Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kriminālvajāšanai nodota lieta par ātro kredītu izkrāpšanu

Šī gada decembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (VP GKrPP KIP) amatpersonas pabeidza izmeklēšanu krimināllietā par ātro kredītu ņemšanu, kas saistīta ar citu personu nelikumīgu datu izmantošanu. Kopumā policija ir konstatējusi 672 krāpšanas epizodes un par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturējusi sešus cilvēkus.

2016. gada vasarā VP Rīgas reģiona iecirkņos ar iesniegumu bija vērsušās vairākas personas, uz kuru vārda bija atvērts bankas konts, pēc kā pieteikts un saņemts ātrais kredīts. Saskatot gandrīz identiskas noziedzīgā nodarījuma pazīmes, uzsāktie kriminālprocesi tika apvienoti un nodoti izmeklēšanai.

Veicot izmeklēšanu, likumsargi noskaidroja, ka vairāku personu grupa uzrunāja cilvēkus un par finansiālu atlīdzību lūdza atvērt bankas kontus un noformēt bankas maksājuma karti. To izdarot, personas krāpniekiem uzticējuši savus datus, tajā skaitā kodu kartes un internetbankas piekļuves paroles. Iegūstot nepieciešamo informāciju, krāpnieki ņēmuši vairākus ātros kredītus. Jāpiebilst, ka krāpnieki uzrunāja personas, kurām ir slikts finansiālais stāvoklis.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka noziedzīgie nodarījumi tika veikti laika posmā no 2015. gada jūnija līdz 2017. gada janvārim Aizkrauklē, Jēkabpilī, tuvāk Lietuvas robežai, kā arī Rīgas reģionā. Pusotra gada laikā aizdomās turētās personas apkrāpušas 47 cilvēkus, saņemot ātros kredītus aptuveni 83 000 eiro apmērā.

Tāpat tika noskaidrots, ka aizdomās turētās personas, nelikumīgi izmantojot citu personu datus, ne tikai ņēma ātros kredītus, bet arī līzingā iegādājās telefonus un planšetdatoru. Savukārt par daļu no izkrāptās naudas tika nomaksāta līzingā paņemtā automašīna.

Pagājušā gada janvārī likumsargi par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem aizturēja piecas personas – 1988., divus 1994. gadā dzimušus vīriešus un 1991. un 1994. gadā dzimušas sievietes. Pēdējā aizdomās turētā persona – 1994. gadā dzimušais vīrietis tika aizturēts šī gada 6. novembrī. Visi aizturētie vīrieši jau iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā par līdzīgiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Aizturēto personu dzīvesvietās tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas, kuru laikā izņemtas internetbankas kodu kartes un datu nesēji, no kuriem iegūti pierādījumi konkrēto personu saistībai ar noziedzīgajiem nodarījumiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā uzsāktais kriminālprocess tika kvalificēts pēc Krimināllikuma 193. panta otrās daļas (par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu), 275. panta otrās daļas (par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās), 179. panta pirmās daļas (par piesavināšanos), 177. panta pirmās daļas (par krāpšanu) un pēc Krimināllikuma 195. panta pirmās daļas (par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu).

Visām aizturētajām personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada 11. decembrī tika pieņemts lēmums procesu nosūtīt kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas