Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Atļaujot rūpniecisku zveju Buļļupē, Lielupē neatgriežas laši

Zemgales reģiona piecas pašvaldības nosūtījušas vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam (Saskaņas centrs), kurā lūgta galvaspilsētas vadības palīdzība, lai novērstu upju resursu iznīcināšanu, vēsta Bauskas Dzīve.

Vēstuli parakstījuši Bauskas, Jelgavas, Ozolnieku, Rundāles novada un Jelgavas pilsētas pašvaldību pārstāvji. Ziņojumā pausts lūgums novērst ilgstošu zivju resursu izmantošanas nevienlīdzīgās iespējas. Iemesls ir rūpnieciskās zvejas atļaušana Buļļupē.

"Rūpnieciskā zveja Buļļupē radījusi ilgstošu spriedzi mūsu novadu iedzīvotājos, sevišķi pie Lielupes, Mūsas un Mēmeles krastiem dzīvojošajos. Pašreizējā situācijā ir apdraudēta atpūtas infrastruktūras tālāka attīstība. Tas saistīts ar zivju krājumu krasi neapmierinošo stāvokli, kam ir tendence ar katru gadu pasliktināties," rakstīts ziņojumā.

Vides speciālists Valērijs Gabrāns skaidro, ka situācija ir draudoša, jo rūpnieciskā zveja Buļļupes grīvā praktiski iznīcina visu to, kas zivju resursu atjaunošanā tiek darīts Mēmelē, Mūsā un Lielupē. Buļļupē pastāvīgi izvietoti 12 zivju murdi, kas pieder vienam uzņēmumam. Ir teju neiespējama zivju nokļūšana no jūras atpakaļ upē. Savulaik Lielupē ielaisto lašveidīgo zivju mazuļu atgriešanās tādējādi praktiski nenotiek. V. Gabrāns piebilst, ka šo murdu izvietošana ir likumīga, jo savulaik tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas aizliedza rūpniecisko zveju visās Latvijas upēs un kanālos, izņemot Daugavu un Buļļupi. Tādējādi tikai Rīgas pašvaldība var lemt par atļauju izsniegšanu vai neizsniegšanu.

Tieši tādēļ Zemgales pašvaldības vērsušās Rīgas domē, lai tā anulētu atļaujas murdu izvietošanai Buļļupē. Līdzīgu ierosinājumu izteikuši arī 13. janvārī Rīgā notikušā Latvijas Vides foruma dalībnieki. Tā rezolūcijā pausts aicinājums "novērst rūpnieciskās zvejas, izņemot nēģu specializētās zvejas, praktizēšanu zivju resursu migrācijai nozīmīgos publiskos ūdeņos atsevišķu pašvaldību administratīvajās teritorijās".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas