Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vīri melnā un neatkarības diena uz šosejas

Sāremā sala ir jauka vieta. Senila koka apbūve, akmens žogi, pirmatnēja daba, laipni cilvēki un mežonīgs klusums. Vēl tur ir labs asfalts un fantastiski grants ceļi, tik līkumoti, ka ļauj piesiet dūšu, pat nepārsniedzot atļauto ātrumu. Ne velti Sāremā notiek viens no skatāmākajiem rallijiem Baltijā. Latvijas iedzīvotājiem tur ļoti patīk, laikam tāpēc, ka pašiem ir tikai divas salas, un viena tāpat pieder igauņiem, bet otra atrodas Usmas ezerā.

Sāremā acīmredzot ir arī īpašs gaiss, jo pat vistrakulīgākie braucēji pieraujas un it kā piemērojas salas miermīlīgajam dzīves ritmam. Līdz mirklim, kad tiek atpakaļ uz prāmja.

Atpakaļceļa ātrums

Nonākot atpakaļ uz kontinenta, šķiet, ka viesus no Latvijas pārņēmušas neizturamas ilgas pēc mājām vai kaut kur Ainažos iedarbināts milzīgs magnēts. Līdz Pērnavai braukšana vēl turas pieklājības un noteikumu rāmjos, lai gan igauņi tik un tā brauc prātīgāk, Varbūt izbauda atlikušās brīvdienu stundas, varbūt maķenīt raustās no zilibaltajām policijas patruļām, kaut tās nebūt nerauj malā jebkuru, kas brauc kilometru ātrāk par atļautajiem 90. Ne jau velti igauņi sadomājuši drīzumā pacelt maksimālā ātruma latiņu.

Barā pārkāpt vieglāk

Un tad parādās viņi. Dārgs Mercedess un divi džipi piedevām. Visi melni, kas jau daudz ko izsaka. Viņi cenšas braukt kopā, - pa vienam laikam bail, jo maz kas naidīgajā Igaunijā var gadīties. Rau, pat viņu bijušais premjers sola mums, bāliņiem, smagas paģiras. Tāpēc vīri melnā visu paraduši darīt barā - ceļot, uzdzīvot, shēmot, raust naudu un pārkāpt - satiksmes noteikumus un pāri muļķīšiem, kas tos kaut nedaudz cenšas ievērot. Ieslēgts pagriezienu signāls jau sen kļuvis par retu cēlsirdības žestu, toties blieziens ar tālajām gaismām nesteidzīgiem (neattapīgiem, nepakļāvīgiem) pretim un tajā pašā virzienā braucošiem - par ieradumu. Bīstamas apdzīšanas un sēdēšanas bamperī seko cita citai, bet līdz Rīgai joprojām ir tik kilometru cik ir.

Naudas rausēju psiholoģija

Grūti uzminēt, kas notiek šo "pilotu" galvās, taču man patīk versija no nesen iznākušā pistoļgabala Šauj viņus nost! Tur Klaiva Ouena varonis sašutis vēro kādu biezni, kas ar S klasi pārgalvīgi lavierē starp mašīnām, protams, neapgrūtinot sevi ar pagrieziena signāliem: "Vai tu zini, kāpēc viņi tā dara? (...) Tiem maitām jābūt bezjūtīgiem un netaktiskiem, lai saraustu visu to naudu. Tāpēc, kad viņi nokļūst uz ceļam, viņi nespēj būt citādi. Viņiem jābūt bezjūtīgiem un netaktiskiem braucējiem. Tas ir viņu dabā." Ja gribat zināt, kas notika tālāk, noskatieties filmu. Nekas labs.

Braukšanas kultūrai nav tautības

Kā mēs esam nonākuši tādā bedrē? Latvieši internetā vaino krievus, krievi - latviešus un tā bez gala. Autovadītāja apliecībai nav tautības, taču slāviskais braukšanas stils atšķiras no baltu un vēl jo vairāk somugru. Par nekomunikabliem un uzpūtīgiem tūristiem no Krievijas smejas angļi, mēs gan drīzāk sastopamies ar padomju laikos sakņotu pofigismu (jo "pārkāpt režīmu ir svēta lieta"). Citējot kāda portāla lasītāja komentāru: "Austrumu postsociālisma slāviskā braukšanas "bezkultūra", kur visu izšķir bezkaunība, "mūžīgais laika trūkums" un , protams, automašīnas vērtība." Tie, kas braukuši pa Krieviju zina, ka no Maskavas līdz Vladivostokai priekšroka un taisnība ir tam, kam "krutāka tačka. Tomēr (vairs neatminu, kam pieder viedie vārdi): "Latviešiem nav sliktu īpašību, taču viņi tās lieliski prot aizgūt no citiem." 18 gados kopš neatkarības atgūšanas mums nav izdevies apjēgt, ka kustības, rīcības un runas brīvība nozīmē ne tikai vienas vienīgas tiesības, bet arī pienākumus. Ko par to domā cittautieši mēs visdrīzāk neuzzināsim, jo drošas/kulturālas braukšanas kampaņas pārsvarā izskan latviskajos mēdijos. Turpretim minētajā Igaunijā, kur pat pārdevēji benzīntankos nelabprāt runā krieviski, mūsu "Skaties divreiz!" kampaņas analogs 50% plakātu saka "zameķ meņa!"* un tikai 50% to pašu igauniski. Lai kādai tautībai piederēja vīri melnā, nelaimīgā mikroautobusa vadītājs Limbažu rajonā, kā arī grūtniece un divgadīgais mazulis, kam Neatkarības diena beidzās ar avāriju un slimnīcu, visiem automobiļiem uz numura zīmes bija rakstīts viens un tas pats - LV.

*) Pamani mani!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko