tirgus Vācijā patiešām pieder firmas izgudrotajam CW 1:100. Augstākas koncentrācijas CW 1:100 Super savulaik radīts Mercedes 190 dēļ, jo tam bijis ļoti plakans vējstikls un tikai viena slotiņa, kas apgrūtināja tīrīšanu. Ir arī augstvērtīgāki piemēri: jau 15 gadus Wack Chemie ražo ekskluzīvus autokosmētikas komplektus Porsche, kas ir ārkārtīgi izvēlīga kompānija.

Brīnuma pudelīte

Doktora Vaka ļaudis izgudrojuši arī īpatnējo CW1:100 koncentrāta pudelīti, kuras sašaurinātais kakliņš darbojas kā dozators. Uz aizrādījumu, ka tādas pudelītes ir arī konkurentiem Sonax un citiem, S.Vinds mierīgi atbild: "Jā, mēs zinām. Toreiz, kad iznāca CW 1:100, mums neienāca prātā, ka tas būs tik veiksmīgs un ka vajadzētu pudeli patentēt." Kopš tā laika Wack Chemie rūpīgāk uzrauga savus intelektuālos sasniegumus, galu galā R&D jeb izpētē & attīstībā nodarbināta piektā daļa darbinieku. Bet es raugos dibinātāja apmierinātajā foto un nevaru saprast, kur šo seju esmu redzējis. "Tas ir misters Propers," smejas eksporta administratore Barbara Lenca. Pirms kļuva par privātuzņēmēju Dr.Vaks strādājis Procter & Gamble, kur radījis visā pasaulē pazīstamo mājsaimniecības līdzekli Mr. Proper, bet par izdarīgā vīriņa prototipu uz etiķetes izvēlējies pats sevi.

Laba kvalitāte — pusei


Uzvaras visu veidu salīdzinošajos testos Wack Chemie ir ikdiena, bet mums no tā maz labuma. Nr.1 kvalitāte ir arī nr.1 cena. No lieto disku tīrītāja P21S Power Gel darbības mute paliek vaļā, bet kas to pirktu Latvijā par 15 latiem? Cita lieta vējstikla šķidrumi, ko 4 vai 5 litru kannās var nopirkt katrā benzīntankā un lielveikalā par 1—2 latiem. Taču, ko īsti mēs pērkam, parādīja tikai Dr. O.K.Wack Chemie laboratorijas tests. Šķidruma tīrītspēja tiek noteikta uz stenda, kurā iebūvēts reāla auto vējstikls (šajā gadījumā Audi 100, bet Wack plāno pāriet uz A6). Reālu netīrumu plēvi aizstāj speciāls maisījums, bet īstus kukaiņus — olas dzeltenums ar cukuru. Testa metodika ir reglamentēta, taču mūsu gadījumā atšķirības bija redzamas ar neapbruņotu aci — kurš tīra, bet kurš tikai izsmērē. Ne tik svarīgas redzamībai ir savietojamības pārbaudes ar krāna ūdeni, ziemas šķidrumu paliekām, kā arī šķidruma iedarbība uz auto krāsu un polikarbonāta lukturiem. Detalizētu testa pārskatu varēja atrast žurnāla Auto Bild Latvija kārtējā numurā vai LNT Auto ziņās, taču galvenie secinājumi ir šādi:

- ja 4 litri stiklu šķidruma maksā mazāk par latu, negaidiet labu rezultātu; lēti šķidrumi ne tikai slikti tīra, bet arī rada nogulsnes uz krāsas (lietuviešu Ploviklis) un padara blāvus plastmasas lukturus (Kukainis);

- šķidruma krāsa un smarža neatstāj ne mazāko iespaidu uz tā tīrošajām īpašībām. Krāsa domāta pircēju pievilināšanai;

labs zīmols vēl nav garantija. Statoil nopērkamais spilgti rozā logu šķidrums testā izrādījās vājš;

- Rietumeiropā pazīstami ražotāji haltūru nepieļauj. Pierādījums — Wack Chemie lielākais konkurents Sonax. Taču cena ir divreiz lielāka nekā vietējiem ražojumiem;

- arī vietējie ražotāji/izplatītāji spēj piedāvāt labus produktus. TSC Kukanols ieņēma otro vietu pēc Sonax, bet ārpus konkurences izmēģinātais Pitstop Premium tīrītspējā bija pat labāks. Izplatītājs ne vienmēr ir arī ražotājs. Izlasiet etiķeti!

- nebrūvējiet stiklu šķidrumus no mājturības līdzekļiem! Tie pārlieku puto, var saturēt etiķi vai citas vielas, kas paredzētas noskalošanai izlietnē, nevis iztvaikošanai uz vējstikla un mašīnas ventilācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko