Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VDD veicis izmeklēšanas darbības saistībā ar aizdomām par ES sankciju pārkāpšanu

Valsts drošības dienests (VDD) ar septiņām personām saistītos objektos Rīgā un tās apkaimē veicis tiesas sankcionētas izmeklēšanas darbības saistībā ar aizdomām par Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanu, aģentūru LETA informēja VDD.

Procesuālās darbības veiktas VDD izmeklētā kriminālprocesā, kas sākts šogad 16.janvārī saskaņā ar Krimināllikuma pantu ''par Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju noteikto sankciju vai par Latvijas Republikas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu", informēja VDD.

Izmeklēšanā iegūtā informācija rada pamatu aizdomām, ka notikusi saimnieciskā resursa nodošana personai, pret kuru vērstas ES sankcijas par darbībām, ar ko tiek grauta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība.

Procesuālo darbību laikā VDD ir ieguvis apjomīgu informācijas kopumu, kas ietver datu nesējus un dokumentus.

Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Dienestā neatklāja, kādi procesuālie statusi šīm personām piemēroti, taču aģentūra LETA pārliecinājās, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumu drošības līdzekli kā procesuālo piespiedu līdzekli piemēro aizdomās turētajam vai apsūdzētajam. Apsūdzētā statusā personas nokļūst tikai tad, kad izmeklēšanas iestāde pēc pierādījumu savākšanas ir nodevusi lietu prokuratūrā ar ierosinājumu celt apsūdzību.

Lai izmeklēšana varētu noritēt netraucēti, VDD plašākus komentārus nesniedz.

Tikmēr portāls Meduza vēsta, ka dienests esot aizturējis vairākus žurnālistus, kuri sadarbojās ar Sputnik un Baltnews, kas ietilpst aģentūrā Russia Today.

Aizturēto vidū esot bijušais Baltnews galvenais redaktors Andrejs Jakovļevs, žurnālists Andrejs Solopenko un publicists Vladimirs Lindermans, sociālajā tīklā Facebook pavēstījusi Baltnews žurnāliste Alla Berezovskaja. Arī pati Berezovskaja tikusi aizturēta, bet pēc nopratināšanas, tāpat kā pārējie žurnālisti, atbrīvota.

Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska aģentūrai LETA apliecināja, ka Lindermans ir viņas klients un persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, taču patlaban plašākus komentārus viņa nevarot sniegt. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija gan liecina, ka Lindermans šajā lietā nebija aizturēts.

Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska aģentūrai LETA apliecināja, ka Lindermans ir viņas klients un persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, taču patlaban plašākus komentārus viņa nevarot sniegt.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka prokrieviskais aktīvists Lindermans iepriekš figurējis vairākos VDD izmeklētos kriminālprocesos. Piemēram, šogad aprīlī VDD izbeidza 2018.gadā sākto kriminālprocesu par Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Šajā lietā bez Lindermana figurēja vairākas personas, tostarp, LKS līdere Tatjana Ždanoka, Lindermans, un prokremliskais aktīvists Aleksanrs Gapoņenko.

2018.gada beigās Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru divi Krievijas pilsoņi un Lindermans attaisnoti saistībā ar 2015.gada vasarā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē.

Savulaik Lindermanam bija uzrādītas apsūdzības par aicinājumiem gāzt valsts varu un sprāgstvielu glabāšanu. Lindermanu izsludināja starptautiskajā meklēšanā un Krievija viņu 2008.gadā izdeva Latvijai. Tiesa gan viņu vēlāk attaisnoja.

Jau ziņots, ka šovasar Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), ievērojot ES Padomes noteiktās sankcijas, nolēmusi aizliegt Latvijā izplatīt septiņas RT (iepriekš zināms kā Russia Today) grupas programmas, kas Latvijas drošības iestāžu vērtējumā ir ietekmīgākie Krievijas propagandas kanāli Rietumos.

Tāpat ziņots, ka citā kriminālprocesā VDD šogad 4.februārī, veicis vairākas kratīšanas Rīgā, Tāpat likumsargi veica izmeklēšanas darbības Tallinā. Kratīšanas veiktas 2019.gada 19.decembrī sāktā kriminālprocesā pēc par ES noteikto sankciju pārkāpšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Tobrīd kopumā šajā lietā aizdomās turētā statuss bija noteikts divām personām, no kurām viens ir Baltijas mediju alianses 50% kapitāla daļu īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs. Vēl vairākām personām noteikts procesuālais statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

"Izmeklēšanā iegūtā informācija rada pamatu aizdomām, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās nodrošinājusi piekļuvi finanšu un saimnieciskajiem resursiem lielos apmēros personai, pret kuru vērstas ES sankcijas par darbībām, ar ko tiek grauta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība," bija teikts VDD iepriekš izplatītajā paziņojumā.

LTV raidījuma de facto vēstīja, ka kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā ar VDD sadarbojusies NEPLP, kura pērnajā novembrī aizliedza Pirmā Baltijas kanāla īpašniekam Baltijas mediju alianse pārraidīt deviņus Krievijas kanālus, jo to patiesais labuma guvējs esot Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņa, ES sankciju sarakstā nu jau gandrīz sešus gadus iekļautais miljardieris Jurijs Kovaļčuks.

Pievienota 10. rindkopa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas