Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apkures sezonas noslēgumā Ventspilī apkures tarifs varētu paaugstināties par 60%

Apkures sezonas noslēgumā Ventspilī apkures tarifs varētu paaugstināties par 60%, aģentūru LETA informēja pašvaldības SIA Ventspils siltums valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris.

"Ventspils siltums" jau pagājušā gada 31.oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedza izskatīšanai jaunu siltumenerģijas tarifa projektu, kas paredzēja tarifa palielinājumu par 60%, taču tas vēl nav izskatīts, kā rezultātā ventspilniekiem ziemas laikā siltumenerģija tika piegādāta par līdzšinējo tarifu. Uzņēmumam gan ir ziņas, ka visai drīz varētu būt sagaidāms SPRK lēmums par jaunā tarifa apstiprināšanu, līdz ar to paaugstinātais tarifs Ventspilī varētu stāties spēkā apkures sezonas noslēgumā, norādīja Uzaris.

Vēl martā Ventspilī siltumenerģijas tarifs saglabājies esošā apmērā 54,90 eiro par megavatstundu (MWh), kas, pēc uzņēmuma ziņām, esot zemākais starp lielajām pilsētām, līdz ar to Ventspils pilsētas mājsaimniecības nav izmantojušas valsts finansiālo atbalstu centralizētās siltumenerģijas pakalpojuma maksas kompensācijai. No 2022.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.aprīlim mājsaimniecībām automātiski tiek piešķirts 50% valsts atbalsts, ja siltumenerģijas tarifs ir 68 - 150 eiro/MWh, savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro/MWh, valsts kompensē 90%.

Uzaris piebilda, ka šī apkures sezona bijusi ļoti netipiska, jo energoresursu cenu izmaiņu dēļ daudzi siltumenerģijas ražotāji Latvijā tarifu mainījuši pat vairākkārtīgi - gan palielinot, gan samazinot to, atkarībā no situācijas un pie nosacījuma, ja mainās tikai kurināmā, iepirktās siltumenerģijas vai pārdotās elektroenerģijas cena, bet pārējās izmaksas saglabājas nemainīgas.

"Pateicoties ziemas siltajiem laikapstākļiem, pieprasījums šajā apkures sezonā pēc kurināmā resursiem nav bijis tik liels, līdz ar to šis fakts pozitīvi ietekmējis resursu cenu," uzsvēra Uzaris. Pašlaik vērojama tendence, ka daudzviet Latvijā siltumenerģijas tarifi pamazām samazinās, jo dabasgāzes un šķeldas cenas biržā turpina kristies. Šis fakts nodrošina labvēlīgus apstākļus tiem siltumenerģijas komersantiem, kuriem ir noslēgti kurināmā piegādes līgumi par mainīgu cenu un uz īsu termiņu vai ir atrunāti līguma nosacījumi kurināmā cenas pārskatīšanai.

"Ventspilī situācija ir mazliet citādāka, jo uzņēmums "Ventspils siltums" līgumus par kurināmā piegādēm noslēdza jau pērn vasarā un uz visu apkures sezonu, nevis tikai uz dažiem mēnešiem, tādējādi nodrošinot kurināmā pietiekamību par prognozējamu cenu visai sezonai," norādīja uzņēmuma vadītājs. Tad, kad noslēgsies šī apkures sezona un tiks izsludināti jauni kurināmā piegādes iepirkumi, kā arī izvērtētas siltumenerģijas ražošanas izmaksas, siltumenerģijas tarifa kārtējās izmaiņas nav izslēgtas, teica Uzaris.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Ventspils siltuma" apgrozījums 2021.gadā sasniedza 8,26 miljonus eiro, bet peļņa - 1,58 miljonus eiro. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl nav publiskoti. "Ventspils siltums" ir 100% Ventspils pašvaldībai piederoša kapitālsabiedrība.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas