Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sāk realizēt vērienīgu Cēsu pilsdrupu konservācijas projektu

Trešdien Cēsu novada domes vadība un ReRe Grupa pārstāvji parakstījuši līgumu par Cēsu pilsdrupu konservācijas un pils kompleksa rekonstrukcijas projekta īstenošanu, portālu Diena.lv informēja Cēsu novada domē.

Turpmāko divu gadu laikā tiks veikta vairāku avārijas stāvoklī esošu Cēsu viduslaiku pils daļu konservācija un piemērošana publiskam apmeklējumam, labiekārtota pilij piegulošā teritorija, kā arī izbūvēta nojume viduslaiku dzīru norisei un darbnīcas seno amatu meistariem. Darbu rezultātā Cēsu pilsdrupas – viens no ievērojamākajiem kultūras pieminekļiem Baltijā un Cēsu lepnums – būs augstvērtīgi saglabātas un droši pieejamas ikvienam interesentam, paziņojumā medijiem norāda dome.

Cēsu pilsdrupu saglabāšanas vēstures pirmsākumi sniedzas jau divus gadsimtus senā pagātnē, taču, kā norāda Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš, tik vērienīgs konservācijas projekts Cēsu pilsdrupās tiks īstenots pirmo reizi. 

"Paveicamo darbu apjoms ir iespaidīgs, taču nešaubos, ka projekts tiks realizēts, ievērojot augstākās kvalitātes prasības – izraudzītais būvuzņēmums ir viens no pieredzes bagātākajiem Latvijā un var lepoties ar profesionālu restauratoru un amatnieku komandu," norāda Kalniņš.

Jau ziņots, ka 2015.gadā ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta atbalstu tika veikta Cēsu pils Rietumu torņa jumta atjaunošana, kā arī torņa ārsienu un Mestra zāles konservācija, par ko rakstīja arī žurnāls SestDiena. Tikko uzsāktā projekta laikā paredzēts īstenot pārējo Rietumu torņa telpu praktiskās saglabāšanas darbus. To rezultātā apmeklētājiem būs pieejamas arī līdz šim drošības apsvērumu dēļ slēgtās torņa telpas.

Vērienīgākie konservācijas un restaurācijas darbi norisināsies par Garo Hermani sauktajā Dienvidu tornī. 15.gadsimtā celtais tornis tiek vērtēts kā izcilākais viduslaiku militārās arhitektūras meistardarbs Latvijā, taču sliktā tehniskā stāvokļa dēļ jau vairāk nekā 100 gadus tas nav bijis pieejams apmeklētājiem.

Projekta ietvaros tiks veikta ne vien torņa sešus gadsimtus seno mūra konstrukciju konservācija, bet arī starpstāvu pārsegumu un vītņu kāpņu atjaunošana. 2019.gadā tornī tiks iekārtota multimediāla ekspozīcija Dzīve uz pulvermucas, kas vēstīs par saspīlēto ģeopolitisko situāciju Livonijā 500 gadus senā pagātnē.

Arī pils kādreizējā ēdamzālē, kapitulzālē un kapelā norisināsies apjomīgi konservācijas darbi. To rezultātā šobrīd avārijas stāvoklī esošās pils daļas būs droši pieejamas apskatei.

Pilsdrupām piegulošajā teritorijā tiks atjaunoti pastaigu celiņi un gājēju tilts, kā arī labiekārtota viduslaiku aktivitāšu zona. Saskaņā ar Cēsu pils restaurācijas arhitekta Artūra Lapiņa sagatavoto būvprojektu pils dārzā taps divas jaunbūves – amatnieku darbnīcas, kurās pils apmeklētāji tiks iepazīstināti ar gadsimtiem senu amatu prasmēm, un apjomīga nojume, kurā dzīvās vēstures pasākumos pils viesiem būs iespēja baudīt viduslaiku mielastu.

Projekta realizāciju plānots pabeigt līdz 2019. gada novembrim. Kopējās darbu izmaksas ir 1 374 583 eiro, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 950 000 eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas