Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Drossinternets.lv: Pērn interneta vidē par trešdaļu pieauga bērnu seksuālu izmantošanu saturoši materiāli

Aizvadītajā gadā par trešdaļu pieaudzis nelegālu, bērnu seksuālu izmantošanu saturošu materiālu daudzums, liecina Latvijas Drošāka interneta centra Drossinternets.lv un starptautiskās asociācijas Inhope apkopotā informācija par 2018. gadu.

Kā liecina apkopotie dati, pērn gadā 43 pasaules valstīs, tostarp Latvijā, ir saņemti 155 240 ziņojumi par internetā pieejamiem nelegāliem materiāliem, kuros redzama bērnu seksuāla izmantošana. Ziņojumos kopumā apskatīti un izvērtēti 337 588 attēli vai video, no kuriem nelegāli, bērnu seksuālu izmantošanu saturoši materiāli konstatēti 223 999 gadījumos. Salīdzinot ar 2017. gadu, nelegālo materiālu daudzums ir pieaudzis par 34%.

Inhope dati liecina, ka 80% gadījumu attēlos un video attēlotas meitenes. Vairākums - 89% materiālos redzamo bērnu - nebija sasnieguši pubertāti, un viņu vecums bija 3-13 gadi. Visbiežāk ziņojumi iesniegti par nelegālā satura atrašanos attēlu uzglabāšanas vietnēs (84%). Vienlaikus lielākā daļa jeb 64% nelegālā satura tika dzēsta, ilgākais, trīs dienu laikā.

Tāpat Inhope dati liecina, ka lielākā daļa materiālu, kas saturēja bērnu seksuālu izmantošanu, tikusi uzturēta uz serveriem Nīderlandē (44,3%), ASV (24,9%) un Krievijā (8,6%). Savukārt Latvijā aizvadītā gada laikā saņemti 180 ziņojumi par pedofiliju un bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā. No tiem 67 gadījumos nelegālais saturs tika uzturēts uz serveriem Latvijā. Šī gada piecos mēnešos šādu ziņojumu skaits pārsniedzis 500.

Katrs interneta lietotājs, kurš saskaras ar pārkāpumiem internetā, īpaši ar bērnu seksuālu izmantošanu atainojošiem materiāliem, tiek aicināts par to ziņot. To var paveikt Drossinternets.lv sadaļā Ziņot vai mobilajā lietotnē Drošs Internets, vai meklēt palīdzību, zvanot uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bezmaksas Uzticības tālruni 116111, kas darbojas visu diennakti.

Ziņojums var būt anonīms, visi ziņojumi tiek apstrādāti ar Valsts policijas atbalstu un pamatojoties uz Latvijas normatīvajiem aktiem. Nepieciešamības gadījumā ziņojumi tiek pārsūtīti citām asociācijas Inhope dalībvalstīm operatīvai šo materiālu dzēšanai no publiskas aprites.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas